ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς να παραιτηθείς από τη δουλειά σου χωρίς να το μετανιώσεις 

Pexels

Καριέρα, οικογένεια, φιλίες. Η πίεση να κάνουμε κάθε πτυχή της ζωής μας να φαίνεται άψογη, δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Μήπως όμως η δουλειά σου σε κάνει να χάνεις τον έλεγχο της μέρας σου από τη στιγμή που ξυπνάς; Ακόμα και αν δεν θέλεις να το συνειδητοποιήσεις, μπορεί να έχει έρθει η ώρα να παραιτηθείς.

Υπάρχουν πολλές συμβουλές εκεί έξω που λένε «μην τα παρατάς» και «οι δυσκολίες μας κάνουν πιο δυνατούς».  Αλλά αυτές οι δηλώσεις συνοδεύονται από πολλές επιφυλάξεις. Κι αν μισείς αυτό που κάνεις; Τι γίνεται αν οι δύσκολες στιγμές θέτουν την υγεία σου σε κίνδυνο; Μήπως η παραίτηση είναι ο μόνος τρόπος για να βρεις χρόνο για νέες ευκαιρίες;

Κεφάλαιο παραίτηση: Πώς να παραιτηθείς χωρίς να το μετανιώσεις

Η παραίτηση δεν σημαίνει αποτυχία

Ο πρόσθετος χρόνος και η ελευθερία που θα νιώσεις αν συνειδητοποιήσεις ότι έχει έρθει η ώρα να παραιτηθείς από τη δουλειά σου, αξίζει τον κόπο να κάνεις και τις απαραίτητες κινήσεις. Είτε πρόκειται για ένα μικρό διάλειμμα από την καριέρα σου, είτε για μια ριζική αλλαγή στο επαγγελματικό σου προφίλ, ήρθε η ώρα να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου. Να κάνεις τα απαραίτητα βήματα για να ξεφύγεις από καταστάσεις που δεν προσθέτουν αξία στη ζωή σου.

Μια παραίτηση για να κάνεις μια μικρή παύση, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσεις διανοητικό χώρο και να κάνεις ένα διάλειμμα. Κορυφαίες εταιρείες όπως το LinkedIn, το έχουν μάλιστα απενοχοποιήσει. Ένα διάλειμμα στην καριέρα σου μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις εάν θέλεις να σταματήσεις εντελώς ή να συνεχίσεις, κάνοντας μερικές αλλαγές.

Η απομάκρυνση από τη νοοτροπία ότι η παραίτηση σημαίνει αποτυχία, δείχνει πόσα περισσότερα μπορείς να επιτύχεις όταν ελευθερώνεις χρόνο στη ζωή σου. Η διακοπή καπνίσματος, ένας χωρισμός από μια τοξική σχέση, μια φιλία που δεν σου δίνει τίποτα. Το να ξέρεις πότε πρέπει να βάλεις τέλος σε καταστάσεις που σου κάνουν κακό, δεν είναι ένδειξη αδυναμίας ή αποτυχίας. Το αντίθετο. Είναι μια απόλυτα υπεύθυνη στάση που σου δίνει τον έλεγχο, τον οποίο αισθάνεσαι ότι έχει χάσει στην καθημερινότητά σου. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την καριέρα σου. Αν μια δουλειά ή ένα επαγγελματικό project δεν φαίνεται πια να λειτουργεί για εσένα, ήρθε η ώρα να παραιτηθείς.

Μια παραίτηση δεν σημαίνει το τέλος της καριέρας σου

Είναι απλά ένα βήμα στη διαδικασία. Ένα βήμα που πρέπει πάντα να σε ωθεί προς τα εμπρός, όχι προς τα πίσω. Πολύ συχνά μια επαγγελματική παραίτηση συγχέεται με την  αποτυχία. Όμως όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για δύο εντελώς ξεχωριστές καταστάσεις. Η αποτυχία είναι συνήθως κάτι που δεν μπορείτε να ελέγξεις, ενώ η παραίτηση σημαίνει ότι αναλαμβάνεις τον έλεγχο μιας κατάστασης, που δεν πληροί τα προσωπικά σου κριτήρια και δεν ικανοποιεί τις ανάγκες σου. Όποιες κι αν είναι αυτές.

Πώς μπορείς να καταλάβεις όμως αν όντως έχει έρθει η ώρα να υποβάλλεις την παραίτησή σου; Οι ειδικοί, δίνουν μερικές χαρακτηριστικές ενδείξεις, όπως:

  • Αισθάνεσαι αποκομμένη από τη δουλειά, δεν έχεις το κίνητρο που είχες κάποτε και εκτελείς λιγότερο καλά τη δουλειά σου.
  • Τις περισσότερες μέρες, έχεις ένα γενικό αίσθημα εξάντλησης, είτε σωματικής, είτε ψυχικής.
  • Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς ή να θυμάσαι πράγματα.
  • Τσακώνεσαι πιο συχνά ή αντιμετωπίζεις συχνά προβλήματα στην επικοινωνία σου είτε σε διαπροσωπικό, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.
  • Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς.
  • Στρέφεσαι σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ.

Το σχέδιο δράσης

Επαγγελματική και προσωπική ζωή: Σημειώσατε Χ

Όσο μπορείς και ανάλογα τη φύση της δουλειάς σου, διατήρησε το ωράριο σου και πάτα «σίγαση» σε ειδοποιήσεις που αφορούν τη δουλειά, όταν βρίσκεσαι εκτός γραφείου. Αν δυσκολεύεσαι να ξεφύγεις από τη δουλειά σου και δεν βρίσκεις καθόλου χρόνο για εσένα ή τα αγαπημένα σου πρόσωπα, είναι ένα καλό «καμπανάκι» για να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Η ισορροπία δεν θα είναι μόνιμη, αλλά πρέπει κάπως να υπάρχει στη ζωή σου.

Αναζήτησε ιατρική συμβουλή

Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η επαγγελματική εξουθένωση, γνωστή και ως φαινόμενο burnout μπορεί να απειλήσει την υγεία σου και να οδηγήσει σε μια σειρά από άλλα σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Εάν δυσκολεύεσαι στην καθημερινότητά σου, μη διστάσεις να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια.

Μίλα στο αφεντικό σου

Η επικοινωνία με τους ανώτερους, είναι μία από τις μεγαλύτερες επιρροές στο εργασιακό περιβάλλον. Προσπάθησε να μιλήσεις για το πώς νιώθεις. Το αφεντικό σου μπορεί επίσης να είναι υπό πίεση και να μην γνωρίζει πόσο άσχημα είναι τα πράγματα για εσένα. Η επανάληψη της κατανομής των εργασιών ή του τρόπου με τον οποίο η ομάδα σου αλληλεπιδρά, μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται. Εάν οι υπεύθυνοί σου δεν είναι ακριβώς επικοινωνιακοί τύποι, απευθύνσου στο HR ή αναζήτησε νομική συμβουλή για τις πιθανές σου επιλογές.

Exit mobile version