ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Οι αθλήτριες του Αφγανιστάν εξαφανίστηκαν πίσω από πέπλα εξαιτίας των Ταλιμπάν

@2023 Ebrahim Noroozi/ AP Images

Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που οι Ταλιμπάν επανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν. Μπορεί τότε όλος ο κόσμος να έστρεψε το βλέμμα του στη χώρα της Ανατολής, αλλά πόσοι συνεχίζουμε να κοιτάμε εκεί; Κι όταν κοιτάμε τι βλέπουμε; Ή καλύτερα ποιους δεν βλέπουμε; Η απάντηση είναι τις γυναίκες. Οι γυναίκες του Αφγανιστάν είδαν τα δικαιώματά τους στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην ανθρώπινή τους υπόσταση να εξαφανίζονται το ένα μετά το άλλο. Οι αθλήτριες του Αφγανιστάν δε, είδαν τις ελπίδες και τα όνειρά τους να εξαφανίζονται πίσω από τα πέπλα που οι Ταλιμπάν τις αναγκάζουν να φορέσουν.

Το καθεστώς των Ταλιμπάν έχει απαγορεύσει στις γυναίκες να διαγωνίζονται σε αθλήματα και να προπονούνται στα γυμναστήρια. Οι Αφγανές που κάποτε διαγωνίζονταν σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, η ποδηλασία, το μπάσκετ, το σκέιτμπορντ ή το κρίκετ, αναγκάζονται πλέον να μείνουν σπίτι τους εξαιτίας του εκφοβισμού που τους ασκούν οι Ταλιμπάν.

Οι αθλήτριες του Αφγανιστάν ποζάρουν φορώντας μπούργκα

Οι αθλήτριες του Αφγανιστάν πόζαραν στον φακό τοιυ Ebrahim Noroozi για το Associated Press, φορώντας μπούργκα -καθώς φοβούνται αντίποινα από τους Ταλιμπάν– και κρατώντας εξοπλισμό των αθλημάτων που αγάπησαν, αλλά τα οποία απαγορεύεται πλέον να εξασκούν. Μαζί μίλησαν για τον πόνο που τους προκαλεί ακόμα μία απαγόρευση που βιώνουν, ίσως η πιο σημαντική για τις ίδιες. Απαγορεύεται πιά να κάνουν αυτό που αγαπούν.

 

Η αποφασιστικότητα της Noura να αθληθεί ήταν τόσο μεγάλη που πήγε κόντρα σε όλη της την οικογένεια για χρόνια. Τα χτυπήματα της μητέρας της και οι αποδοκιμασίες των γειτόνων της δεν τη σταμάτησαν ποτέ να αθληθεί. Αυτό κατάφεραν να το κάνουν οι Ταλιμπάν κι η 20χρονη Noura δεν ελπίζει πια.

Οι Ταλιμπάν δεν απαγόρευσαν απλά στις γυναίκες και τα κορίτσια τη συμμετοχή σε αγώνες, έδρασαν ώστε να εκφοβίσουν και να παρενοχλήσουν εκείνες τις Αφγανές που υπήρξαν αθλήτριες πριν καταλάβουν την εξουσία προκειμένου να μην προπονούνται ούτε ιδιωτικά, όπως είπαν στο Associated Press η Noura και άλλες γυναίκες.

«Δεν είμαι ο ίδιος άνθρωπος πια», εξήγησε η Noura. Όπως είπε η ίδια και οι άλλες αθλήτριες του Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν έκαναν απειλητικές επισκέψεις στον χώρο τους και προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για να τις κατήσουν μακριά από τον αθλητισμό. Γι’ αυτό και οι γυναίκες που συμμετείχαν στο ρεπορτάζ φωτογραφήθηκαν φορώντας μπούργκα για να μην διακινδυνεύσουν να δεχθούν επιπλέον απειλές.

Υπό κανονικές συνθήκες δεν φορούσαν μπούργκα, ωστόσο τώρα, όταν βγαίνουν από τις «ιδιωτικές φυλακές» των γυναικών του Αφγανιστάν, τα σπίτια τους, αναγκάζονται να τις φορούν για να διατηρούν την ανωνυμία τους και να αποφεύγουν τις παρενοχλήσεις, όπως είπαν στο AP.

Μία σειρά ολοένα και πιο αυστηρών περιορισμών

Η απαγόρευση των sports για τις γυναίκες και τα κορίτσια είναι ένα μέρος των ολοένα και πιο αυστηρών περιορισμών που επιβάλουν οι Ταλιμπάν στις γυναίκες. Από τον Αύγουστο του 2021 και παρά τις διαβεβαιώσεις τους για μία «μετριοπαθή» διακυβέρνηση της χώρας, οι Ταλιμπάν απαγόρεψαν στα κορίτσια να φοιτούν στο γυμνάσιο και το λύκειο. Τον περασμένο μήνα διέταξαν τη διαγραφή των φοιτητριών από τα Πανεπιστήμια.

Οι Ταλιμπάν απαιτούν οι γυναίκες να κυκλοφορούν με καλυμμένα τα μαλλιά και τα πρόσωπά τους όταν κυκλοφορούν δημόσια, και δεν τους επιτρέπουν να επισκέπτονται πάρκα και γυμναστήρια. Έχουν συγκεκαλυμμένα περιορίσει σημαντικά την δυνατότητα των γυναικών να δουλεύουν σε χώρους εκτός των σπιτιών τους και πρόσφατα απαγόρευσαν σε ΜΚΟ να προσλαμβάνουν γυναίκες.

Ακόμα και πριν την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, η πρόσβαση των γυναικών στον αθλητισμό ήταν περιορισμένη καθώς τα πιο συντηρητικά στρώματα της κοινωνίας έβλεπαν τη συμμετοχή τους σε αθλήματα ως προσβολή του ήθους και του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία. Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας είχε λανσάρει προγράμματα για την ενθάρρυνση των γυναικών να συμμετέχουν σε αθλήματα, είχε δημιουργήσει σχολικές ομάδες, κατηγορίες αθλημάτων γυναικών και εθνικών ομάδων γυναικών σε πολλά αθλήματα.

Μία 20χρονη αθλήτρια μεικτών πολεμικών τεχνών για παράδειγμα, που μίλησε στο AP, εξήγησε ότι τον Αύγουστο του 2021 αγωνιζόταν σε ένα γυναικείο πρωτάθλημα στην Kabul. Όταν μαθεύτηκε μέσω του κοινού ότι οι Ταλιμπάν ήταν στα σύνορα της πόλης και έρχονταν να πάρουν την εξουσία, ο αγωνιστικός χώρος άδειασε και οι αθλήτριες σκόρπισαν.

Μήνες μετά, όταν προσπάθησε να κάνει ιδιωτικά μαθήματα για κορίτσια, οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στο γυμναστήριο και τις συνέλαβαν όλες. Όσο βρίσκονταν υπό κράτηση τα κορίτσια δέχτηκαν εξευτελιστικές κοροϊδίες από τους μαχητές των Ταλιμπάν. Μετά από διαμεσολάβηση γηραιότερων Ταλιμπάν, τις άφησαν ελεύθερες αφού υποσχέθηκαν να μην αθλούνται πια. «Η ζωή έχει γίνει πολύ δύσκολη για μένα, αλλά είμαι μαχήτρια, οπότε θα συνεχίσω να ζω και να παλεύω», είπε η γυναίκα.

Ψεύτικες υποσχέσεις για τις γυναίκες που χάνουν κάθε ελπίδα

Εντωμεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Άθλησης και της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Αφγανιστάν, Atal Mushwanay, είπε ότι οι Aρχές ψάχνουν να βρουν μία φόρμουλα για να επανεκκινήσουν τον αθλητισμό για τις γυναίκες, χτίζοντας ξεχωριστούς χώρους άθλησης για τις γυναίκες. Δεν έδωσαν ωστόσο, κάποιο χρονικό πλαίσιο για το πότε θα γίνει αυτό. Παρόμοιες υποσχέσεις προς τα κορίτσια να επιστρέψουν στο σχολείο έχουν δοθεί κατά καιρούς από τους Ταλιμπάν, ωστόσο, ακόμα δεν έχουν γίνει πράξη.

Η Noura είχε ξεκινήσει την πορεία της από το ποδόσφαιρο το οποίο έπαιζε κρυφά απ’ όλους, εκτός από τον πατέρα της. Στα 13 της αναδείχθηκε σε καλύτερη παίκτρια στην ηλικία της και η φωτογραφία της προβλήθηκε στην τηλεόραση κι έτσι όλη της η οικογένεια έμαθε ότι έπαιζε ποδόσφαιρο. Οργισμένη η μητέρα της την χτύπησε και της απαγόρευσε να ξαναπαίξει. Όταν την αψήφισε ξανά, έβαλε φωτιά στα ποδοσφαιρικά της παπούτσια και ρούχα.

Άφησε το ποδόσφαιρο και έγινε μποξέρ. Η μητέρα της κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να την εμποδίζει για πάντα. Τη μέρα που οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Kabul ο προπονητής της πήρε τη μητέρα της τηλέφωνο και της είπε να στείλει τη Noura στο αεροδρόμιο για να φύγει από τη χώρα. Η μητέρα της δεν της το μετέφερε ποτέ. Όταν το έμαθε η Noura, έκοψε τις φλέβες της και πήγε στο νοσοκομείο. «Ο κόσμος έγινε σκοτεινός για μένα», είπε.

Τρεις μήνες μετά κάποιος από τους Ταλιμπάν πήρε τηλέφωνο στο σπίτι της και την απείλησε επειδή γνώριζε ότι μέχρι τώρα αθλούνταν και τα αθλήματα ήταν απαγορευμένα. Έκτοτε η Noura ζει υπό καθεστώς φόβου. «Ακόμα κι αν η ζωή μου ήταν δύσκολη είχα αυτοπεποίθηση και ήξερα ότι με προσπάθεια, θα μπορούσα να κάνω ό,τι ήθελα. Τώρα δεν έχω ελπίδες πια», σημείωσε.

Με πληροφορίες από το AP.

Exit mobile version