ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Οι γυναίκες του TEDxAthens που πρέπει να γνωρίζεις

Κώστας Φρυγανιώτης

Το ημερολόγιο έγραφε 8 Μαρτίου του 1857 όταν μια μεγάλη μερίδα εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη πραγματοποιούσε για πρώτη φορά διαμαρτυρία με αίτημα καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι η ημερομηνία που έμελλε να καταστεί ως η απαρχή για τη διεκδίκηση των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζουμε σήμερα και για πρώτη φορά τηρήθηκε πίσω στο 1909, νοηματοδοτεί τις θυσίες αλλά και τα σπουδαία επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για περισσότερο από έναν αιώνα.

Τα τελευταία χρόνια δε, κυρίαρχο αίτημα και συνάμα κεντρικό μήνυμα δεν παύει να αποτελεί το γεγονός πως οι γυναίκες πρέπει να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες σε όλους τους τομείς της ζωής. Με αφορμή, λοιπόν, την ημέρα, συστήνουμε 5 διαφορετικές γυναίκες.

Μπορεί να μοιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετες, ωστόσο ενώνονται σε μια κοινή συνισταμένη. Έναν κοινό στόχο. Εργάζονται για ιδέες που αξίζει να διαδοθούν γνωρίζοντας καλά πως ο εθελοντισμός θέλει επαγγελματισμό. Λέξεις όπως συνεισφορά, αλληλεγγύη, ομαδικότητα, συναντώνται στο κοινό τους λεξιλόγιο. Καταφέρνουν να συνδυάσουν αρμονικά τις επαγγελματικές υποχρεώσεις τους με… εκείνο το «διαφορετικό» στο οποίο και έχουν επιλέξει να αφοσιωθούν. Μας εξηγούν τί χαρακτηρίζει τις γυναίκες του σήμερα, προτείνουν τον εθελοντισμό ενώ ξετυλίγουν τις δικές τους εμπειρίες.

Είναι μόνο μερικές από τις γυναίκες που βρίσκονται πίσω απ’ την διοργάνωση του TEDxAthens. Με πάνω απ’ το 70% της ομάδας, άλλωστε, να αποτελείται από γυναίκες θα λέγαμε πώς το TEDxAthens πρόκειται για… γυναικεία υπόθεση.

Διαφορετικοί ρόλοι, ομαδική συνεργασία, αρκετά Σαββατοκύριακα εργασίας και όχι μόνο, αφιερωμένα σε μια μόνο ημέρα, εκείνη που θα εμπνεύσει πολλούς.

H Σαρίνα θα συνεργαστεί με τη Δανάη, τη Στέλλα, τη Σάντρα, τη Ντίνα και αρκετές ακόμη γυναίκες, προκειμένου να ακούσουν όλοι μια ομιλία που θα τους εμπνεύσει και θα τους αφυπνίσει. Για να μοιάζει ο κόσμος καλύτερος.

Ας τις γνωρίσουμε καλύτερα

Η Σαρίνα Μιζάν εργάζεται σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κλάδο, εκείνο της ναυτιλίας, την τελευταία επταετία και καλείται καθημερινά να κρατά τις ισορροπίες μεταξύ διαφόρων τμημάτων ώστε να εξασφαλίζει την ομαλή διεκπεραίωση του ταξιδιού. Υπέρμαχος της ομαδικής συνεργασίας, μετρά ήδη δύο χρόνια στην ομάδα του TEDxAthens και σήμερα βρίσκεται στην ομάδα Content Curation, της ομάδας που είναι υπεύθυνη για την εύρεση ομιλητών και για τον συντονισμό των ομιλιών που κάθε χρόνο εμπνέουν χιλιάδες θεατές.

Σαρίνα Μιζάν

Η Δανάη Παπαϊωάννου, επικεφαλής της ομάδας του Ticketing του TEDxAthens, κατάφερε να κάνει το παιδικό όνειρο πολλών πραγματικότητα. Ποιός δεν είχε σκεφτεί άλλωστε τον εαυτό του δάσκαλο; «Κάποτε έβλεπα τις δασκάλες μου στο σχολείο και ήθελα να γίνω σαν αυτές» δηλώνει και σήμερα μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ της πρωινής της εργασίας ως ειδική παιδαγωγός και φυσικά… του TEDxAthens.

Δανάη Παπαϊωάννου

Δεν είναι καθόλου απαγορευτικό μια δικηγόρος να βρίσκεται στην ομάδα που θα επιμεληθεί το φαγητό σου. Και θα καταλάβεις τι εννοούμε. H Σάντρα Αλκαλάι έχει χαράξει τη δική της πορεία στη δικηγορία, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε απ’ το να γίνει μέλος της ομάδας του TEDxAthens.

Σάντρα Αλκαλάι

«Το επετειακό TEDxAthens των δέκα χρόνων με βρίσκει για πρώτη φορά στην οργανωτική ομάδα και συγκεκριμένα στη ομάδα του Food Experience. Βέβαια, λόγω της ιδιότητας μου ως δικηγόρος, ασχολούμαι παράλληλα και με κάθε άλλη ανάγκη της ομάδας που χρήζει νομικής υποστήριξης. Το κομμάτι του Food Experience είναι κατά τη γνώμη μου ιδιαίτερα σημαντικό καθ’ ότι, παρότι όλα τα φώτα πέφτουν – εύλογα – στο περιεχόμενο του συνεδρίου, τους ομιλητές και τις δραστηριότητες που «τρέχουν» καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας του συνεδρίου, εντούτοις εμείς καλούμαστε να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό διατροφικό μενού που θα διατίθεται – εναλλασσόμενο – καθ‘ όλη τη διάρκεια της ημέρας στους επισκέπτες μας, τους καλεσμένους ομιλητές και καλλιτέχνες και φυσικά, την οργανωτική ομάδα και τους εθελοντές μας. Η ομάδα μας έχει ως στόχο να δημιουργήσει για φέτος μια ξεχωριστή, διαδραστική και ταυτόχρονα υψηλής διατροφικής αξίας εμπειρία όσον αφορά το φαγητό και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύει ήδη πυρετωδώς».

Η Στέλλα Ψαρού εργάζεται τα τελευταία 8 χρόνια ως υπεύθυνη του προγράμματος εθελοντισμού στα Special Olympics Hellas. Όπως εξηγεί, «τo πρόγραμμα επιδιώκει να παρέχει στους εθελοντές που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, μια αξέχαστη και ωφέλιμη εμπειρία ζωής, που στοχεύει στην κατανόηση και την αποδοχή των ατόμων με νοητική αναπηρία.» Η σχέση της με το TEDx Athens κρατά χρόνια αφού όπως αναφέρει η ίδια το παρακολουθεί από τη γέννησή του ως σύνεδρος. «Σου δίνει την αίσθηση ότι όλα μπορούν να συμβούν». Σήμερα, μετρά πέντε χρόνια στην οργανωτική ομάδα και προσφέρει τις υπηρεσίες της από τη θέση της Volunteers Program Director. «Μαζί με την Έλσα Πιτσάκη έχουμε σχεδιάσει το Πρόγραμμα Εθελοντισμού του TEDxAthens από την αρχή, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινότητας νέων ανθρώπων, εμπνευσμένων εθελοντών, οι οποίοι μετά τη συμμετοχή τους στο συνέδριο, θα είναι οι πρεσβευτές του TEDxAthens».

Στέλλα Ψαρού

Η Ντίνα Αργυροπούλου, η πέμπτη κυρία της παρέας, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ αναζήτησε τρόπο έτσι ώστε να γίνει μέλος της ομάδας του TEDxAthens. «Η πρώτη μου επαφή με το TED ήταν το 2012, όταν πήγα στο TEDxSacramento Women’s Salon. Ενθουσιάστηκα με όλες τις ομιλίες και κατάλαβα πόσο πολύ με εξέφραζε η όλη φιλοσοφία και ήθελα να είμαι κομμάτι αυτής της ομάδας, που δήλωσα αμέσως εθελοντική συμμετοχή».

Ντίνα Αργυροπούλου

Φέτος, θα μας παρουσιάσουν την νεοσυσταθείσα ομάδα του TEDxAthens, την ομάδα του Sustainability, που θα μας μυήσει στον κόσμο της οικολογικής συνείδησης, ενώ η ίδια βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας ενός βιωματικού προγράμματος μόνο για γυναίκες, το “The Fierce Heart Experience” που συνδυάζει ασκήσεις διαλογισμού, self-compassion, mindfulness και εργαλεία ψυχικής ανθεκτικότητας.

«Ο εθελοντισμός μου έμαθε να δίνω χρόνο και ευκαιρίες στους ανθρώπους»

Οι γυναίκες αυτές, δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για να ξεχωρίσουν η κάθε μια στον κλάδο τους. Ωστόσο, έχουν αποφασίσει στον ελεύθερο τους χρόνο να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όποιον παρακολουθήσει το TEDxAthens. Τι σημαίνει, όμως, εθελοντισμός για τις ίδιες;

«Εθελοντισμός σημαίνει προσφορά. Σημαίνει να προσφέρεις τον πολύτιμο χρόνο σου και τις γνώσεις σου προς όφελος της κοινωνίας. Προσπερνάς το εγώ σου και σκέφτεσαι ως μέρος του συνόλου», σημειώνει, αν θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως την πλέον ειδικό, η Στέλλα. «Όταν έχεις επίγνωση των αξιών που σε εκφράζουν και αποφασίζεις πως είναι σημαντικό για εσένα να τις επικοινωνήσεις με τον έξω κόσμο, ένας τρόπος με τον οποίο μπορείς να το κάνεις αυτό είναι μέσα από τον εθελοντισμό» θα συμπληρώσει η Ντίνα.

«Θυμάμαι ότι, από παιδί, ήθελα να δίνω στον άλλο, ότι μπορούσα από τον εαυτό μου. Και το έκανα με πολλή αγάπη. Χωρίς ανταλλάγματα. Μεγαλώνοντας, προσέφερα το χρόνο μου, τα πράγματα που δε χρειαζόμουν, μέρος των χρημάτων μου και ότι άλλο απαιτείται, σε διάφορους οργανισμούς. Για τα παιδιά, το περιβάλλον, τα ζώα, τους ασθενείς, τους πρόσφυγες. Για τον συνάνθρωπο μου. Ο εθελοντισμός για εμένα είναι νοιάξιμο και μοίρασμα. Όταν βοηθάς κάποιον, η ψυχή σου γεμίζει από ηθική ικανοποίηση και σε κινητοποιεί να βοηθήσεις κι’ άλλο, κι’ άλλο. Όσο περισσότερο μπορείς. Ο εθελοντισμός ήταν και θα παραμείνει πάντα ουσιαστικό μέρος της ζωής μου», τονίζει η δικηγόρος της ομάδας, Σάντρα.

«Από μικρή είχα μάθει να προσφέρω, καθώς κατάγομαι από μια μειονότητα στην Ελλάδα. Ανήκω στην μικρή αλλά ισχυρή Εβραϊκή Κοινότητα της Αθήνας. Αυτή η κοινότητα βασίζεται και εξαρτάται από την εθελοντική εργασία των μελών της, καθότι οι πόροι της δεν είναι ανεξάντλητοι. Ξεκίνησα, λοιπόν, σαν μέλος του συμβουλίου της Εβραϊκής Νεολαίας της Αθήνας. Στόχος μας ήταν να φέρνουμε τα μέλη μας κοντά με την οργάνωση εκδηλώσεων και εκδρομών πάσης φύσεως. Είχαμε ενεργή συμμετοχή σε εκδηλώσεις άλλων κοινοτήτων της Ευρώπης και όχι μόνο, ώστε να μοιραζόμαστε προβληματισμούς σε θέματα αντισημιτισμού, μιας και τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά έντονα. Με αφορμή λοιπόν το TEDxAthens έδωσα τη σκυτάλη στους μικρότερους και αποσύρθηκα από το συμβούλιο, όχι όμως απ τις εκδηλώσεις της», θα πει η Σαρίνα, ενώ ο εθελοντισμός έκανε τη Δανάη να μάθει να ακούει αλλά και να δίνει χρόνο και ευκαιρίες στους ανθρώπους. «Αποτελεί πηγή ενδυνάμωσης των γυναικών όπως και η έμμισθη εργασία και είναι μία πρώτης τάξεως παιδαγωγική διαδικασία που γνωρίζει κανείς έξω από το σχολείο ή τα βιβλία», τονίζει.

«Οι γυναίκες του σήμερα θέλουν να τα προλαβαίνουν όλα και να γίνονται σωστά»

Η συζήτηση για τη θέση της σύγχρονης γυναίκας στην κοινωνία εγείρει ακόμα μια σειρά από περίπλοκα ζητήματα. Παρότι κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει πως τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν μεταβληθεί και η θέση της γυναίκας έχει αλλάξει πάνω στην κοινωνική σκακιέρα, οι ισορροπίες παραμένουν αρκετά λεπτές.

«Είναι πολλές οι υποχρεώσεις για τις γυναίκες του σήμερα», αναφέρει η Σαρίνα. «Είναι εργαζόμενη, είναι σύζυγος/σύντροφος, είναι μητέρα, είναι φίλη, είναι κόρη και θέλει να τα προλαβαίνει όλα και όλα να γίνονται σωστά. Έχει ανάγκη επίσης να κάνει πράγματα για τον εαυτό της ώστε να νιώθει εκείνη καλά. Όλα αυτά μαζί για να επιτευχθούν, θέλει άψογο συντονισμό», τονίζει, ενώ για την Ντίνα οι γυναίκες αρχίζουν να ανακαλύπτουν σιγά σιγά την πραγματική τους ταυτότητα, γιατί έχουν βρει το θάρρος να αντικρίσουν τον εαυτό τους χωρίς τα κοινωνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις που τις ανάγκαζαν να νιώθουν αδύναμες και να αναρωτηθούν τί πραγματικά θέλουν οι ίδιες. «Θα τις χαρακτήριζα θαρραλέες και ενδυναμωμένες όσο ποτέ!». «Σήμερα η γυναίκα έχει καταφέρει να κερδίσει τη ζωή της. Είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη, δυναμική και ακομπλεξάριστη, συγκροτημένη και παθιασμένη. Έχει εφόδια, ναι , πολλά και σημαντικά. Το θέμα είναι τι κάνει με τα εφόδια αυτά», θα συμπληρώσει η Στέλλα.

«Δεν είμαι σίγουρη ότι θα διέκρινα τη γυναίκα του σήμερα από τη γυναίκα του χθες. Η σύγχρονη γυναίκα είναι πολυδιάστατη και δυναμική, αποφασισμένη και διεκδικητική. Δεν φοβάται να ισορροπήσει στο λεπτό σκηνή καριέρας – οικογένειας, φροντίζει και αγαπά τους οικείους της, συγγενείς ή συνεργάτες, εκφράζει την άποψη της και υποστηρίζει τη θέση της. Δημιουργική και ευφυής, είναι πολύτιμη σε κάθε τομέα με τον οποίο θα καταπιαστεί. Παραμένει θηλυκό παρά την πληθώρα των ρόλων που έχει πια στο ρεπερτόριο της. Ωστόσο, απειλείται ανοιχτά πια από την υπερκόπωση, την ένταση και το άγχος, τα οποία καλείται να διαχειριστεί ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία που επιθυμεί χωρίς τους κοινωνικούς φραγμούς του παρελθόντος», η εκδοχή της Σάντρας, ενώ η Δανάη θα καταλήξει: «Οι περισσότερες σύγχρονες γυναίκες πιστεύουν και μάχονται σκληρά για τον φεμινισμό. Όχι ως μάχη κατά των ανδρών αλλά ως μάχη διεκδίκησης ίσων δικαιωμάτων ανεξαρτήτως φύλου. Αντιλαμβάνονται ότι ο καθένας από εμάς έχει ευθύνη να κάνει λίγη περισσότερη γνώση δική του. Ανατρέπουν ασυνείδητες προκαταλήψεις, καταγγέλλουν παρενοχλήσεις στην εργασία τους και δεν αντιμετωπίζουν πια τους εαυτούς τους ως ευάλωτη μειοψηφία».

Το αιώνιο ερώτημα: Καριέρα ή οικογένεια;

Όπως σωστά τόνισαν όλες τους, η σύγχρονη γυναίκα καλείται να παίξει αρκετούς ρόλους. Κι αν το παλαιότερο δίλημμα, καριέρα ή οικογένεια, τείνει να εξαλειφθεί, ακόμα υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού αρκετών γυναικών. Ποια η δική τους θέση;

«Οι γυναίκες ‘’πάσχουμε’’ από ενοχικά σύνδρομα. Προσπαθούμε να υπηρετήσουμε πολλούς ρόλους επιτυχώς, όταν η κοινωνία μας στερεί το δικαίωμα να αποτύχουμε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποφασίζουμε, χωρίς να απαντάμε σε διλήμματα. Επομένως, και το ερώτημα καριέρα ή οικογένεια, θεωρώ ότι δεν πρέπει να είναι δίλημμα. Πρέπει να είναι ισορροπία. Άλλωστε, δεν υπάρχει τέλειος συνδυασμός, γιατί οι άνθρωποι απλά δεν είμαστε τέλειοι», σημειώνει η Στέλλα, ενώ η Σαρίνα τονίζει την τάση των γυναικών να θέλουν να τα προλάβουν όλα και να είναι τέλειες σε όλα. «Πρέπει πάντα να μπαίνουν προτεραιότητες, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο όταν πρόκειται για καριέρα και οικογένεια. Δεν είναι εύκολος ο συνδυασμός αυτών των δύο και πολλές φορές το ένα έρχεται κόντρα στο άλλο. Σίγουρα συνδυάζονται, απλά κάτι σίγουρα θα μπει σε δεύτερη μοίρα. Ακόμη δεν έχω δική μου οικογένεια οπότε δίνω βάση στη δουλειά μου σε αυτή τη φάση της ζωής μου».

«Το δίπτυχο αυτό απαιτεί θυσίες και ταυτόχρονα κατανόηση και υποστήριξη από όλους. Τέλειος συνδυασμός θεωρώ ότι δεν υπάρχει γιατί κανείς μας δεν είναι τέλειος», θα δηλώσει η Σάντρα.

Η Δανάη δίνει τη δική της οπτική γωνία σημειώνοντας πώς «η θετική προδιάθεση για την συμφιλίωση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής συχνά μετατρέπεται σε αποκλειστικό γυναικείο θέμα που αντιμετωπίζεται μονομερώς στερώντας ακόμα περισσότερες ευκαιρίες από τις γυναίκες. Τέλειος συνδυασμός δεν μπορεί να υπάρξει γιατί οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να είναι τέλειοι. Γιατί οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι. Οι συζητήσεις περί «ιδανικής ισορροπίας» οδηγούν σε γενικεύσεις και αφορισμούς που δεν βοηθούν στην ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας», ενώ για το κλείσιμο η Ντίνα θα τονίσει πώς «δεν χρειάζεται να υπάρχει δίλημμα πια. Τα ερωτήματα θα πρέπει να είναι άλλα. Όπως, πως μπορεί ο εργασιακός χώρος να στηρίξει μια γυναίκα και έναν άντρα όταν και οι δύο έχουν καριέρα και οικογένεια; Πώς θα ενδυναμώσουμε μια γυναίκα που θέλει να έχει και τα δύο, χωρίς να πρέπει να θυσιάσει το ένα για το άλλο;».

TEDxAthens: Κάτι παραπάνω από εθελοντισμός

Για το τέλος δε θα μπορούσαμε να μη της ρωτήσουμε τι σημαίνει το TEDxAthens για τις ίδιες.

«Είναι ένα ζωντανό περιβάλλον συνεχούς μάθησης σε όλα τα επίπεδα, ένας χώρος δημιουργικής προφοράς και κυρίως μια μοναδική ευκαιρία εξέλιξης της συνειδητότητάς μου», δηλώνει η Ντίνα, ενώ η Σάντρα θα το χαρακτήριζε ως «ένα μεγάλο, ζεστό και αγαπημένο σπιτικό, όπου έχουν μαζευτεί πολλοί και αγαπημένοι άνθρωποι με σκοπό να ανταλλάξουν ιδέες, να πανηγυρίσουν την επιτυχία του διπλανού τους, να γελάσουν με κάθε αστεία στιγμή ή απρόοπτο, να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν για ένα κοινό σκοπό, να βάλουν τα μολύβια κάτω και να παιδευτούν μέχρι να βρουν αυτό το κάτι, το διαφορετικό, που μόλις δει το φως της δημοσιότητας θα ενθουσιάσει το κοινό, θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει τον κόσμο να κυνηγήσει το όνειρο και τις επιθυμίες του».

«Αυτό που μου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτομαι τα δύο τελευταία χρόνια στο TEDxAthens είναι πολλά ονόματα ανθρώπων και δεν εννοώ τα ονόματα αλλά τα πρόσωπα. Τους ανθρώπους που έχουν υπάρξει κομμάτι της ζωής μου και μου έχουν μάθει να μην απογοητεύομαι γιατί όλα μια περιπέτεια είναι», σημειώνει η Δανάη. Η Σαρίνα με τη σειρά της τονίζει πως «Κάθε χρόνο έρχεται εις πέρας ένα έργο με μεγάλη απήχηση τόσο για την ομάδα με τα 70 μέλη της και τους 140 εθελοντές της όσο και για την ευρύτερη κοινότητα. Η ικανοποίηση είναι τεράστια όπως και η δουλειά που κρύβεται από πίσω. Ξεχνάω όμως όλη την κούραση και τη δουλειά των τελευταίων μηνών όταν βλέπω όλες τις σκηνές μας γεμάτες και τον κόσμο χαρούμενο. Τότε όλοι ξέρουμε ότι κάτι κάναμε σωστά και άξιζε τον κόπο. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ικανοποίηση», ενώ για την Στέλλα το TEDx είναι «Ιδέες, έμπνευση, καινοτομία, φαντασία, δημιουργικότητα, ομαδική δουλειά, είναι «οι άνθρωποι που δεν γνωρίζονται να γίνονται φίλοι και παρέες», είναι «αυτοί που κάνουν όσα σε άλλους φαίνονται ακατόρθωτα».

Τη Σαρίνα, τη Δανάη, τη Στέλλα, τη Ντίνα, τη Σάντρα μαζί με ακόμη πολλές ξεχωριστές υπερδραστήριες γυναίκες του TEDxAthens θα τις γνωρίσεις το Σάββατο, 1 Ιουνίου 2019, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο 10ο και επετειακό ΤΕDxAthens State Of X.

Γιατί όπως παραπάνω επισημαίνουν «όλα μια περιπέτεια είναι…».

Γιατί είναι τόσο ξεχωριστές όσο εσύ.

Μπορείς να ακολουθήσεις το ΤΕDxAthens στα social media στη σελίδα τους στο Facebook, Instagram και LinkedIn.

 

Κεντρική φωτογραφία: Κώστας Φρυγανιώτης