Οι Βρετανίδες μένουν σπίτι το βράδυ και κάνουν τη δική τους επανάσταση
- 7 ΝΟΕ 2021
Η φράση «πρόσεξε μη σου ρίξουν κάτι στο ποτό» είναι μία φράση που σίγουρα έχεις άκουσει αρκετές φορές στη ζωή σου. Οι Βρετανίδες δεν το έχουν ακούσει απλά, το βιώνουν σε περιστατικά που ολοένα και πληθαίνουν και αποφάσισαν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Οι Βρετανίδες, κάνουν μποϊκοτάζ στα clubs και μένουν σπίτι.
Οι νέες γυναίκες σε όλη τη Βρετανία προχώρησαν σε μποϊκοτάζ σε clubs και pubs την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της καμπάνιας “girls night in” για να διαμαρτυρηθούν απέναντι στις αυξανόμενες καταγγελίες για ποτά στα οποία άγνωστοι έριξαν ναρκωτικές ουσίες, αλλά και σε επιθέσεις με βελόνες που έχουν γίνει σε φοιτητές. Οι Βρετανίδες θέλουν απλά να είναι ελεύθερες να διασκεδάσουν. Κι αυτός ο φόβος τους, προδίδει ότι ζούμε σε μία ακόμα άνιση κοινωνία.
Τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα αναφέρουν ότι υπάρχουν 198 επιβεβαιωμένες καταγγελίες για το λεγόμενο drink – spiking, ενώ σε αυτές προστέθηκαν 56 καταγγελίες επιθέσεων με ενέσεις ναρκωτικών ουσιών στην Αγγλία, τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία. Κι αυτά μόνο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Οι Βρετανίδες θέλουν απλά να διασκεδάσουν χωρίς να κινδυνεύουν
Τα νέα αυτά στοιχεία δημιούργησαν οργή για τη συχνότητα του φαινομένου και στα social media η οργή αυτή μετατράπηκε σε καμπάνια διαμαρτυρίας. «Οι άνθρωποι έχουν φτάσει ως εδώ με αυτό. Έφτασε στο σημείο που ο καθένας ξέρει κάποιον που του έχουν ρίξει κάτι στο ποτό ή που το έχουν πάθει οι ίδιοι. Θέλουμε απλά να διασκεδάσουμε και ξέρουμε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν για να προληφθούν τέτοια περιστατικά», σημείωσε μιλώντας στην βρετανική The Guardian η 21 ετών φοιτήτρια στο Εδιμβούργο, Milly Seaford.
Οι επιθέσεις αυτές είναι συχνά το προοίμιο του βιασμού, καθώς οι άγνωστοι δράστες τους χορηγούν ναρκωτικές ουσίες για να κάμψουν την όποια αντίσταση. Τόσο η νοθεία του ποτού των θυμάτων όσο και η επίθεση με λεπτή βελόνα σε κάποιο σημείο του σώματος, και συχνά τα θύματα δεν θυμούνται σχεδόν τίποτα την επόμενη μέρα.
Τα μέτρα που μπορούν να παρθούν προληπτικά
Ανά ομάδες, λοιπόν, άνδρες και γυναίκες σχεδίασαν βραδιές για ταινίες και πάρτι σε σπίτια, για να αντικαταστήσουν τις βραδινές εξόδους σε clubs και pubs και να τονίσουν τη σημασία της ασφάλειας των γυναικών. Ανάμεσα σε όσα απαιτεί η καμπάνια “girls night in” είναι οι πιο σχολαστικοί έλεγχοι εισόδου, καλύματα για τα ποτά και εκπαίδευση του προσωπικού των μπαρ, καθώς και αφοσιωμένους δημόσιους λειτουργούς που θα βοηθούν αυτούς που είναι ευάλωτοι να γυρίσουν ασφαλείς στο σπίτι τους.
«Αυτό συμβαίνει παντού οπότε χρειαζόμαστε προληπτικά μέτρα για να σταματήσουμε την έξαρση του φαινομένου. Μακροπρόθεσμα χρειαζόμαστε την αλλαγή της κουλτούρας, για να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι ότι αυτό το πράγμα δεν είναι αποδεκτό, είναι παραβίαση. Και η προσοχή μας να στραφεί στους θύτες αντί για τα θύματα», σημείωσε η νεαρή φοιτήτρια στην The Guardian.