ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς να ζητήσω αύξηση; Συμβουλές για να το τολμήσεις (και να την πάρεις)

Unsplash

Μπορεί να έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ζήτησες αύξηση. Ή ίσως δεν έχεις ζητήσει ποτέ. Όποια κι αν είναι η περίπτωση, δεν είσαι μόνη. Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν ζήτα εύκολα υψηλότερο μισθό, είτε επειδή αισθάνονται άβολα με τη συζήτηση, είτε απλά δεν είναι σίγουροι πώς να ζητήσουν αύξηση.

«Σκέφτομαι να ζητήσω αύξηση αλλά δεν ξέρω πώς». «Θέλω αύξηση αλλά δεν ξέρω αν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή». «Είμαι τόσο καιρό σε αυτή τη δουλειά και δεν μου έχουν κάνει καμία αύξηση». Ιστορίες από την καθημερινότητα πολλών εργαζόμενων γυναικών.

Μήπως όμως τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο νομίζουμε; 

Η κρυφή σου δύναμη για μια αύξηση

Η διαδικασία πρόσληψης είναι αγχωτική και από τις δύο πλευρές. Οι εργοδότες ξοδεύουν ώρες εξετάζοντας βιογραφικά, πραγματοποιώντας συνεντεύξεις και επιλέγοντας ποιον θα προσλάβουν.

Τη στιγμή που συζητάτε για την αμοιβή σου, ο εργοδότης έχει ήδη επενδύσει εξαιρετικά σε εσένα. Πράγμα που σημαίνει ότι έχεις διαπραγματευτική δύναμη.

Το χαρτί της διαπραγμάτευσης

Πολλοί εργοδότες αφήνουν σκόπιμα περιθώριο για τον μισθό που προσφέρουν, προσδοκώντας ότι θα διαπραγματευτείς. Αν δεν το κάνεις, αφήνει αυτά τα επιπλέον χρήματα στο τραπέζι.

Ρώτησε, λοιπόν, (μην απαιτήσεις) εάν ο εργοδότης μπορεί να αυξήσει την προσφορά. Εάν η απάντηση είναι όχι, μπορείς ακόμα να αποδεχτείς με χάρη.

Κάνε την έρευνά σου πριν ζητήσεις αύξηση

Είναι καλό να έχεις πλήρη εικόνα γύρω από το εύρος μισθών για τη θέση και την εταιρεία σου.

Αυτό θα σου δώσει καλύτερη διαπραγματευτική θέση, για την επιθυμητή αύξηση μισθού.

Προχώρησε σε μια απογραφή των δεξιοτήτων σου και σύγκρινέ τις με αυτό που αναζητά ο εργοδότης.

Αν θέλουν κάποιον με μεταπτυχιακό και εσύ έχεις, χρησιμοποίησε το προς όφελός σου. Επίσης καλό είναι να προβάλλεις δεξιότητες σου, ακόμα κι αν δεν αναφέρονται στην αίτηση εργασίας.

Δείξε ότι όλα όσα μπορείς να προσφέρεις, αξίζουν την αύξηση μισθού που ζητάς.

Προσπάθησε να ζητήσεις περισσότερα από όσα θέλεις

Πώς να ζητήσω αύξηση; Συμβουλές για να το τολμήσεις (και την πάρεις)

Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν κάποια μπρος-πίσω. Δεν περιλαμβάνουν όμως απλά ναι ή όχι. Γι’ αυτό μη διστάζεις να ζητήσεις περισσότερα από όσα θέλεις.

Αυτό πρακτικά θα σου αφήσει λίγο χώρο για να «υποχωρήσεις» πάνω στην αύξηση που θέλεις. Κάτι σαν το παλιό, καλό παζάρεμα.

Υποστήριξε πόσο πολύτιμη είσαι

Ο καλύτερος τρόπος για να είσαι ξεκάθαρη σχετικά με την αξία σου, είναι να τη βασίσεις σε πραγματικά δεδομένα.

Όσο περισσότερους πραγματικούς αριθμούς μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να προβάλεις το επιχείρημά σου, τόσο το καλύτερο.

Είναι πολύ εντυπωσιακό όταν κάποιος μπορεί να διατυπώσει συγκεκριμένα πώς μεταφράζεται το σύνολο των δεξιοτήτων του σε πραγματική επιτυχία για την κάθε εταιρεία.

Εάν μπορείς να δώσεις παραδείγματα για το πώς θα βοηθήσεις να πάει η εταιρεία στο επόμενο επίπεδο, αυτό μάλλον θα ενθουσιάσει τον εργοδότη σου.

Μην το παρακάνεις

Το άγχος της διαπραγμάτευσης, μπορεί να ανεβάσει την αδρεναλίνη και μέσα σε αυτόν τον ενθουσιασμό, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να παρουσιάσεις ολόκληρη τη λίστα των επιτευγμάτων σου. Μην πέσεις στην παγίδα.

Δεν θέλεις να φανερώσεις όλα σου τα χαρτιά από την αρχή. Είναι καλύτερο να συνδέσεις ένα αίτημα για αύξηση, με δύο ή τρεις νίκες σου και να κρατήσεις τις υπόλοιπες «κάβα».

Με αυτόν τον τρόπο, εξακολουθείς να έχεις ισχυρά παραδείγματα για τη συνεισφορά σου, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τους μελλοντικούς, μισθολογικούς σου στόχους.

Η προϋπηρεσία και δεν εγγυάται αύξηση

Μην υποθέτεις ότι αυτό που έκανες στην προηγούμενη δουλειά σου έχει κάποιου είδους μαγική επιρροή σε αυτό που θα κάνεις στην επόμενη.

Κάθε εργοδότης είναι διαφορετικός—με διαφορετικούς προϋπολογισμούς και ανάγκες—και πρέπει να διαπραγματευτείς με αυτή τη νέα εταιρεία.

Η προϋπηρεσία δεν σημαίνει πολλά, όταν πρόκειται για κάποιον που αξίζει μια αύξηση.

Ξεκάθαρες κουβέντες

Η σαφήνεια και η ακρίβεια είναι φίλοι σου όταν μιλάμε αύξηση μισθού. Αντί να πεις, «Θα ήθελα…» ή «Ψάχνω», πες «Ζητώ…». Είναι πιο ξεκάθαρο και δείχνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να αλλάξεις άποψη.

Στο ίδιο σκεπτικό,  μην προλογίζεις το αίτημά σου με συγγνώμη ή δικαιολογία, όπως «Συγγνώμη που σας ενοχλώ…» ή «Ξέρω ότι οι προϋπολογισμοί είναι περιορισμένοι αυτή τη στιγμή, αλλά…».

Αντίθετα, πλαισίωσε το αίτημά σου, υπό το πρίσμα των επιτευγμάτων σου. Το «Βάσει της επιτυχημένης πορείας μου σε αυτόν τον ρόλο…» είναι πολύ πιο συναρπαστικό.

Σταθερότητα και ρεαλισμός

Να είσαι σταθερή ως προς το ποιες είναι οι μισθολογικές σου απαιτήσεις, αλλά φρόντισε να έχεις ρεαλιστικούς λόγους.

Καλό είναι όταν δηλώνεις τις μισθολογικές σου απαιτήσεις, να έχεις υπόψιν το επίπεδο εργασιακής σου εμπειρίας. Εάν δεν έχεις τόση εμπειρία, ίσως δεν είναι η κατάλληλη ώρα για αύξηση μισθού.

Μη φοβάσαι να ζητήσεις αυτό που θέλεις ή να φύγεις αν δεν το πάρεις

Μην φοβάσαι να ζητήσεις αυτό που πραγματικά θέλεις.

Οι άνθρωποι τείνουν να φοβούνται να ζητήσουν «πάρα πολλά», φοβούμενοι ότι θα τρομάξουν τον εργοδότη τους.

Αλλά σε αυτή την περίπτωση, αν τους τρομάξεις, αυτό μπορεί να είναι καλό.

Απλά φαντάσου πώς θα νιώθεις να εργάζεσαι για ένα ή δύο χρόνια με έναν μισθό, που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου.

Αντίστοιχα, μην φοβάσαι να κλείσεις την πόρτα πίσω σου, αν δεν πάρεις την αύξηση που θέλεις.

Εάν δεν παίρνεις από που αναζητάς -όχι μόνο από πλευράς μισθού, αλλά και από πλευράς εργασιακής ευθύνης, πιθανής επαγγελματικής ανέλιξης ή παροχών—φύγε.

Μπορεί να μην είναι η κατάλληλη επαγγελματική ευκαιρία για εσένα.

Exit mobile version