Οι συνθήκες ζωής των γυναικών πήγαν 20 χρόνια πίσω λόγω πανδημίας
- 12 ΜΑΡ 2022
Αύξηση της έμφυλης βίας, δύσκολη επιστροφή στην εργασία, πλήγμα στην ψυχική υγεία. Tα δύο χρόνια της πανδημίας του Covid-19 επιδείνωσαν τις συνθήκες ζωής των γυναικών σε ολόκληρο στον κόσμο.
Η πανδημία του COVID 19 έφερε στο προσκήνιο ανισότητες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Περισσότερες γυναίκες σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν την καριέρα τους. Περισσότερες γυναίκες ένιωσαν εξαντλημένες από τη διαχείριση της καραντίνας. Περισσότερες γυναίκες επηρεάστηκαν αρνητικά σε θέματα ψυχικής υγείας. Περισσότερες γυναίκες έγιναν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Οι έρευνες που μιλούν με αριθμούς δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Τα δύο χρόνια της πανδημίας «τσάκισαν» τις συνθήκες ζωής των γυναικών παγκοσμίως.
Πανδημία με αύξηση της έμφυλης βίας
Ο UN Women δημοσίευσε τον Νοέμβριο του 2021 έρευνα που πραγματοποίησε μεταξύ 16.154 γυναικών σε 13 χώρες με μέσο εισόδημα (Κολομβία, Ουκρανία, Μαρόκο, Μπανγκλαντές κ.ά.). Περίπου το 45% αυτών των γυναικών δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα ή γνωρίζει μία γυναίκα θύμα βίας από την αρχή της πανδημίας.
«Η οικονομική ανασφάλεια, το κλείσιμο των σχολείων ή ακόμη και το ψυχολογικό φορτίο λόγω των οικιακών εργασιών δημιούργησαν ένα περιβάλλον που ευνοούσε την ενδοοικογενειακή βία», εξήγησαν σύμφωνα με το ΑΠΕ, η ΛινΜαρί Σαρντίνχα και η Άβνι Αμίν ερευνήτριες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και όπως και πριν την πανδημία, οι γυναίκες είναι περισσότερο θύματα σε σχέση με τους άνδρες της διαδικτυακής βίας. Η εκδικητική πορνογραφία και οι κίνδυνοι από τα εγκλήματα των παιδεραστών, αυξήθηκαν με ανησυχητικό τρόπο.
H πανδημία «τσάκισε» την ψυχική υγεία των γυναικών
Δύο στις πέντε γυναίκες δήλωσαν στην ίδια έρευνα, ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά την ψυχική τους υγεία. Αιτία κυρίως το ψυχολογικό φορτίο από τη διαχείριση των οικιακών εργασιών, το οποίο συνδέεται με πιο υψηλό κίνδυνο εμφάνισης στρες και κατάθλιψης στις γυναίκες.
Το ψυχολογικό φορτίο των γυναικών αυξήθηκε από την τηλεργασία, τη συνεχή παρουσία των παιδιών στο σπίτι και τον περιoρισμένο αριθμό εξόδων. Στη διάρκεια των lockdown οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες, όπως και οι άνδρες, να λογοδοτούν στο κράτος για τις εξόδους τους. Όμως συχνά αυτές αναγκάζονταν να το κάνουν και απέναντι στους συζύγους τους, υπογραμμίζει η Μαριόν Τιλούς, καθηγήτρια σπουδών Φύλου στο πανεπιστήμιο Paris VIII. Αυτό το ιδιαίτερο πλαίσιο ενδέχεται να έπληξε την εμπιστοσύνη των γυναικών, οι οποίες πλέον δεν τολμούν να απομακρύνονται τόσο πολύ από το σπίτι τους και κλείνονται στον εαυτό τους.
Η πανδημία και η πρόκληση της τηλεργασίας
Οι ερευνήτριες επεσήμαναν επίσης τη δυσκολία να συνδυαστούν η τηλεργασία και οι οικιακές εργασίες, λόγω της αυστηρότητας των εργοδοτών. «Ένας μεγαλύτερος αριθμός γυναικών αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το διπλό στρες της εργασίας τους και του ψυχολογικού φόρτου του σπιτιού τους», εξηγούν. Η έρευνα κατέδειξε ότι οι γυναίκες αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στις οικιακές εργασίες απ’ ό,τι στην εργασία τους σε σχέση με τους άνδρες, αλλά και σε σχέση με πριν την πανδημία. Οι έρευνες αυτές αποκαλύπτουν ότι οι ανισότητες αυξήθηκαν και μας πήγαν είκοσι χρόνια πίσω.
Ο λόγος των γυναικών
«Μπορούμε να μιλήσουμε για μια πραγματική προσπάθεια να αντιδρούν περισσότερο και να αντιμετωπίζουν την ενδοοικογενειακή βία» μετά την πανδημία, επεσήμανε η δρ. Σαλμόνα. Όμως η Τιλούς εξέφρασε την απογοήτευσή της που τα μέσα παροχής βοήθειας στα θύματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας παραμένουν ίδια από την αρχή της πανδημίας.
«Ακούμε περισσότερες γυναίκες θύματα βίας, αλλά μιλούν στο κενό», κατήγγειλε. Για τις ερευνήτριες η υγειονομική κρίση κατέδειξε τις επιπτώσεις του άνισου καταμερισμού των οικιακών εργασιών, κάτι που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των γυναικών. «Η πανδημία μάς έδωσε την ευκαιρία να φανταστούμε ένα διαφορετικό και πιο ίσο μέλλον για τις γυναίκες. Κυρίως για αυτές που είναι περισσότερο αντιμέτωπες με τον αποκλεισμό ή την περιθωριοποίηση» επισημαίνουν.