ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Τα 6 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς και μεγαλώνουν παιδιά με ανασφάλειες

Unsplash

To Business Insider δημοσίευσε ένα βίντεο το οποίο απαριθμεί όσα λάθη μοιράζονται οι γονείς παιδιών που μεγαλώνουν παράλληλα με τις ανασφάλειές τους. Συμπεριφορές που διαπλάθουν ανήσυχους, δυσλειτουργικούς ενήλικες.

Συμπεριφορές που οδηγούν σε αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές, ένα feedback που σίγουρα μπορεί ν’ αποφευχθεί όσο διορθώνουμε τους εαυτούς μας. Κανένας γονιός δεν θέλει φυσικά οι επιλογές του να επιβαρύνουν το παιδί του και συχνά οι προθέσεις είναι καλές. Ωστόσο, λάθη γίνονται, είτε επειδή εφαρμόζονται λάθος τρόποι διαπαιδαγώγησης, είτε οι γονείς είναι άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει οι ίδιοι με τον εαυτό τους. Και τότε προκύπτουν προβλήματα, τα οποία καθορίζουν τη ψυχολογία των παιδιών ενδεχομένως για μια ζωή.

Ποια είναι τα 6 πιο συχνά λάθη των γονιών που μεγαλώνουν παιδιά με ανασφάλειες

1.Είναι αυταρχικοί και δεν διευκολύνουν την επικοινωνία με τα παιδιά τους. Γονείς που απαιτούν κι ελέγχουν με απότομο τρόπο αν τα παιδιά έχουν κάνει τις εργασίες τους για το σχολείο. Μια συμπεριφορά που στέλνει απευθείας στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

2. Αφήνουν τα παιδιά να παρακολουθούν πολλή τηλεόραση από πολύ μικρά. Μια συνήθεια που συνδέεται με χαμηλές μαθητικές επιδόσεις μελλοντικά, ανικανότητα συγκέντρωσης και αντικοινωνική στάση.

3. Φωνάζουν πολύ στα παιδιά τους. Οι γονείς που θεωρούν πως με το να υψώνουν τη φωνή τους συνέχεια, βρίζοντας και προσβάλλοντας τα παιδιά τους, τα συνετίζουν, προκαλούν τις ίδιες δυσλειτουργίες σ’ αυτά με την άσκηση σωματικής βίας.

4. Είναι γονείς «ελικόπτερα». Αυτό σημαίνει πως είναι υπερπροστατευτικοί και δεν αφήνουν τα παιδιά τους ν’ «αναπνεύσουν» και ν’ αναπτύξουν πρωτοβουλίες. Τα παιδιά αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άγχος και κατάθλιψη στη ζωή τους.

5. Είναι συναισθηματικά μη διαθέσιμοι. Είναι η γνωστή εικόνα των γονιών που είναι απορροφημένοι μέσα στα κινητά και τα προβλήματά τους. Αυτή η συμπεριφορά έχει ως συνέπεια προβλήματα συμπεριφοράς και φυσικά ενισχύει την ανασφάλεια. Το παιδί νιώθει πως δεν ενδιαφέρονται για εκείνο και αντιδρά. Εμφανίζει συναισθηματικές δυσκολίες.

6. Χτυπούν τα παιδιά τους. Σωματική βία, η πιο αυτονόητη πηγή δυστυχίας για ένα παιδί. Συνδέεται με εμφάνιση επιθετικότητας, ψυχικές διαταραχές, γνωστικές δυσκολίες.