ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς να πεις όχι στη δουλειά, like a pro

iStock

Πρέπει να συνηθίσουμε το «Όχι», ως ολοκληρωμένη πρόταση. Δεν πρέπει να νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε δικαιολογίες ή εξηγήσεις. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Φαντάσου το εξής: Είσαι στο γραφείο και πνίγεσαι στη δουλειά. Ξαφνικά, ένας συνάδελφος εμφανίζεται στο γραφείο σου ή σου στέλνει μήνυμα στο chat και σου ζητά να αναλάβεις μερικές επιπλέον εργασίες; Η απάντηση;  Όχι.

Αυτός ο ίδιος συνάδελφος έρχεται σε εσένα αρκετά τακτικά με βραχυπρόθεσμες και υψηλής προτεραιότητας εργασίες. Συνήθως λες ναι, επειδή στηρίζεις την ομαδική δουλειά.
Αν το παραπάνω σενάριο, σού φαίνεται αρκετά γνώριμο, μην ανησυχείς. Δεν είσαι μόνη σ΄αυτό. Το να πούμε «όχι» δεν είναι εύκολο για τους περισσότερους από εμάς. Η απόρριψη ενός προϊσταμένου ή ενός συναδέλφου, είναι συχνά σαν να απορρίπτεις κάτι άλλο: συνήθως μια ευκαιρία να αποδείξεις ότι είσαι ικανή και αξιόπιστη υπάλληλος. Τελικά, οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι αυτοί που λένε ναι σε όλα, σωστά; Με το φόβο ότι επαναλαμβάνομαι: Όχι.

Γιατί δυσκολεύεσαι να πεις όχι

Πώς να πεις όχι στη δουλειά, like a pro iStock

Εάν μπορείς να πεις όχι στα λάθος πράγματα, θα έχεις περισσότερα περιθώρια για να επιδιώξεις τα σωστά. Πριν προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα σενάρια, ας μιλήσουμε για τα πιθανά προβλήματα που σε οδήγησαν σε αυτό το άρθρο.

  • Έχεις ελάχιστα (έως καθόλου) όρια στη θέση σου

Ο καθορισμός ορίων είναι το κρίσιμο θεμέλιο για την αποφυγή υπερφόρτωσης εργασίας. Πρέπει να θέσουμε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά μας όρια, πριν γίνουμε η «ναι σε όλα» προσωπικότητα. Είναι πραγματικά δύσκολο να βάλεις όρια στη δουλειά, ειδικά όταν είσαι νέος υπάλληλος, ωστόσο απολύτως απαραίτητο για να μην γίνεις ρομπότ.

  • Οι επικοινωνιακές σου δεξιότητες χρειάζονται αναβάθμιση αυτοπεποίθησης

Το κλειδί είναι να χρησιμοποιείς το όχι ως ολοκληρωμένη πρόταση. Ακόμα και το «Όχι, αλλά..» μπορεί να να δώσει το λάθος μήνυμα και να προσθέσει επιπλέον πράγματα στη λίστα των υποχρεώσεών σου.

  • Στηρίζεις (υπερβολικά) την ομάδα

Το να είσαι υπερβολικά υποχωρητική δεν βγαίνει ποτέ σε καλό. Μπορείς πολύ εύκολα να στηρίζεις την ομάδα, χωρίς ωστόσο η ομάδα να σε κρατάει πίσω. Αναρωτήσου γιατί οι συνάδελφοί σου έρχονται πάντα σ΄εσένα για βοήθεια, με την προσδοκία ότι ότι όχι μόνο θα αναλάβεις την επιπλέον δουλειά τους, αλλά ότι θα την κάνεις και προτεραιότητά σου.

Η πρώτη φορά που θα πεις όχι μπορεί να νιώσεις περίεργα ή ακόμα ότι κάνεις κάτι λάθος. Ωστόσο, θέτοντας και διατηρώντας όρια, οι σχέσεις σου στο χώρο εργασίας θα έχουν ένα θεμέλιο σεβασμού και επικοινωνίας. Αυτό είναι πολύ προτιμότερο από μια μονόπλευρη σχέση εργασίας όπου ο συνάδελφός σου βασίζεται σε εσένα ως μια εύκολη εναλλακτική λύση στα ζητήματα διαχείρισης της εργασίας του.

Παραδείγματα εργασιακών καταστάσεων στις οποίες πρέπει να πεις «όχι»

Τώρα, ας δούμε μερικά πιθανά σενάρια που μπορεί να προκύψουν στη δουλειά και πώς μπορείς  να χρησιμοποιήσεις ένα απλό, αλλά ισχυρό «όχι» για να αποκρούσεις παράλογα αιτήματα.

Κάποιος χρειάζεται βοήθεια της τελευταίας στιγμής σε μια παράλογη προθεσμία

Ας υποθέσουμε ότι σου ζητάνε να γράψεις μια αναφορά μέσα σε μια ημέρα, όταν συνήθως χρειάζεται μια εβδομάδα για να ολοκληρωθεί. Εάν προσπάθησες να τηρήσεις μια τόσο περιορισμένη προθεσμία και κατέληξες σε μια αναφορά που χρειάζεται έναν άπειρες αναθεωρήσεις, δεν θα ήταν καλύτερη λύση μια πιο λογική χρονική προθεσμία;

Πώς να πεις όχι: «Ευχαριστώ που επικοινωνήσατε. Δυστυχώς, ο φόρτος εργασίας μου δεν επιτρέπει αυτή την εργασία εντός της προτεινόμενης προθεσμίας. Εάν η προθεσμία μπορεί να παραταθεί, ίσως μπορέσω να ανταποκριθώ. Παρακαλώ ενημερώστε με για το πώς να προχωρήσω».

Παρεμβολές στην κύρια εργασία σου

Δυσκολεύεσαι ήδη να διαχειριστείς όσα πρέπει να κάνεις. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι είναι κάποιος να μπει και να επιμένει να κάνεις κάτι «μέσα στα επόμενα 5 λεπτά». Εφόσον το άτομο έχει τόσο πολύ χρόνο για να σας πείσει να κάνετε τη δουλειά του για εκείνον, είναι πιθανώς πιο παραγωγικό να το αφήσεις να το κάνει μόνο του.

Πώς να πεις όχι: «Ευχαριστώ που με σκεφτήκατε για αυτήν την εργασία. Ωστόσο, ο τρέχων φόρτος εργασίας μου με καθιστά αδύνατον να ανταποκριθώ όσο καλύτερα μπορώ».

Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές σου

Ομολογουμένως, μπορείς να μάθεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις στη δουλειά, πρακτικά. Ωστόσο, άλλο το «μαθαίνω γρήγορα» και άλλο το «κάνω τα πάντα».

Πώς να πεις όχι: «Εκτιμώ που με σκεφτήκατε για αυτήν την ευκαιρία, αλλά αυτό είναι έξω από την τεχνογνωσία μου. Δεν πιστεύω ότι μπορώ να το πετύχω στο χρονικό πλαίσιο που θέσατε. Μπορώ να προτείνω τον/την Χ για αυτήν την ευκαιρία;»

Είσαι σε άδεια ή ρεπό

Η άδεια και τα ρεπό υποτίθεται ότι υπάρχουν για να ξεκουράζεσαι και για να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες σου. Αν συνεχίζεις να απαντάς σε email και σε μηνύματα σε chat, κάτι κάνεις πολύ λάθος. Ενημέρωσε τους συναδέλφους σου όταν βρίσκεσαι εκτός εργασίας και ζήτα να επικοινωνήσουν μαζί σου μόνο για επείγουσες καταστάσεις που πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό.

Πώς να πεις όχι: Άφησε το μήνυμα «Out of Office» να κάνει τη δουλειά του.

Είσαι άρρωστη

Κάπως αυτονόητο, αλλά πρέπει να μπει στη συγκεκριμένη λίστα.

Πώς να πεις όχι: «Ευχαριστώ που επικοινωνήσατε μαζί μου. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή βρίσκομαι εκτός γραφείου λόγω ασθένειας και θα επιστρέψω στο γραφείο τις επόμενες μέρες»