WOMEN TODAY

Όταν η Emma γέμισε τον κόσμο δάκρυα και ελπίδα

Αν δέκα λεπτά πριν ανέβει η Emma στην σκηνή, μου έλεγαν ότι θα έκανε μερικές χιλιάδες κόσμου να κλαίνε σαν μικρά παιδιά και να την επευφημούν σε ένα ηρωικό standing ovation, ομολογώ ότι δεν θα το πίστευα. Βρισκόμαστε στο Seattle, αρχές Μαΐου, στο ετήσιο συνέδριο για προγραμματιστές που διοργανώνει η Microsoft, με το όνομα Build. Μερικές χιλιάδες κόσμου παρακολουθούν τις βασικές ομιλίες του συνεδρίου. Ο υπογράφων το κείμενο έχει την χαρά και την τιμή να είναι ένας από αυτούς.

A post shared by News247gr (@news247gr) on

 

Επί σκηνής βρίσκεται ο CEO της Microsoft, Satya Nadella. Δίπλα του δύο γυναίκες. Η μία, ονομάζεται Haiyan Zhang και ανήκει στην ευρύτερη ερευνητική ομάδα της Microsoft. Σε αυτό το τεράστιο δίκτυο ανθρώπων, δικτύων και εταιρειών που δουλεύουν αδιάκοπα για να πάνε τον κόσμο μας ένα βήμα παραπέρα. Στο πλάι της, η Emma Lawton, μία γλυκύτατη γυναίκα 33 χρονών, η οποία υποφέρει εδώ και μία πενταετία από την νόσο Parkinson’s. Η τραγική ειρωνεία; Είναι γραφίστρια στο επάγγελμα και εδώ και μερικά χρόνια δεν μπορούσε να κάνει το βασικότερο κομμάτι της δουλειάς της. Να τραβά γραμμές, να γράφει, να σχεδιάζει.

Η ιστορία της Emma είναι ένα από τα εκατομμύρια ιστοριών ανθρώπων οι οποίοι πάσχουν από αυτή την τραγική νόσο. Κάθε ένας από αυτούς τους ανθρώπους θα σου πει για το πώς η καθημερινότητά του έχει αλλάξει, πόσο δύσκολο είναι να δουλέψει, να κάνει τα βασικά, να ζήσει κανονικά ακόμα και στο ίδιο του το σπίτι. Κι όμως, η Emma Lawton είχε την απεριόριστη τύχη να βρεθεί μπροστά της η Haiyan και να την βοηθήσει στο δικό της πρόβλημα, ανοίγοντας το δρόμο για όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή την ασθένεια.

Δες το βίντεο και συνεχίζουμε.

 

Η Haiyan λοιπόν, δημιούργησε μία συσκευή, το “Emma”, το οποίο ανιχνεύει τις εντολές που δίνει ο εγκέφαλος στο χέρι προκαλώντας το τρέμουλο και με έναν – ας τον πούμε – αντιπερισπασμό μιας δόνησης, βοηθά το χέρι ώστε να είναι σταθερό. Ξεγελά δηλαδή την εντολή που δίνει ο εγκέφαλος για το τρέμουλο με αποτέλεσμα ο ίδιος ο ασθενής να ορίζει που πηγαίνει ακριβώς το χέρι του. Σου φαίνεται απλό; Στάσου μερικά δευτερόλεπτα και σκέψου πόσο σημαντικό είναι αυτό για ανθρώπους σαν την Emma. Για εκείνους που δεν θα έχουν μία συσκευή με το όνομά τους αλλά θα ωφεληθούν από τους καρπούς αυτής και κάθε άλλης προσπάθειας που γίνεται στα ερευνητικά κέντρα της Microsoft ανά τον κόσμο και μπορεί να ωφελήσει την ανθρωπότητα.

Η Emma Lawton στεκόταν στην σκηνή του Build συγκινημένη για την αγάπη του κόσμου. Μερικών χιλιάδων προγραμματιστών, δημοσιογράφων και φίλων της τεχνολογίας που μαζεύτηκαν στο Seattle για να μάθουν από πρώτο χέρι ποιο είναι το μέλλον της τεχνολογίας, όπως το οραματίζεται η Microsoft. Ένα μέλλον που η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι εξυπνότερη και θα ανταποκρίνεται στις ανθρώπινες ανάγκες. Ένα μέλλον που οι μηχανές θα αναγνωρίζουν με ακρίβεια, κινήσεις, φωνή και κάθε ανθρώπινη λειτουργία, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής μας.

 

Δίπλα στην Emma βρισκόταν επίσης συγκινημένη η Haiyan. Περήφανη για το δικό της παιδί, για το δικό της δημιούργημα αλλά και για το ότι οι τόσοι μήνες δουλειάς οδήγησαν σε κάτι που μπορεί να αλλάξει ζωές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πρότυπο για όλους τους ερευνητές της Microsoft αλλά και για εκείνους που δεν βλέπουν την επένδυση στην τεχνολογία ως ένα μέσο πλουτισμό αλλά ως ένα αναγκαίο βήμα για την ανθρωπότητα.

Μικρή παύση για αυτοκριτική. Πολλές φορές, εμείς οι δημοσιογράφοι (ας γενικεύσω και λίγο) ενθουσιαζόμαστε από τέτοια project, από ανάλογες ιστορίες, από συγκινητικές αφηγήσεις. Και ξεχνάμε να φέρουμε σε ανθρώπινα δεδομένα την κάθε ανακοίνωση. Πόσο απέχει η εικόνα που βλέπουμε από την πραγματικότητα; Και πόσο απέχει η κάθε ανακάλυψη που συντελείται στην Αμερική από ένα ορεινό χωριό του νομού Φθιώτιδας;

Αυτό που είναι σημαντικό να αντιληφθούμε για το project Emma και όσα είχε την χαρά να βιώσω στην Build, είναι ότι αφορούν εδώ και τώρα την καθημερινότητά μας. Όχι γιατί ξαφνικά θα πλημμυρίσει η αγορά από αντίστοιχες ευρεσιτεχνίες αλλά κυριότερα γιατί τα εργαλεία για έναν καλύτερο κόσμο προσφέρονται από την Microsoft και τις άλλες εταιρείες τεχνολογίας προς χρήση από τον καθέναν από εμάς. Το μέλλον της τεχνολογίας θέλει την πληροφορία στο cloud, εύκολα προσβάσιμη από προγραμματιστές, ερευνητές, ονειροπόλους. Για να πάρει ο καθένας από αυτούς τη δική του Emma Lawton από το χέρι και να την οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο.

 

Οι υπηρεσίες αναγνώρισης, τα προγραμματιστικά εργαλεία, οι καινοτομίες στον κόσμο της τεχνολογίας που εισήγαγε και παρουσίασε η Microsoft στην Build είναι η φαρέτρα για τους προγραμματιστές του αύριο. Ακριβώς γιατί η λογική της εταιρείας εστιάζει όχι στο να κατασκευάζει η ίδια όλα όσα χρειάζεται ο κόσμος μας, σε ανήλιαγα υπόγεια, αλλά στο να κάνει empower τους ανθρώπους στο να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί.

Το απόγευμα εκείνης της παρουσίασης, έψαξα και βρήκα ξανά το παραπάνω βίντεο. Το είδα ξανά και ξανά παρατηρώντας τις αντιδράσεις της Emma σε κάθε τι καινούριο μπροστά της. Μπορεί για εμένα να ήταν άλλη μια σημαντική είδηση εκείνη την ημέρα, για εσένα αυτό να είναι απλά άλλο ένα άρθρο που διαβάζεις ανάμεσα σε δεκάδες. Για την Emma Lawton όμως είναι όλη της η ζωή.

Exit mobile version