ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς αλλάζεις πεδίο και αφήνεις μία δουλειά για να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση;

Pexels

Δεν θα σου πω ψέματα: δύσκολα. Όχι τραυματικά, ούτε τέλος-του-κόσμου δύσκολα. Απλώς δύσκολα. Έχω-μάθει-σε-δύο-χρόνια-όσα-δεν-έμαθα-σε-όλη-την-προηγούμενη-ζωη-μου-δύσκολα. Άρα και δημιουργικά.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το πριν

Πριν πάρεις την απόφαση να αφήσεις τη δουλειά σου και να αφοσιωθείς full-time σε μια νέα επιχείρηση, καλό είναι να αφιερώσεις (αρκετό από τον) ελεύθερο χρόνο σου για τα απαραίτητα στάδια προετοιμασίας και δοκιμής των πρώτων βημάτων της. Με άλλα λόγια, είναι κάπως νωρίς να εγκαταλείψεις τη σταθερότητα μιας μισθωτής εργασίας αν δεν:

• Έχεις φτιάξει ένα αρχικό business plan
• Έχεις επιμορφωθεί στις βασικές δεξιότητες που θα χρειαστείς για να χτίσεις την επιχείρησή σου, ειδικά πρόκειται να δραστηριοποιηθείς σε ένα εντελώς νέο πεδίο
• Έχεις μιλήσει για την ιδέα σου με τουλάχιστον 10 άτομα που ανήκουν στην κατηγορία των μελλοντικών πελατών σου και έχεις καταγράψει το feedback τους
• Έχεις μιλήσει για την ιδέα σου με τουλάχιστον 3 άτομα που έχουν δραστηριοποιηθεί ή δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο όπου θέλεις να μπεις και έχεις καταγράψει το feedback τους
• Έχεις αξιολογήσει πώς εντάσσεται το feedback αυτό στο business plan που λέγαμε
• Έχεις φτιάξει μια πολύ απλή εκδοχή του προϊόντος ή της υπηρεσίας που θέλεις να προσφέρεις και έχεις δοκιμάσει να το πουλήσεις σε υποψήφιους πελάτες σου
• Έχεις υπολογίσει ποιο είναι το μέγιστο διάστημα στο οποίο θέλεις και μπορείς να δουλεύεις χωρίς να πληρώνεσαι ή/και να επενδύεις χρήματα στη νέα σου επιχείρηση και πέρα από το οποίο θα σταματήσεις
• Έχεις ένα σαφές και ρεαλιστικό οικονομικό πλάνο για το πώς θα ζήσεις και πώς θα αναπτύξεις την επιχείρησή σου για το διάστημα αυτό
• Έχεις ήδη στην άκρη το ποσό που ορίζει το παραπάνω πλάνο
• Έχεις αποδεχτεί ότι, ειδικά για τα πρώτα χρόνια της επιχειρηματικής σου δραστηριότητας, θα χρειαστεί να αφιερώσεις πολύ χρόνο και ενέργεια (περισσότερο απ’ ό,τι στις περισσότερες μισθωτές εργασίες) και ξέρεις πώς θα ενταχθούν οι απαιτήσεις αυτές στην υπόλοιπη καθημερινότητά σου
• Έχεις μιλησει σε τουλάχιστον 2 άτομα που έχουν κάνει τη μετάβαση στην επιχειρηματικότητα και έχει πετύχει και σε 2 άτομα που το έχουν κάνει και δεν έχει πετύχει.

Το ανάμεσα

Αν έχεις περάσει από όλα τα στάδια που περιγράφονται παραπάνω, μπορεί να νιώθεις είτε ότι είσαι έτοιμη να αφήσεις την υφιστάμενη δουλειά σου και να πέσεις με τα μούτρα στην επιχειρηματική σου προσπάθεια, είτε ότι θα προτιμούσες να συνδυάζεις για πάντα μια μισθωτή δουλειά με το σταδιακό χτίσιμο της καινούριας.

Στην πρώτη περίπτωση, κάν’ το: έχεις φτιάξει το δίχτυ ασφαλείας σου, έχεις διαπιστώσει ότι η ιδέα σου έχει μέλλον και πιθανότατα είναι η κατάλληλη στιγμή να της αφιερώσεις το χρόνο και την προσπάθεια που της αξίζει ώστε να απογειωθεί. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις τώρα, είναι να κλείσεις τον προηγούμενο κύκλο της επαγγελματικής σου ζωής χωρίς να κάψεις γέφυρες: οι χθεσινοί σου συνάδελφοι, προϊστάμενοι, εργοδότες, μπορεί να είναι οι μελλοντικοί σου συνεργάτες, πελάτες, προμηθευτές ή, αν (ο μη γένοιτο) τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά στην επιχείρησή σου, οι μελλοντικοί σου συνάδελφοι, προϊστάμενοι, εργοδότες. Χώρισε φιλικά μαζί τους.

 

Η δεύτερη περίπτωση είναι λίγο πιο σύνθετη: αν δεν νιώθεις ακόμα ασφαλής (κυρίως οικονομικά) για να αφήσεις τη σταθερότητα ενός μισθού, ρώτα τον εαυτό σου αν αυτό συμβαίνει επειδή έχεις διαπιστώσει αδυναμίες στην ιδέα σου ή αν δεν είσαι σίγουρη ότι η επιχειρηματικότητα σού ταιριάζει. Αν συμβαίνει κάτι από αυτά τα δύο, δώσε λίγο χρόνο ακόμα στον εαυτό σου και μην βιαστείς να κάνεις ένα άλμα στο κενό. Αν, όμως, όλα πάνε καλά και το μόνο που σε κρατάει πίσω είναι ο φόβος, τότε έχε κατά νου ότι από την επιχείρησή σου θα πάρεις τελικά αυτό που θα της δώσεις και ότι, από ένα σημείο και μετά, ο ελεύθερος χρόνος σου δεν επαρκεί για να της προσφέρει τα καύσιμα που χρειάζεται ώστε να πάει μακριά. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, ίσως χρειάζεται να βάλεις ένα χρονικό όριο στον εαυτό σου ή να αναζητήσεις κάποιον συνεργάτη ή συνεργάτιδα ή να δουλέψεις με έναν/μία μέντορα ή coach που θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τα νοητικά εμπόδια που θέτεις στον εαυτό σου και να τα ξεπεράσεις, ώστε να κάνεις το επόμενο βήμα σου με ενσυνειδητότητα και αυτοπεποίθηση.

Τρέχεις εδώ και μερικά χρόνια την επιχείρησή σου παράλληλα με άλλες εργασίες και δεν ξέρεις αν και πότε πρέπει να αφιερωθείς πλήρως σε αυτήν; Μια κοινότητα υποστήριξης όπως το Female Founders Hub του Women On Top μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τους λόγους που σε κρατάνε πίσω και να σε βοηθήσει να κάνεις τα απαραίτητα βήματα για να αναπτύξεις την επιχείρησή σου χωρίς να «καείς».

Το μετά

Ας πούμε ότι έκανες τη δύσκολη μετάβαση και τώρα είσαι μια full-time επιχειρηματίας. Το ταξίδι, όπως θα έχεις ήδη υποψιαστεί, δεν σταματάει εδώ.

Αφενός χρειάζεται να παρακολουθείς και να αξιολογείς διαρκώς τα πλάνα που δημιούργησες όταν ξεκινούσες την προσπάθειά σου: προχωράει η επιχείρηση όπως περίμενες; Επαρκούν οι πόροι σου για να συντηρηθείς μέχρι να μπορεί εκείνη να σε συντηρήσει;

Μην προχωράς μόνη: ειδικά αν η επιχείρησή σου αναπτύσσεται, είναι σημαντικό να φτιάξεις -σταδιακά- γύρω σου την κατάλληλη ομάδα που θα συμπληρώσει τα δικά σου δυνατά σημεία με τα δικά της.

 

Όταν φτάσει η χρονική στιγμή που έχεις θέση ως «σημείο καμπής» (προχωράμε ή το διαλύουμε), θα πρέπει να κάνεις μια ακόμα πιο σοβαρή αξιολόγηση της κατάστασης: μην συνεχίσεις να βάζεις χρήματα σε μια επιχείρηση που δείχνει να μην προχωρά, με την ελπίδα ότι κάποτε θα σου «γυρίσει το φύλλο» -ειδικά αν τα χρήματα αυτά πρόκειται να τα δανειστείς ή να τα χρειαστείς στο άμεσο μέλλον. Ζήτα τη βοήθεια μίας ή ενός μέντορα ή business coach για να προσδιορίσεις αν οι ελπίδες σου είναι ρεαλιστικές και, αν δεν είναι, αποδέξου τις απώλειές σου, μέτρα τα όσα κέρδισες από τη διαδρομή, και συνέχισε να προχωράς στη ζωή με τα νέα σου εφόδια.

Στη διάρκεια της πορείας αυτής, μην ξεχνάς και μην παραμελείς ποτέ την ισορροπία σου και την ψυχική σου υγεία: το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας σου είσαι εσύ και γι’ αυτό χρειάζεται να επενδύσεις στην ξεκούραση, την ψυχαγωγία και τη συναισθηματική σου στήριξη από φίλους/ες ή και ειδικούς, ιδιαίτερα όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και τα μαθήματα που σου δίνει η επιχειρηματικότητα γίνονται κάπως σκληρά.

Έχεις εμπειρία στην επιχειρηματικότητα, αλλά η εταιρεία σου περνά δύσκολες στιγμές; Μια κοινότητα υποστήριξης όπως το Female Founders Hub του Women On Top μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι, να αποκτήσεις πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και να συνδεθείς με άλλες επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις με τις δικές σου.

Exit mobile version