ΣΕΞΙΣΜΟΣ

Οι Ουκρανοί είχαν τη θαυμάσια ιδέα (not) να παρελάσουν οι γυναίκες στρατιώτες με τακούνια

Το Υπουργείο Αμύνης της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα αυτήν τη φωτογραφία, για να ενημερώσει πώς προετοιμάζονται οι γυναίκες στρατιώτες, για την παρέλαση του Επετείου Ανεξαρτησίας. Ukranian Defense Ministry -press release

Στις 24 του Αυγούστου, η Ουκρανία συμπληρώνει 30 χρόνια, ως ανεξάρτητο κράτος. Ο στρατός προετοιμάζεται από τώρα, για την παρέλαση που θα γίνει εκείνη την ημέρα. Το Υπουργείο Αμύνης έκρινε πως θα ήταν χρήσιμο να ενημερώσει επί ενός εξ όσων ετοιμάζει για την επέτειο. Ιδού λοιπόν, τι δημοσίευσε στην επίσημη σελίδα του, στο Facebook.

Στο κείμενο αναφέρεται «πώς τα κορίτσια προετοιμάζονται, αν έχουν κατακτήσει το νέο στρατιωτικό βήμα και ποιοι δόκιμοι θα πάρουν μέρος στο φετινό event. Ο ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων ‘Army Inform’ ανακάλυψε πως στη φετινή παρέλαση, θα εμφανιστούν δόκιμες τους Στρατιωτικού Ινστιτούτου του Εθνικού Πανεπιστημίου Taras Shevchenko, του Κιέβου. Το 2018 είχε παρελάσει ένα μεικτό τάγμα του Στρατιωτικού Ινστιτούτου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφοριών, που περιλάμβανε και γυναίκες.

Το φετινό τάγμα θα είναι μόνο γυναικείο και για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, κάνουν δυο παρελάσεις την ημέρα: μια το πρωί από τις 7.30 έως τις 8.30 και μια το απόγευμα, από τις 15.00 έως τις 18.00. Μεταξύ των υποχρεώσεων τους, τα κορίτσια ξεκουράζονται, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν κάτι άλλο».

Δεν γράφτηκε λέξη για την επιλογή των υπευθύνων να υποχρεώσουν τις γυναίκες που υπηρετούν τον στρατό της χώρας, να εμφανιστούν στην παρέλαση με γόβες. Παρ’ όλα αυτά, η όχι και τόσο μικρή λεπτομέρεια έγινε αντιληπτή από πολλούς. Και σχολιάστηκε. Δυσμενώς. Απλοί πολίτες χαρακτήρισαν ως «βασανιστήριο» τον τρόπο που προετοιμάζονται για την παρέλαση, με τακούνια, οι στρατιώτες, ενώ δριμεία κριτική άσκησαν και πολιτικοί. Ο πρώην υπουργός Αμύνης, Andriy Zagorodnyuk αποκάλεσε αυτήν την απόφαση «ένα βήμα προς τη Βόρειο Κορέα».

Η αντιπρόεδρος του ουκρανικού συμβουλίου, Elena Kondratyuk χαρακτήρισε τις εικόνες «τεράστια σκουπίδια», σε ανάρτηση της στο Facebook. Εξήγησε ότι «μόλις γιορτάσαμε την 25η επέτειο από την υιοθέτηση του Συντάγματος της χώρας. Ο βασικός μας νόμος αφορά κατ’ αρχάς τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, το σεβασμό και την ισότητα των ανδρών και των γυναικών. Το Άρθρο 24 του Συντάγματος ξεκαθαρίζει τα ίσα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών. Να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας με σεβασμό, ενώ αναφέρει πολλά για το σεβασμό στον ουκρανικό στρατό.

Οι γυναίκες στις δυνάμεις της χώρας πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, ως στρατιώτες {…} Σήμερα, περισσότερες από 31.000 γυναίκες (31.757 που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% του συνόλου) υπηρετούν στις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας. Περισσότερες από 4.100 είναι αξιωματικοί. Περισσότερες από 13.500 έχουν πάρει μέρος σε μάχες».

Να σημειωθεί εδώ πως έως τον Ιούλιο, με την εξαετή σύγκρουση της χώρας στα ανατολικά, με αυτονομιστές που στήριζε η Ρωσία -στην οποία έχασαν τη ζωή τους 13.000 άνθρωποι- οι γυναίκες στο στρατό δεν είχαν θέση στις μάχες. Έπιαναν θέσεις στις ιατρικές υπηρεσίες, τις κουζίνες, τα λογιστήρια κλπ. Έκτοτε, μπορούσαν συνδυαστικά να είναι στρατιωτικοί ανιχνευτές και ελεύθεροι σκοπευτές και από το 2018 μπορούσαν να είναι και στο πεδίο μάχης.

«Πώς μπορείτε να προσβάλλετε όλα αυτά, με την έμπνευση σας να τις βάλετε να περπατήσουν στην παρέλαση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας με τακούνια; Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον ο Υπουργός Αμύνης, Andriy Taran φέρνει πιο κοντά τον στρατό μας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ;».

Απαίτησε να διεξαχθεί επίσημη έρευνα, για να βρεθεί ποιος πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση, να αναφερθεί το ποσό που διατέθηκε για την αγορά αυτών των παπουτσιών («χρήματα που προέρχονται από τους φόρους») και να ζητήσουν οι υπεύθυνοι συγγνώμη για την ταπείνωση των γυναικών και τις βετεράνους που έχουν υπερασπιστεί και εξακολουθούν να υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τέλος, κάλεσε τις γυναίκες Υπουργούς να δείξουν την αλληλεγγύη τους.

Η απάντηση του Υπουργείου Αμύνης σε όλα αυτά, ήταν νέα δημοσίευση στο Facebook, που αυτήν τη φορά αφορούσε φωτογραφίες γυναικών που υπηρετούν στον στρατό, σε άλλες χώρες και έχουν κάνει παρέλαση, φορώντας τακούνια. Κατέληγε στο ότι οι γόβες αποτελούν μέρος της στολής που θα φορέσουν οι γυναίκες, στην παρέλαση.

Κοινώς, δεν έδειξε να έχει κατανοήσει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Πράγμα που δεν προκάλεσε και την παραμικρή εντύπωση. Αυτό που προκάλεσε ήταν νέες αντιδράσεις. Αυτήν τη φορά μέλη της κυβέρνησης απαίτησαν από τον Taran να ανακαλέσει, με τρεις Υπουργούς να εκδίδουν κοινή ανακοίνωση Τύπου, στην οποία τόνισαν πως «ο σκοπός κάθε στρατιωτικής παρέλασης είναι να παρουσιάσει τις στρατιωτικές δυνατότητες του στρατού».

Κατόπιν και αυτού, η κυβέρνηση ενημέρωσε πως ο Υπουργός Αμύνης επισκέφτηκε -ο ίδιος- τις στρατιωτικούς που προετοιμάζονται για την παρέλαση, για να τις ρωτήσεις επί της ιδέας που είχε το επιτελείο του. Παραδέχθηκε πως είναι άβολο για τις γυναίκες στρατιωτικούς να περπατούν με τακούνια και ενημέρωσε ότι διέταξε έρευνα για τη δημιουργία «ενός πειραματικού μοντέλου παπουτσιών», που θα είναι πιο εργονομικό και βελτιωμένο και θα μπορεί να είναι έτοιμο προς χρήση την ημέρα της παρέλασης. Εξήγησε πως αν προλάβουν το deadline, τα παπούτσια που θα παραχθούν θα τα φορούν όλα τα γυναικεία στρατεύματα.

Οι γυναίκες στην Ουκρανία είναι «πολίτες δεύτερης κλάσης»

Βάσει του Συντάγματος στην Ουκρανία υπάρχει ισότητα. Η πραγματικότητα ωστόσο, είναι άρδην διαφορετική. Πέραν του ότι λαμβάνουν κατά 30% μικρότερους μισθούς από τους άνδρες, για τις ίδιες δουλειές, δεν βρίσκουν εύκολα εργασία -δεν τις προτιμούν και δη αν είναι μικρές σε ηλικία (γιατί μπορεί να μείνουν έγκυες) ή αν είναι άνω των 35 χρόνων.

Τα στοιχεία αναφέρουν πως οι μισοί εκ των κατοίκων της χώρας (45 εκατομμύρια άνθρωποι) έχουν υποστεί βία – σεξουαλική, φυσική και ψυχολογική. Τις περισσότερες περιπτώσεις θύματα είναι γυναίκες. Εκ του 40% που έχει υποστεί σεξουαλική βία, το 25% είναι γυναίκες κάτω των 18 χρονών. Έρευνα έχει δείξει πως ο κύριος λόγος είναι η κατανάλωση υψηλής ποσότητας αλκοόλ και τα κενά στη νομοθεσία, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με την ενδοοικογενειακή βία. Έχει διαπιστωθεί πως αξιωματούχοι και πλούσιοι μπορούν να κακοποιούν και να μην ζουν καμία συνέπεια.

Exit mobile version