ΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΩΝ

Οι καλύτερες αθλήτριες του κόσμου πληρώνονται 10 φορές λιγότερο από τους άνδρες. Κάτι νέο;

Unsplash

«Γνωρίζατε ότι από τους 50 πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές παγκοσμίως, καμία γυναίκα δεν μπήκε στη λίστα; Η τενίστρια Iga Świątek ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια, κερδίζοντας 23,9 εκατομμύρια δολάρια», αναφέρει το Female Quotient σε σχετική ανάρτησή του αναδεικνύοντας το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων. Για ακόμα μια φορά.

Ο χώρος του αθλητισμού αποτελεί διαχρονικά παράδειγμα του μισθολογικού χάσματος ανάμεσα σε άνδρες-γυναίκες. Ένα παγκόσμιο φαινόμενο που καταγράφεται ακόμη και στις πλέον ανεπτυγμένες οικονομίες και προοδευτικές κοινωνίες. Μάλλον καμία πρόοδος. Οι γυναίκες αθλήτριες, λοιπόν, συνεχίζουν να μην αμείβονται επάξια για τους κόπους τους, σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους, που βλέπουν στον λογαριασμό τους τα δεκαπλάσια (σε μερικές περιπτώσεις και παραπάνω) έσοδα.

Πόσα χρήματα, λοιπόν, κερδίζει μια γυναίκα που ασχολείται επαγγελματικά με τον αθλητισμό και δίνει το 100% του εαυτού της; 100% λιγότερα από τους άνδρες συναθλητές της. Ο παρακάτω πίνακας δίνει την πιο αντιπροσωπευτική (και απογοητευτική) απάντηση.

Οι καλύτερες αθλήτριες του κόσμου πληρώνονται 10 φορές λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους. Κάτι νέο;

Όπως μπορείς να δεις, ο Cristiano Ronaldo βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα με 260 εκατομμύρια δολάρια έσοδα στην τσέπη του. Ο πιο ακριβοπληρωμένος άνδρας αθλητής κέρδισε περίπου 91,7% περισσότερα από την πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια, συμπεραίνει το Female Quotinent.

Οι μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στους υπόλοιπους κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες που συμπληρώνουν τον πίνακα είναι εξίσου τεράστιες. Ποιος μίλησε για πατριαρχία, να του κοπεί η γλώσσα;

 

«Η βιομηχανία του γυναικείου αθλητισμού προβλέπεται να ξεπεράσει σε έσοδα το όριο των δισεκατομμυρίων δολαρίων για πρώτη φορά το 2024», καταλήγει η δημοσίευση και κάπως μας δίνει μια αισιοδοξία για το μέλλον των γυναικών αθλητριών.

Το μισθολογικό χάσμα ανδρών και γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από τη Eurostat την Ημέρα Ισης Αμοιβής που γιορτάζεται κάθε 15 Νοέμβρη, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζει και βασιλεύει.

Παρά το γεγονός ότι η ίση αμοιβή των 2  φύλων κατοχυρώνεται μέσω ευρωπαϊκής νομοθεσίας, «οι γυναίκες στην Ε.Ε. συνεχίζουν να κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες με το μέσο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην Ε.Ε. να ανέρχεται στο 13%», είχε επισημάνει η ευρωπαϊκή αρχή. Σχετικό γράφημα αποδείκνυε ότι το μέσο μισθολογικό χάσμα στην Ε.Ε ανέρχεται σε ποσοστό 12,7%, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται σε 10,4%.

Μεταξύ των χωρών όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες διαφορές στις αμοιβές ανδρών και γυναικών, περιλαμβάνεται η Εσθονία (20,5%), η Αυστρία (18,8%), η Γερμανία (17,6%) και η Ουγγαρία (17,3%). Μόνο στο Λουξεμβούργο οι γυναίκες αμείβονται καλύτερα από τους άνδρες, ενώ οι μικρότερες διαφορές -υπέρ των ανδρών- παρουσιάζονται σε Ρουμανία (3,6%), Σλοβενία (3,8%) και Πολωνία (4,5%).

Το δικαίωμα στην ίση αμοιβή γυναικών και ανδρών για ίση εργασία ή εργασία ίσης αξίας, αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Ε.Ε. από τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957. Δεν το βλέπουμε. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.