WOMEN TODAY

Οι γυναικείες εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή του ανθρώπου

Έστω και μία φορά στη ζωή σου θα έχει τύχει να ακούσεις τα ονόματα πασίγνωστων εφευρετών όπως ο Γαλιλαίος, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο Γκράχαμ Μπελ κλπ. αλλά, αντίστοιχα, γνωρίζεις ποιες είναι οι εφευρέτριες Grace Hopper και Stephanie Kwolek, για παράδειγμα; Μάλλον όχι. Δεν πειράζει, ποτέ δεν είναι αργά.

Υπάρχει μια τάση να μνημονεύουμε τις εφευρέσεις και ανακαλύψεις σπουδαίων -πράγματι, δεν τίθεται προς αμφισβήτηση αυτό- ανδρών, οι οποίοι με τις εφευρέσεις τους αυτές άνοιξαν νέους δρόμους στην επιστήμη και, κατά συνέπεια, στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές γυναίκες που έκαναν το ίδιο και για κάποιο λόγο παραμένουν μέχρι και σήμερα στη “2η γραμμή” (αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι) των ονομάτων που άλλαξαν το ρου της ιστορίας. Ας γνωρίσουμε μερικές, έστω, από εκείνες.

1) Marie Curie – Θεωρία της Ραδιενέργειας

Η φυσικός Marie Curie, σε ηλικία μόλις 44 ετών, ανέπτυξε τη θεωρία της ραδιενέργειας, εφαρμόζοντας τεχνικές για την απομόνωση ραδιενεργών ιστοτόπων και ανακαλύπτοντας δύο στοιχεία, το πολάνιο και το ράδιο (1898). Κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ, κάτι που την κατέστησε το πρώτο πρόσωπο ιστορικά που κέρδισε δύο Νόμπελ όπως επίσης και το μοναδικό άνθρωπο που κέρδισε δύο φορές σε πολλαπλές επιστήμες.

2) Nancy Johnson – Παγωτομηχανή

Το 1843, η Nancy από τη Philadelphia των ΗΠΑ έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, κατοχυρώνοντας την ευρεσιτεχνία σχεδίου για μία χειροποίητη παγωτομηχανή, η οποία (σε πιο εξελιγμένη μορφή, σαφώς) χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα. Τι άλλο μπορεί να πει κανείς σε αυτή τη γυναίκα από ένα αληθινό “Ευχαριστώ”.

3) Maria Telkes – Το 1ο σπίτι με 100% λειτουργία ηλιακής ενέργειας

Η Ουγγαρέζα επιστήμονας είναι διάσημη για τη δημιουργία της πρώτης θερμοηλεκτρικής γεννήτριας ενέργειας το 1947, σχεδιάζοντας το πρώτο σύστημα θέρμανσης με βάση την ηλιακή ενέργεια για ένα σπίτι στο Dover, στη Μασαχουσέτη. Επιπλέον, σχεδίασε και τον πρώτο θερμοηλεκτρικό καταψύκτη το 1953, χρησιμοποιώντας τις αρχές της ημιαγωγικής θερμοηλεκτρικής.

4) Grace Hopper – Προγραμματισμός Υπολογιστών

Η Grace Hopper και ο Howard Aiken σχεδίασαν το 1944 για το πανεπιστήμιο Harvard τον πρώτο υπολογιστή, ονόματι Mark I, ο οποίος είχε μέγεθος όσο ένα δωμάτιο και ζύγιζε 5 τόνους. Η Hopper ήταν εκείνη που εφυήρε το μεταγλωττιστή που μετέφραζε τη γραπτή γλώσσα στον κώδικα του υπολογιστή και εφάρμοσε τους όρους “bug” και “debugging” για τις περιπτώσεις που έπρεπε να αφαιρέσει σφάλματα από τη συσκευή. Μπορείς να φανταστείς πώς θα ήταν σήμερα ο κόσμος χωρίς αυτή την εφεύρεση; Εγώ όχι.

5) Elizabeth Magie – Επιτραπέζια Μονόπολη

Πολλά χρόνια πίσω, το 1904, η Magie κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία του αγαπημένου επιτραπέζιου παιχνιδιού, τότε με το όνομα “The Landlord’s Game”, που είχε ως στόχο να ασκήσει κριτική στις αδικίες που επιβάλλει ο ανεξέλεγκτος καπιταλισμός αλλά κλάπηκε από ένα φίλο της με το όνομα Charles Darrow, ο οποίος το πούλησε στους αδερφούς Parker το 1935. Τελικά, η εταιρεία των αδερφών αναγνώρισε την εφεύρεση της Magie αλλά της έδωσε μόλις 500 δολάρια γι’ αυτήν. Ό,τι προσπάθησε να περάσει μέσα από το παιχνίδι της ως μήνυμα, το έζησε στο πετσί της στην πραγματική ζωή.

6) Rosalind Franklin – Διπλός έλικας DNA

Μπορεί η κατασκευή του διπλού έλικα του DNA να αποδίδεται στους Watson και Crick, οι οποίοι μάλιστα κέρδισαν και το Νόμπελ στη Φυσιολογία το 1962, ωστόσο δεν ήταν δική τους ανακάλυψη. Στην πραγματικότητα, εκείνοι είχαν απλώς μια θεωρία σχετικά με το γενετικό έλικα, αλλά η Rosalind Franklin ήταν εκείνη που εργάστηκε και επιβεβαίωσε τη θεωρία, αφού κατάφερε να “αιχμαλωτίσει” την πρώτη εικόνα του το 1952, παρατηρώντας τα γενετικά μόρια και χρησιμοποιώντας περίθλαση ακτίνων (εντάξει, ούτε εμείς έχουμε ιδέα τι είναι αυτό, μην ανησυχείς). Ωστόσο, εικάζεται ότι ένας άγνωστος άντρας συνάδελφός της, έδειξε αυτή την εικόνα στους ανταγωνιστές της Watson και Crick  πριν η Franklin καταφέρει να τη δημοσιεύσει και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία όπως τα ξέρουμε.

7) Maria Beasley – Η σωσίβια λέμβος

Το 1882 η Maria Beasley απλώς σκέφτηκε ότι οι άνθρωποι έπρεπε να σταματήσουν να πεθαίνουν στη θάλασσα. Κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο γιατί χάρη σ’ εκείνη μέχρι και σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διασωθεί και εξακολουθούν από βέβαια πνιγμό.

Κεντρική Φωτογραφία: © Getty Images / Ideal Image

Exit mobile version