Οι Νορβηγίδες αθλήτριες του handball πέτυχαν μία μεγάλη νίκη απέναντι στον σεξισμό
- 3 ΝΟΕ 2021
Θυμάσαι κάποιες Νορβηγίδες αθλήτριες του beach handball που δέχτηκαν πρόστιμο όταν αποφάσισαν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο με σορτς, αντί για τα μπικίνι bottoms τους; Ε, λοιπόν, μετά από μήνες πιέσεων δικαιώθηκαν. Η Διεθνής Ομοσπονδία Handball αποφάσισε να αλλάξει το σεξιστικό dress code της. Πλέον δίνει στις αθλήτριές του handball την ευκαιρία να παίζουν νιώθοντας άνετα.
Οι γυναίκες σε κάθε σημείο της γης επιτέλους ακούγονται όταν ζητούν το αυτονόητο, να πάψει η ανδρική ματιά στο φύλο τους να καθορίζει το σωστό για εκείνες. Πρώτα οι αεροσυνοδοί που αποχωρίστηκαν τις στενές φούστες και τα τακούνια τους και τώρα οι Νορβηγίδες αθλήτριες του beach handball που επιθυμούν η άποψη τους για το τι τις βολεύει να φορούν όταν παίζουν, να γίνεται σεβαστή. Και ω του θαύματος, έγινε. Έστω κι αφού πρώτα είχαν δεχτεί πρόστιμο. Έστω κι αν όλος ο κόσμος χρειάστηκε να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Το dress code για τις αθλήτριες αλλάζει, αλλά παραμένει αισθητά διαφορετικό από των ανδρών
Αν δεν είχε γίνει viral το πρόστιμο στα κορίτσια του handball από τη Νορβηγία, είναι πιθανό ακόμα και σήμερα κανείς να μην ήθελε να μιλήσει για τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Όπου ελέφαντας, βάλε σεξισμός και σεξουαλικοποίηση των γυναικών στον κόσμο του αθλητισμού. Ωστόσο, η Διεθνής Ομοσπονδία Handball αναγκάστηκε να απαντήσει στις κατηγορίες για σεξισμό. Ίσως επειδή διατυπώθηκαν από κάθε πλευρά του κόσμου εναντίον της. Το αποτέλεσμα είναι ότι άλλαξε τελικά τους κανόνες της γύρω από τις στολές των αθλητριών της.
Πλέον, οι προδιαγραφές της στολής επιτρέπουν στις γυναίκες να αγωνίζονται με αθλητική, αμάνικη μπλούζα και ποδηλατικά σορτς που φτάνουν μέχρι τη μέση του μηρού.
Η όλη ιστορία είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο όταν στις γυναίκες της ομάδας beach handball της Νορβηγίας είχε επιβληθεί πρόστιμο 1500 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία του αθλήματος. Εκείνες είχαν επιλέξει να φορέσουν σορτς όπως έκαναν οι άνδρες συναθλητές τους. Η ομοσπονδία χαρακτήρισε τα σορτς «Ακατάλληλα ρούχα». Πλέον οι «γυναίκες αθλήτριες πρέπει να φορούν κοντά στενά σορτς με καλή εφαρμογή». Οι άνδρες αθλητές ακόμα μπορούν να φορούν κανονικά σορτς. Αρκεί να είναι 10 εκατοστά πάνω από το γόνατο και «όχι υπερβολικά φαρδιά». Ο κόσμος συνεχίζει να τρέχει σε δύο ταχύτητες, αλλά το χάσμα τουλάχιστον μικραίνει.
Οι φωνές που ενώθηκαν μαζί τους κατά της Ομοσπονδίας
Τον σεξισμό στις εμφανίσεις των αθλητριών είχε επισημάνει και η Νορβηγίδα ακτιβίστρια Talitha Stone που ζει στην Αυστραλία. Εκείνη μάλιστα είχε δημιουργήσει μία σχετική διαδικτυακή αίτηση, που στήριξε ο οργανισμός για την ισότητα των φύλων Collective Shout, μαζεύοντας 61 χιλιάδες υπογραφές για να αλλάξει το dress code των αθλητριών.
«Ελπίζω ότι αυτό είναι η αρχή του τέλους του σεξισμού και της αντικειμενοποίησης γυναικών και κοριτσιών στον αθλητισμό. Και ότι στο μέλλον όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια θα μπορούν να είναι ελεύθερες να συμμετέχουν σε ένα σπορ χωρίς να φοβούνται “ατυχήματα” ή σεξουαλική παρενόχληση», σημείωνε η Stone.
Η Pink ήταν ακόμα μία γυναίκα που ύψωσε τη φωνή της υπέρ των αθλητριών της Νορβηγίας, προσφέροντας να πληρώσει το πρόστιμό τους. Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Abib Raja, της Νορβηγίας είχε επίσης καταδικάσει την απόφαση για το πρόστιμο και γυναικείες οργανώσεις από όλη την Ευρώπη είχαν ζητήσει την παραίτηση των διοικήσεων της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Handball.
Για να αντιληφθείς πόση πίεση χρειάστηκε μία τόσο αυτονόητη απόφαση και πόσο πίσω είναι ο κόσμος μας γενικότερα, αρκεί να σου πω ότι τον περασμένο μήνα, υπουργοί αθλητισμού από 5 ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ισλανδία, Φιλανδία), έγραψαν ένα γράμμα στην Διεθνή Ομοσπονδία για να ζητήσουν μία ενημέρωση του αρχαϊκού κανονισμού τους για τις στολές. «Όχι μόνο για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των γυναικών αθλητριών, αλλά για να στηρίξουν και να ενθαρρύνουν όλους τους αθλητές ανεξαρτήτως φύλου ή προέλευσης να μείνουν στο άθλημα», επεσήμαναν.
Οι Νορβηγίδες αθλήτριες του beach handball ανυπομονούν να μην προσέχει πια κανείς τις στολές τους
Όπως σου είπα, η δύο μέτρα και σταθμά λογική, παραμένει στον κώδικα ένδυσης των αθλητών και αθλητριών, αλλά τουλάχιστον, έγινε ένα απαραίτητο βήμα εμπρός. Απομένουν τα υπόλοιπα. Αυτά που δεν θα χρειάζεται να μιλούν για στενές και καλές εφαρμογές αποκλειστικά για τις γυναίκες. Αυτά που δεν θα βλέπουν τις αθλήτριες ως αντικείμενα πλασμένα κατά τρόπο που να ικανοποιεί την αντρική ματιά.
«Μετά από πολλά χρόνια που προσπαθούσαμε να αλλάξουμε το dress code στο άθλημά μας, επιτέλους τα καταφέραμε. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλές αθλήτριες που απέρριψαν ευκαιρίες να παίξουν beach handball εξαιτίας της παλιάς στολής. Τώρα έχουμε κάνει ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι το άθλημα μοιάζει περισσότερο ανοιχτό και συμπεριληπτικό πλέον. Ανυπομονούμε να τραβήξουμε την προσοχή για τις αθλητικές επιδόσεις μας και όχι τις στολές μας», ανέφεραν στον λογαριασμό τους στο Instagram τα μέλη της ομάδας του beach handball της Νορβηγίας. Κι αυτή η νίκη τους ανήκει.