ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου στην πρώτη της ανάρτηση μετά την καταγγελία της: «Το όχι σημαίνει όχι»

Instagram.com/penelopeanastasopoulou

Λίγες ημέρες αφού η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και η Λένα Δροσάκη, κατήγγειλαν γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη στο Πειθαρχικό Σύμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για συμπεριφορές που μεταξύ άλλων προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπειά τους, η πρώτη από τις τρεις τοποθετήθηκε για την απόφασή της να μιλήσει για τα δικά της βιώματα μέσα από μία μακροσκελή ανάρτησή της στο Instagram.

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, που μαζί με τις συναδέλφους της ζητούν από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ να επιβάλλει την οριστική διαγραφή του ηθοποιού, έχει υποσχεθεί στον εαυτό της να μην επιτρέψει να κακοποιηθεί ξανά κάποιο παιδί. Παράλληλα εξέφρασε μια σειρά αιτημάτων που αφορούν μεταξύ άλλων το νομικό πλαίσιο που αφορά το σεβασμό «της προσωπικότητας, του φύλου, της εθνικότητας και του δικαιώματος στη διαφορετικότητα όλων των ανθρώπων», καθώς και τη διεύρυνση του χρονικού πλαισίου που «κάποιος έχει στη διάθεσή του για να καταγγείλει τον δυνάστη του».

«Πριν πάρω την απόφαση να μιλήσω στάθηκα μπροστά σ’ αυτό το άγαλμα που τόσες φορές έχω προσπεράσει βιαστικά και υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην επιτρέψω ποτέ ξανά σε κανένα να κακοποιήσει με κανένα τρόπο το παιδί καμιάς μάνας», ανέφερε η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, συνοδεύοντας το κείμενό της με δύο φωτογραφίες του αγάλματος της Μαίρης Παπακωνσταντίνου «Στην Ελληνίδα Γυναίκα».

Με το άγαλμα που βρίσκεται στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, παρουσιάζονται οι διαχρονικοί ρόλοι της ελληνίδας, ως μάνας, που κρατάει το βρέφος στην αγκαλιά της, ως διανοούμενης με όραμα στο βλέμμα κρατώντας βιβλίο, και ως αγωνίστριας με ένταση και κίνηση να κρατάει λάβαρο στο αριστερό χέρι. Το γλυπτό τοποθετήθηκε το 1999, μετά από δωρεά του Ανατολικού Σοροπτιμιστικού Ομίλου Αθηνών προς τον Δήμο Αθηναίων.

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου ζητά τα αυτονόητα

«Ζητώ να ανοίξει ο διάλογος για την εξέλιξη του νομικού πλαισίου που αφορά στον σεβασμό της προσωπικότητας, του φύλου, την εθνικότητας και του δικαιώματος στην διαφορετικότητα όλων των ανθρώπων.

Ζητώ την άμεση και εύκολη πρόσβαση στα θεσμικά εργαλεία εκείνα που θα με προστατεύουν όταν κάποιος στον χώρο εργασίας μου παραβιάζει την προσωπικότητα μου με οποιοδήποτε τρόπο ή με κακοποιεί ψυχολογικά ή σωματικά.

Όχι μόνο στο θέατρο, αλλά σε όλους τους χώρους εργασίας, ακόμα και στο οικογενειακό περιβάλλον», συνέχισε η ηθοποιός.

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου που στην καταγγελία της μιλά για δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους (2005 και 2010) κατά τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη με περιστατικά που προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπειά της, αλλά και σε «οριακές συμπεριφορές εκ μέρους του καταγγελομένου όπως απότομα ξεσπάσματα οργής, λεκτικές προσβολές και άλλα» όπως αναφέρει στην καταγγελία της από τον γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό, ζητά τη διεύρυνση των χρονικών ορίων που επιτρέπονται, ώστε μια τέτοια καταγγελία να πάρει τη νομική οδό.

«Ζητώ να βάλουμε κανόνες και όρια και να διευρύνουμε το χρονικό πλαίσιο που κάποιος έχει στη διάθεσή του για να καταγγείλει τον δυνάστη του. Ζητώ να συμφωνήσουμε πως οι έννοιες έχουν για όλους το ίδιο νόημα για να μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα μιας και απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι και το “όχι” για κάποιους σημαίνει λανθασμένα “ίσως”, ακόμα και “ναι”. Το ΟΧΙ σημαίνει Όχι», σημείωσε η ηθοποιός. «Ζητώ κανόνες που θα επιβάλλουν τον σεβασμό στην εργαζόμενη μητέρα, ειδικά στις περιόδους της κύησης και της λοχείας. Ζητώ τα αυτονόητα», πρόσθεσε η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον χώρο του θεάτρου και κάλεσε τα θύματα βίας να μιλήσουν. Ζήτησε επιπλέον από τους μάρτυρες βίας να παίρνουν θέση.

«Το θέατρο χρειάζεται φως και ήθος. Και η ελευθερία αρετή και τόλμη. Ο δρόμος άνοιξε. Μην φοβάστε. Ο φόβος είναι το αντίθετο της αγάπης. Αν έχεις υπάρξει θύμα μίλησε γι’ αυτό που σου συνέβη. Όχι μόνο για να τιμωρηθεί ο θύτης και για να σταματήσεις την πορεία του. Η τόλμη σου θα είναι αυτή που θα σταματήσει όποιον σκεφτεί να γίνει ένας από εκείνους. Ζητώ ανθρωπιά, συμπόνια και διαφάνεια. Ζητώ από όλους εσάς να παίρνετε θέση όταν γίνεστε μάρτυρες κακοποίησης ή εκμετάλλευσης», τόνισε η Πηνελόπη Αναστασοπούλου.

«Εκλιπαρώ να αναθεωρήσουν τους νόμους που δεν βοηθούν τα θύματα να μιλήσουν αλλά αντιθέτως διευκολύνουν τους θύτες να λουφάζουν», κατέληξε η ανάρτησή της.

Exit mobile version