ΣΕΞΙΣΜΟΣ

Οι αθλήτριες βόλεϊ του Ολυμπιακού μακιγιαρίστηκαν και στολίστηκαν για να παίξουν και κάποιοι έχασαν την μπάλα

Στέλιος Στεφάνου/EUROKINISSI

Το Σάββατο 20 Απριλίου για τις γυναίκες των ομάδων βόλεϊ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού ήταν ημέρα ντέρμπι. Ντέρμπι που έληξε με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί κατά του Ολυμπιακού με 3- 0 σετ στο κλειστό γήπεδο του Ρέντη και έδωσε νέο ενδιαφέρον στη μάχη του τίτλου στη Volley League γυναικών. Αυτή ήταν μία ψύχραιμη τοποθέτηση που αφορά την είδηση σχετικά με τον αγώνα. Ωστόσο στο volleynews.gr, η περιγραφή της είδησης ήταν «Οι παίκτριες του Ολυμπιακού μακιγιαρίστηκαν, στολίστηκαν και διασύρθηκαν». 101 στον σεξισμό.

Τον Ιούλιο του 2021 όλος ο κόσμος έστρεψε το βλέμμα του προς τη Νορβηγία, όταν η εθνική ομάδα γυναικών στο χάντμπολ πήρε πρόστιμο επειδή οι παίκτριες αποφάσισαν να φορέσουν σορτς αντί για μπικίνι. Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Handball που επέβαλε το πρόστιμο ήταν ένα μήνυμα προς όλες τις γυναίκες αθλήτριες: «Σας θέλουμε σεξουαλικοποιήμενες». Στο βόλεϊ, ειδικά στο beach βόλεϊ, η διαφορά με την οποία αντιμετωπίζονται αθλητές και αθλήτριες γίνεται φανερό ήδη από την στολή τους. Εκεί όπου οι άντρες φορούν φαρδιά σορτς εκείνες φορούν μπικίνι ή κολλητά σορτς. Ο σεξισμός ήταν εκεί από την αρχή.

«Στην αρχή οι γυναίκες είχαν αποκλειστεί από τον κόσμο του αθλητισμού γιατί θεωρούνται “αρρενωπές” όταν όντως αγωνίζονταν», αναφέρει μελέτη με τίτλο “Volleyball, but Make it Sexy: Mediated Represantations of Female Studies”, που συνέγραψε η Frances Rosseland- Harrison. «Για να καταπολεμηθεί αυτός ο φόβος να δουν “λιγότερο θηλυκές” γυναίκες, διοργανωτές αθλημάτων και μέσα μαζικής ενημέρωσης να υπεραποζημιώνονται, βλέπουμε αθλήτριες να φοράνε λιγότερα», πρόσθεσε η συγγραφέας και αθλήτρια του βόλεϊ και η ίδια.

Όταν διακρίνονται βέβαια, τις θέλουμε πάλι «άντρες», όπως δείχνει το πρόσφατο σεξιστικό σχόλιο του Προέδου της Τουρκικής Ομοσπονδίας Βόλεϊ που σχολίασε για την αρχηγό της εθνικής ομάδας, Eda Erdem «Είναι όπως έπρεπε να είναι κάθε αρχηγός, άντρας ανάμεσα σε άντρες». Χρησιμοποίησε ένα ρητό της τουρκικής γλώσσας, σύμφωνα με τα ξένα Μέσα που ασχολήθηκαν με το θέμα. Ένα ρητό που κρύβει τον συστημικό σεξισμό που κρύβουν οι πατριαρχικές κοινωνίες μας καθώς η γλώσσα μας αποδίδει αρχηγικές ιδιότητες στο αρσενικό γένος (και μάλλον διακοσμητικές ιδιότητες στο θηλυκό).

«Σίγουρα ακούγονται σεξιστικού περιεχομένου σχόλια στα γήπεδα, όπως για παράδειγμα “έρχομαι στο γήπεδο να δω γυναικείο βόλεϊ γιατί έχει ωραίες αθλήτριες”. Την στιγμή που το ακούω αυτό, νιώθω ότι καταρρίπτεται όλη η προσπάθεια που έχω κάνει. Δεν μπορώ να ακούω “α, εσύ είσαι πετυχημένη, γιατί είσαι όμορφη”, γιατί για να φτάσω στο σημείο που έφτασα, έχω ρίξει πολύ ιδρώτα και έχω θυσιάσει πολλά πράγματα για να πετύχω σε αυτό το άθλημα», έλεγε κάποτε η βολεϊμπολίστρια Εύα Χαντάβα στο makthes.gr, μιλώντας για τον σεξισμό τον οποίο έχει αντιμετωπίσει στα γήπεδα.

Στις αθλήτριες του βόλεϊ δεν φτάνει το γεγονός ότι το σεξ χρησιμοποιείται ως μέσο για να πουληθεί το αθλημά τους, λοιπόν, μέσα από τις στολές τους και το στερεότυπο των «ωραίων αθλητριών». Ακόμα κι όταν τα φώτα σβήνουν και οι κάμερες δεν καταγράφουν πλέον το παιχνίδι τους, οι αθλήτριες έχουν να αντιμετωπίσουν τον σεξισμό των media, σε τίτλους όπως αυτούς που σου έγραψα παραπάνω.

Δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Στη Serena Wiliams, αλλά και στην Eugenie Bochard, άνδρας δημοσιογράφος μετά το τέλος των αγώνων τους τούς ζητούσε να κάνουν μία στροφή για τις κάμερες, για να φανεί η ωραία τους στολή. Η δεύτερη είπε πως θα το έκανε αν ζητούσαν κι από τους άντρες αθλητές να φλεξάρουν στην κάμερα τους μύες τους. Ο Boris Johnson προτού γίνει πρωθυπουργός της Αγγλίας, ως δημοσιογράφος έγραφε το 2012 στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου ότι «οι ημίγυμνες αθλήτριες που παίζουν beach volley» μοιάζουν «αστραφτερές σαν βρεγμένες ενυδρίδες». Όταν η κολυμβήτρια από την Ουγγαρία, Katrina Hosszu, έσπασε το ρεκόρ 400 μέτρων medley στις γυναίκες, ο δημοσιογράφος του NBC, βρήκε την ευκαιρία να εξάρει τον σύζυγό της λέγοντας «Και να ο άντρας που ευθύνεται γι’ αυτό». Ο σεξισμός και οι γυναίκες στον αθλητισμό είναι συχνοί «αντίπαλοι».

Τα καλά νέα ήταν ότι το κοινό δεν άφησε τον τίτλο αυτόν να πέσει κάτω. Χρήστες των social media είδαν τον σεξισμό που κρύβει αυτό το «μακιγιαρίστηκαν» και το «στολίστηκαν» και είπαν τα πράγματα με το όνομά τους.

«Τι θα πει διασύρθηκαν; Έλεος δηλαδή. Και όποια γουστάρει να βαφτεί ας βαφτεί. Άντε, για να σχολιάζονται πρώτοι είστε». «Χυδαία, σεξιστική και χαμηλού ως μηδαμινού επιπέδου κριτική». «Πόσο απαίσιο σεξιστικ΄πο άρθρο. Κρίμα να δημοσιεύονται τέτοια κείμενα», ανέφεραν μεταξύ άλλων τα σχόλια κάτω από τη δημοσίευση του site που έχει δημιουργήσει ένας (φυσικά άντρας) αθλητικογράφος.

«Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει ένα ειδικό case study για την αθλητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Και δεν το λέω για καλό…», ήταν ένα από τα σχόλια που εμφανίστηκαν στο X/ Twitter σχετικά.

Δεν θυμάμαι να έχω δει αντίστοιχο τίτλο για ανδρική ομάδα. Δεν έγραψε ποτέ κανείς «έβαλαν το after save τους, φόρεσαν τα καλά τους και διασύρθηκαν». Οι γυναίκες αιώνια συνδεδεμένες μόνο με την ομορφιά και τα λούσα στο μυαλό των σεξιστών, είναι αυτές που θα έρθουν αντιμέτωπες με τέτοιους τίτλους. Οι γυναίκες που ακόμα κι όταν ιδρώνουν να πετύχουν στο άθλημά τους είναι απλά «ωραίες αθλήτριες» προς τέρψη του ανδρικού βλέμματος. Οι γυναίκες που όταν αρνούνται να φορέσουν μικροσκοπικά ρούχα που τις σεξουαλικοποιούν τρώνε πρόστιμα.

«Όλα έχουν ένα όριο. Μας αποκαλείτε ρατσιστές, σεξιστές, απειλείτε με μηνύσεις και χάνουμε την ηρεμία μας. Γι’ αυτό σταματούμε να ασχολούμαστε εθελοντικά με το βόλεϊ και θα αρκεσθείτε πλέον στα δελτία τύπου», φέρεται να ανακοίνωσε το site γράφοντας τον δικό του αποχαιρετισμό στα social media (ανάρτηση που δεν μπόρεσα να ξαναβρώ, πιθανώς επειδή ο αθλητικογράφος πίσω από το site άλλαξε γνώμη). «Κι όπως είπε ο Όσκαρ Ουάιλντ “Δεν απέτυχε η παράσταση, το κοινό απέτυχε”», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ίδιο post.

Κι όμως αυτή τη φορά το κοινό δεν απέτυχε. Πέτυχε να εντοπίσει τον σεξισμό και να το πει. Οι παίκτριες βόλεϊ του Ολυμπιακού ούτε μακιγιαρίστηκαν, ούτε στολίστηκαν, ούτε διασύρθηκαν. Έγιναν η αφορμή να πει το κοινό τα πράγματα με το όνομά τους.