ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς να βάλεις όρια στη δουλειά για να νιώθεις άνθρωπος και όχι ρομπότ

Pexels

Ο καθορισμός ορίων στο επαγγελματικό περιβάλλον, είναι επιτακτική ανάγκη. Όμως, όπως ήδη μπορεί να ξέρεις, αυτό είναι κάτι που συχνά είναι πιο εύκολο να πεις, παρά να εφαρμόσεις. Πώς μπορείς να ανακτήσεις λοιπόν την ισορροπία στη δουλειά;

Πώς να βάλεις υγιή όρια στη δουλειά 

Πολλοί μπορεί να γνωρίζουν θεωρητικά τη σημασία των ορίων, αλλά πρακτικά να δυσκολεύονται να τα εφαρμόσουν ή να τα θέσουν. Μπορείς να σκεφτείς τα όρια ως μια γραμμή ή «τοίχο», που χρησιμοποιείται για να κρατήσει τρίτους εκτός. Ωστόσο, τα όρια δεν είναι άκαμπτες γραμμές, οι οποίες χαράσσονται στην άμμο και μπορούν όλοι να διακρίνουν. Τα όρια, είναι ένας τρόπος να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Όταν κατανοήσεις πώς να θέσεις και να διατηρήσεις υγιή όρια, μπορείς να αποφύγεις τα συναισθήματα αγανάκτησης, απογοήτευσης και θυμού που συσσωρεύονται όταν τα όρια σου παραβιάζονται. Ένα από τα κατεξοχήν περιβάλλοντα που αυτό μπορεί να συμβαίνει, ειδικά για τις γυναίκες, είναι το επαγγελματικό.

1. Ξεκαθάρισε τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εσένα

Είτε πρόκειται για κάτι μικρό, όπως η διατήρηση της ώρας του μεσημεριανού γεύματος, είτε για κάτι πιο σημαντικό, όπως τα μηνύματα ή τα mail εκτός ωραρίου, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις, είναι να διευκρινίσεις τις προσωπικές σου προτεραιότητες. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την Kathryn Minshew, CEO του The Muse,  θα μπορέσεις να τις επικοινωνείς αποτελεσματικά στους προϊσταμένους και τους συναδέλφους σου. Πόσο ευέλικτη είσαι διατεθειμένη να είσαι, για να καλύψεις τις ανάγκες του εργοδότη ή των εξωτερικών συνεργατών ή πελατών σου; Πόσο σημαντικός για εσένα είναι ο προσωπικό σου χρόνος; Ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσεις εκ των προτέρων, για να θέσεις υγιή όρια στη δουλειά.

2. Πώς να βάλεις όρια στη δουλειά – Να είσαι ευέλικτη

Τα όρια είναι σημαντικά, αλλά δεν χρειάζεται να είναι αυστηρά και άκαμπτα. Μπορείς να πεις ότι δεν θέλεις να μένεις στο γραφείο από μία ώρα και μετά, αλλά είσαι πρόθυμη να το κάνεις X φορές το μήνα κατά τη διάρκεια περιόδων κρίσης. Το θέμα εδώ, έχει να κάνει με την οικοδόμηση ευελιξίας στα όριά σου, για να δείξεις ότι είσαι ομαδική παίκτρια και πρόθυμη να για επαγγελματικές θυσίες. Αλλά πρέπει επίσης να τραβήξεις μια γραμμή, γιατί δεν θα πρέπει να χαρίζουμε στις δουλειές (ή στα αφεντικά) μας, προσωπικές ελευθερίες και ανάγκες.

3. Συζήτησε και διαχειρίσου τις προσδοκίες

Ας υποθέσουμε ότι έχεις έναν συνάδελφο, που στέλνει μηνύματα ή email αργά το βράδυ. Μπορεί να θυμώνεις με αυτό, αλλά τι γίνεται αν στην πραγματικότητα δεν περιμένει να απαντήσεις; Η κακή επικοινωνία είναι συχνά αυτό που προκαλεί ένα άτομο σε κατώτερη θέση να αντιδράσει. Κάνε μια συζήτηση και προχώρα σε αυτή, υποθέτοντας ότι και τα δύο μέρη έχουν καλές προθέσεις. Διατύπωσε τι περιμένεις εσύ από τον άλλο, και τι περιμένει ο άλλος από σένα.  Έτσι θα αναπτυχθεί ένα σύνολο προσδοκιών γύρω από την μεταξύ σας επικοινωνία, την ανταπόκριση, τις ώρες εργασίας και πολλά άλλα. Κάτι που λειτουργεί αμφίδρομα. Μια συνεργατική προσέγγιση είναι αυτή που είναι πιο πιθανό να διατηρήσει τις επαγγελματικές σχέσεις εντός υγιών ορίων.

4. Πώς να βάλεις όρια στη δουλειά – Ύστατη λύση τα τελεσίγραφα

Συχνά, η πιεστική ανάγκη για όρια, εμφανίζεται σε στιγμές που νιώθεις ότι έχεις φτάσει στα δικά σου όρια στο χείλος του γκρεμού. Ένα τελεσίγραφο ή μια απειλή για αποχώρηση, δεν είναι ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Επιδίωξε να κάνεις ξεκάθαρα τα παράπονα και τους στόχους σου, αναζητώντας μια βιώσιμη και για τις δύο πλευρές λύση. Π.χ: «Θέλω να γίνει η δουλειά, αλλά θέλω επίσης να προστατεύσω την προσωπική μου ζωή». Όποιο και αν είναι το σενάριο, ό,τι πεις, πρέπει να καταδεικνύει την ανάγκη σου για αλλαγή, αλλά και το γεγονός ότι όλοι βρίσκονται στην ίδια ομάδα.

Exit mobile version