ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Οι ανάγκες των παιδιών που βιώνουν το διαζύγιο των γονέων

Το infokids.gr σε συνεργασία με το LadyLike.gr σας δίνει συμβουλές για το πώς να χειριστείτε τα παιδιά σας κατά τη δύσκολη περίοδο του διαζυγίου.

Οι ψυχολογικές ανάγκες ενός παιδιού αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια και μετά από ένα διαζύγιο. Τα παιδιά βρίσκονται στη μέση μιας σειράς οικονομικών και συναισθηματικών αλλαγών, βιώνοντας την ενοχή, το φόβο και τη σύγχυση.

Αν οι γονείς επικεντρωθούν και ευαισθητοποιηθούν απέναντι στις ανάγκες του παιδιού κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου του διαζυγίου, θα μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται κι εκείνοι και τα παιδιά τους.

Βασικός στόχος των γονέων πρέπει να είναι η κάλυψη αυτών των αναγκών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το «τίμημα» που πρέπει να πληρώσουν τα παιδιά εξαιτίας ενός διαζυγίου.

Ζητούν την αποδοχή σας

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανάγκη ενός παιδιού, επειδή η εικόνα του εαυτού τους τείνει να γίνει αρκετά εύθραυστη, ειδικά εάν βρίσκονται σε νεαρή ηλικία. Τα παιδιά θα διαμορφώσουν έτσι τις καταστάσεις, ώστε να κατηγορήσουν τον εαυτό τους: «Αν δεν είχαμε κάνει τόσο πολύ θόρυβο…» ή «Αν δεν τσακωνόμασταν συνέχεια…». Τα παιδιά έχουν ανάγκη να γνωρίζουν ότι είναι σημαντικά, ότι αποτελούν προτεραιότητα για εσάς. Θα προσπαθήσουν να κερδίσουν την έγκρισή σας, επειδή αισθάνονται ότι η οικογένεια έχει καταρρεύσει.

Θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια

Οι γονείς πρέπει να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους, παρόλο που η οικογένεια έχει κατακερματιστεί, παραμένουν ασφαλή. Το κλειδί για τους γονείς είναι να διατηρήσουν τους κανονικούς ρυθμούς, τα όρια και τις ρουτίνες της οικογένειας. Τα παιδιά χρειάζεται να γνωρίζουν ότι η καθημερινότητα τους είναι συγκεκριμένη και ότι δεν πρόκειται το διαζύγιο να έχει επιπτώσεις σε αυτή.

 

Αναζητούν μια σταθερή δομή

Με την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας από το σπίτι, τα παιδιά θα αναζητήσουν μια συγκεκριμένη δομή, επομένως θα πρέπει να είστε έτοιμοι να την εξασφαλίσετε σε εκείνα. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται τη δομή περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη ζωή τους, επειδή αισθάνονται ότι τα πράγματα αρχίζουν να καταρρέουν. Επιβάλλετε την πειθαρχία με συνέπεια και επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά. Πρέπει να τους δείξετε ότι η ζωή συνεχίζεται και ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ό,τι συμβαίνει.

Θέλουν να σας βλέπουν δυνατούς

Είτε αισθάνεστε γενναίοι και δυνατοί είτε όχι, θα πρέπει να παρουσιάζετε τον καλύτερο εαυτό σας μπροστά στα παιδιά. Ανησυχούν για εσάς και για το σύντροφό σας, ειδικά εάν υπάρχει μια εμφανής κρίση. Κάντε ό, τι είναι δυνατό για να διαβεβαιώσετε τα παιδιά για τη δύναμή σας και βοηθήστε τα με αυτό τον τρόπο να χαλαρώσουν.

Νιώθουν την ανάγκη να είναι παιδιά

Τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν το ρόλο του σωτήρα για τους γονείς σε μια περίοδο κρίσης. Δεν χρειάζεται να ασχολούνται με θέματα των ενηλίκων και δεν θα πρέπει να γνωρίζουν πάρα πολλά για αυτό που συμβαίνει ανάμεσα σε εσάς και τον/την πρώην σύζυγό σας. Μην τα επιβαρύνετε με καταστάσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν. Τα παιδιά δεν θα πρέπει να φέρουν τέτοια ευθύνη.

 

Διαβάστε ακόμα στο infokids.gr:

Τι είναι η σκολίωση που ταλαιπωρεί παιδιά και εφήβους;

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον πυρετό στα παιδιά;

Exit mobile version