WOMEN TODAY

Παιδικοί γάμοι και κλειτοριδεκτομές τέλος στο Σουδάν. Μια νίκη με εγκληματική καθυστέρηση

AP Photos Nariman El-Mofty

Μια μεγάλη νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα πραγματοποιείται επιτέλους στο μακρινό Σουδάν. Οι μακραίωνες παραδόσεις της κλειτοριδεκτομής και της τέλεσης γάμων με μικρά κορίτσια παίρνουν τον δρόμο της ποινικοποίησης κατόπιν εγκληματικής καθυστέρησης. Οι αστυνομικές αρχές έχουν λάβει την εντολή της εφαρμογής του νόμου και είναι υποχρεωμένες να την επιβάλλουν στις δύστροπα οπισθοδρομικές τοπικές κοινωνίες της χώρας.      

Η ποινή ορίζεται στα 3 χρόνια φυλάκισης. Κι αν εσένα σου φαίνεται μικρή η τιμωρία, αφού συμφωνήσω, θα πρέπει να πρυτανεύσει ο όποιος ρεαλισμός και να πούμε και πάλι καλά. Η απαγόρευση μπορεί να φαντάζει λυτρωτική αλλά αυτή δεν πρόκειται να είναι μια καθολική προσέγγιση, καθώς οι αρχέγονες θεοκρατικές μικροκοινωνίες του Σουδάν και πολλών ακόμα αφρικανικών χωρών βασίζουν την ύπαρξή τους ολόκληρη στον αυτονόητο αφανισμό της γυναικείας αυτοδιάθεσης. Οπότε αν υπάρχει ελπίδα για οριστική εξάλειψη της πρακτικής του γεννητικού ακρωτηριασμού και των ανήλικων γάμων, αυτή ακουμπά στα πάντα αμφιλεγόμενα χέρια των τοπικών θρησκευτικών ηγετών.

Γάμοι παιδιών στο Σουδάν, μια παράδοση ήδη τελειωμένη από το 1999

Στα χαρτιά οι παιδικοί γάμοι αναγνωρίζονται ως καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «ήδη» από το 1999, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο Aφρικανικός Xάρτης των Δικαιωμάτων των Ανθρώπων και των Λάων. Στην πράξη το αδίκημα δεν σταμάτησε ποτέ να διαπράττεται. Προηγουμένως, το Σουδάν είχε προβάλλει αντίσταση σε κινήσεις για την απαγόρευση των γάμων πριν από την ηλικία των 18 ετών, παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τον τερματισμό τους.

Σήμερα, η κυβέρνηση της χώρας μπαίνει σε τροχιά μεταστροφής και σε μια πράξη καλής θέλησης τερματίζει εκκωφαντικά ακραίες απαγορεύσεις όπως είναι η άρση απαγόρευσης της κατανάλωσης αλκοόλ. Παράλληλα οι γυναίκες δεν θα χρειάζονται πλέον γραπτή άδεια από ένα αρσενικό μέλος της οικογένειάς τους για να ταξιδέψουν με τα παιδιά τους. Επισημαίνεται εδώ πως ο στόχος της παγκόσμιας κοινότητας είναι η εξάλειψη των φαινομένων αυτών έως το 2030.Όπως αναφέρουν στοιχεία του ΟΗΕ, το 87% των γυναικών στο Σουδάν έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή για μη ιατρικούς λόγους από την ηλικία των 5 έως των 14 ετών. Οπότε ναι, ας χαρούμε με τα νέα που έρχονται από το Σουδάν, κι ας αφορούν σε μια κατάσταση που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.

 

Exit mobile version