ROLE MODELS

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: 2 Αφγανές αδελφές αψηφούν τους Ταλιμπάν και σπάνε ήδη ρεκόρ

Dario Belingheri/Getty Images/Ideal Image

6 θα είναι οι αθλητές από το Αφγανιστάν που θα βρεθούν στο Παρίσι για να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν, ωστόσο, αναγνωρίζει μονό 3 από αυτούς, τους άντρες της αποστολής. Οι 3 Αφγανές αθλήτριες που θα δεις στο Παρίσι αψηφούν τις απαγορεύσεις των Ταλιμπάν. Οι 2 από αυτές, οι αδερφές Fariba και Yulduz Hashimi πριν ακόμα βρεθούν στο Παρίσι, έχουν σπάσει ρεκόρ. Οι 2 γυναίκες είναι οι πρώτες ποδηλάτισσες στην ιστορία της χώρας τους που καταφέρνουν να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021, λιγότερο από έναν μήνα αφού οι Ταλιμπάν επανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, που απαγόρευσαν στις γυναίκες και στα κορίτσια τη συμμετοχή τους σε αθλήματα. 3 Αφγανές αθλήτριες, που ουσιαστικά είναι εξόριστες από τη χώρα τους, δεν δέχτηκαν αυτή την απαγόρευση.

6 αθλητές θα εκπροσωπήσουν το Αφγανιστάν, αλλά η χώρα αναγνωρίζει μόνο τους 3 από αυτούς

Ακολούθησαν απαγορεύσεις από το σχολείο μετά το δημοτικό, από την εργασία, αλλά και από δημόσιους χώρους όπως πάρκα και γυμναστήρια. Για πολλές γυναίκες τα αθλήματα ήταν η μόνη διέξοδος που είχαν για να κοινωνικοποιούνται αλλά και να εκφράζονται. Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονταν ότι τα σπορ μπορούν να οδηγήσουν σε «ακατάλληλη και ανήθικη έκθεση των σωμάτων των γυναικών». Η απόφασή τους (και αυτή) δεν έχει να κάνει με την ηθική βέβαια, έχει να κάνει με τον έλεγχο.

Σχεδόν 3 χρόνια μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, η απαγόρευση που αφορά τις γυναίκες και τον αθλητισμό έχει γίνει η κανονικότητα των γυναικών στο Αφγανιστάν και η διεθνής κοινότητα δεν μοιάζει να διαμαρτύρεται. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πάντως, σε συνεργασία με την επίσης εν πολλοίς εξόριστη Ολυμπιακή Επιτροπή του Αφγανιστάν φρόντισε να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να υπάρχουν 6 αθλητές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024. Κάλεσε 3 άντρες και 3 γυναίκες να αγωνιστούν στο Παρίσι για μία χώρα που επιμένει να μην αναγνωρίζει τη μισή αθλητική αποστολή.

«Μόνο 3 αθλητές εκπροσωπούν το Αφγανιστάν», είπε ο Atal Mashwani, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, αρμόδιος για τα θέματα αθλητισμού. «Αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν τα σπορ έχουν σταματήσει για τις γυναίκες. Όταν τα γυναικεία αθλήματα δεν υφίστανται πώς μπορούν οι γυναίκες να είναι μέρος της εθνικής ομάδας;», πρόσθεσε. Πάντως και οι 3 άντρες αθλητές που η χώρα αναγνωρίζει, ζουν κι αυτοί εκτός συνόρων.

Η δρομέας από το Αφγανιστάν που θα τρέξει για τα «κλεμμένα όνειρα των γυναικών»

Αφγανές αθλήτριες
Η Kimia Yousof σημαιοφόρος στην αποστολή του Αφγανιστάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο.

Η Kimia Yousofi είναι μία από τις 3 αθλήτριες που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Δραπέτευσε στην Αυστραλία όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία και συνέχισε να τρέχει προς το όνειρο στο Παρίσι. Είναι δρομέας και έχει ήδη συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η Kimia Yousofi έχει πει ότι θα εκπροσωπήσει «τα κλεμμένα όνειρα και τις φιλοδοξίες» των Αφγανών γυναικών που ζουν ένα έμφυλο απαρτχάιντ υπό τις διαταγές των Ταλιμπάν.

Οι 2 Αφγανές αθλήτριες που σπάνε ήδη ρεκόρ με τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Την ομάδα των 3 Αφγανών αθλητριών στους Ολυμπιακούς συμπληρώνουν 2 αδερφές που ήδη έχουν σπάσει ένα ρεκόρ για τη χώρα τους. Οι Yuldoz και Fariba Hashimi είναι οι πρώτες γυναίκες από το Αφγανιστάν που θα συμμετέχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα της ποδηλασίας.

Ξεκίνησαν να ασχολούνται με την ποδηλασία το 2017 όταν στα κρυφά διαγωνίστηκαν σε αγώνες, αφού έμαθαν να κάνουν ποδήλατο. Συνέχισαν να αγωνίζονται, ενώ αντιμετώπιζαν παρενοχλήσεις και απειλές αλλά τελικά δικαιώθηκαν όταν η Εθνική Ομάδα Ποδηλασίας στη χώρα τους τις πρόσεξε. Το όνειρο για καριέρα με έδρα τη χώρα τους τέλειωσε τον Αύγουστο του 2021, όταν οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία στο Αφγανιστάν.

Η Fariba είναι 21 ετών και η Yulduz 24 και η πορεία τους είναι εκπληκτική αν σκεφτείς ότι δεν ήξεραν καν να κάνουν ποδήλατο πριν το 2017. Ήταν ανήκουστο στη Faryab, όπου μεγάλωσαν, οι γυναίκες να καβαλούν ποδήλατα.

Η Fariba Hassimi μετά τη νίκη της στην Ελβετία.

Αγωνίστηκαν με ψευδώνυμα στον πρώτο τους αγώνα. «Ήταν υπέροχο. Ένιωθα σαν πουλί που μπορούσε να πετάξει», είπε η Fariba στο BBC γι’ αυτόν τον πρώτο της αγώνα. Όταν οι γονείς τους κατάλαβαν τι έκαναν βλέποντας φωτογραφίες τους στα τοπικά Μέσα τους ζήτησαν να σταματήσουν. Συνέχισαν κρυφά κι ας δέχονταν πέτρες από ανθρώπους καθώς περνούσαν δίπλα τους με το ποδήλατο κι ας προσπάθησαν να τις χτυπήσουν με τα αυτοκίνητά τους. «Οι άνθρωποι ήταν κακοποιητικοί», λέει η Fariba που απλά ήθελε να κερδίζει αγώνες.

Οι Yuldoz και Fariba Hashimi βρέθηκαν στην Ιταλία για να συνεχίσουν να κάνουν ποδήλατο κι άφησαν πίσω την οικογένειά τους όταν οι Ταλιμπάν ανήλθαν στην εξουσία. Εκεί ήταν που προπονήθηκαν και πρώτη φορά κανονικά. «Στο Αφγανιστάν δεν είχαμε επαγγελματική προπόνηση. Απλά παίρναμε τα ποδήλατά μας και τρέχαμε», είπε η Yuldoz στο BBC. Για τις 2 γυναίκες η ιδέα ότι το ποδήλατο θα τις χώριζε από τη μητέρα τους και τα αδέρφια τους φαινόταν αδιανόητη, αλλά τελικά έγινε πραγματικότητα. «Θυσιάσαμε πολλά», λένε και είναι μία εξίσου αδιανόητη αλήθεια και αυτή.

Το 2022 αγωνίστηκαν στο Πρωτάθλημα Γυναικών του Αφγανιστάν, που όμως πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία λόγω των απαγορεύσεων. Η μικρότερη αδερφή αναδείχθηκε πρώτη, ενώ η μεγαλύτερη, η Yuldoz τερμάτισε 2η. Έλαβαν υποτροφία προκειμένου να καταφέρουν να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες όπου θα αγωνιστούν η μία απέναντι στην άλλη.

«Πάντα ονειρευόμασταν να πάρουμε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τώρα το όνειρό μας θα γίνει πραγματικότητα», είπε η Yulduz στο BBC. «Παρά τα δικαιώματα που μας έχουν στερήσει, μπορούμε να δείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Θα μπορούμε να εκπροσωπήσουμε 20 εκατομμύρια Αφγανές γυναίκες», κατέληξε.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι κανένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν δεν θα είναι ευπρόσδεκτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το καλοκαίρι του 2024.

Exit mobile version