ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα αμοιβών ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες; Για να κάνουμε λίγο θόρυβο

UNSPLASH

Παρότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα, οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας εξακολουθούν να υπάρχουν. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες.

Το χάσμα αμοιβών ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εκτιμήσεις στη διαφορά μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών σε συγκρίσιμες θέσεις εργασίας, κυμαίνονται από 18% έως 2%. Και ενώ το τελευταίο μπορεί να φαίνεται μικρό ποσοστό, μεταφράζεται περίπου σε 60.000 δολάρια χαμένου εισοδήματος, κατά τη διάρκεια μιας ζωής.

Το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα στην Ευρώπη

Για κάθε ευρώ που κερδίζει ένας άνδρας, μια γυναίκα κερδίζει κατά μέσο όρο 86 σεντς. Πώς γίνεται; Οι γυναίκες αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής φροντίδας, κάτι που σημαίνει ότι συχνά έχουν μειωμένες ώρες απασχόλησης. Το 1/3 των γυναικών στην Ε.Ε. δουλεύουν με μερική απασχόληση σε σχέση με το 8% των ανδρών.

Αυτό καθιστά δύσκολη την επαγγελματική τους ανέλιξη. Επίσης υπάρχουν περισσότερες γυναίκες σε τομείς με χαμηλότερες αμοιβές, όπως ο τομέας της φροντίδας και της εκπαίδευσης. Στην κορυφή, οι γυναίκες που διευθύνουν, κερδίζουν 23% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες που έχουν αντίστοιχες θέσεις.

Στην Ευρώπη, μόλις το 10% των διευθυνόντων συμβούλων επιχειρήσεων είναι γυναίκες.

Οι γυναίκες στην Ευρώπη πληρώνονται κατά μέσο όρο 14,1% λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια δουλειά.

Το τοπίο για τις έγχρωμες γυναίκες, γίνεται ακόμα χειρότερο.

Η απαισιοδοξία διαιωνίζει το χάσμα αμοιβών

Αν και εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την αρνητική σημασία αυτών των αριθμών, η απαισιοδοξία των ίδιων των γυναικών για το χάσμα αμοιβών μπορεί να παίξει ρόλο στη διαιώνισή του, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ ανακάλυψαν ότι όταν οι γυναίκες είναι απαισιόδοξες για τις δυνατότητες οικονομικών απολαβών τους, το χάσμα είναι λιγότερο πιθανό να κλείσει.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, επειδή οι γυναίκες συχνά υποτιμούν τις πιθανές απολαβές τους, είναι λιγότερο πιθανό να πιέσουν για αύξηση ή προαγωγή, εάν δεν είναι ικανοποιημένες με τη θέση τους ή τους μισθούς τους. Αντίθετα, αποδέχονται αυτό που τους προτείνεται.

Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, τείνουν να υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους και έτσι πιέζουν για καλύτερες αμοιβές και υψηλές θέσεις ή αναζητούν μια νέα δουλειά πιο εύκολα.

«Αν οι προσδοκίες των γυναικών για τις οικονομικές απολαβές τους, τροφοδοτούνται από μια απαισιόδοξη προοπτική, τότε ακόμη και χωρίς διακρίσεις, οι γυναίκες θα συνεχίσουν να υποτιμούν τον εαυτό τους. Θα συνεχίσουν να δέχονται ακούσια την ανισότητα στις αμοιβές», δηλώνει ο Δρ. Chris Dawson, του Πανεπιστημίου του Μπαθ.

«Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις για την πολιτική που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το μισθολογικό χάσμα. Υποδηλώνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προωθηθούν ενεργά οι γυναίκες στην εργασία» προσθέτει.

Το πρόβλημα δεν είναι η ηττοπάθεια

Όταν βέβαια αυτό το χάσμα αμοιβών υφίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασιακής ζωής, δεν είναι δύσκολο να νιώθουμε λίγο ηττοπαθείς.

Η έρευνα ωστόσο τονίζει ότι η επίλυση του ζητήματος δεν είναι καθήκον που επιβαρύνει τις γυναίκες. Αντίθετα υπογραμμίζει ότι οι πολιτικές που χαράζονται πρέπει να αντιμετωπίσουν επαρκώς το ζήτημα, ώστε οι εργαζόμενες να μην χρειάζεται να το αντιμετωπίσουν εξαρχής.

Η μελέτη επισημαίνει επίσης την ανάγκη, διευθυντές να εφαρμόζουν πρακτικές που επιτρέπουν και ενθαρρύνουν τις γυναίκες να προοδεύουν και να αναγνωρίζουν την αξία τους.

Θέλει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι εργοδότες να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να φτάσουν ψηλότερα και να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους.

Αυτό προϋποθέτει, φυσικά, ότι συμβιβάζονται με το κλείσιμο της διαφοράς στις αμοιβές και τη βοήθεια των γυναικών να εξελιχθούν. Το χάσμα στις αμοιβές χειροτερεύει όσο υψηλότερα ανεβαίνουν οι γυναίκες στην εταιρική κλίμακα.

Το χάσμα αμοιβών μπορεί να γεφυρωθεί

Το μεγάλο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μελέτης, είναι ότι ζητά από τους ανθρώπους που ιστορικά έχουν διαιωνίσει το χάσμα αμοιβών, να γίνουν παράγοντες αλλαγής.

Σε μια εποχή που διάσημες σταρ του Hollywood, διεκδικούν από τη βιομηχανία του κινηματογράφου, ίσες αμοιβές με άντρες συναδέλφους τους, ανοίγει μια ευρύτερη συζήτηση για το χάσμα αμοιβών.

Εντωμεταξύ, οι γυναίκες μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Τι θα γινόταν αν αρνηθούμε ως δεδομένο το χάσμα αμοιβών; Εάν λέγαμε «όχι» στην πρώτη προσφορά μισθού που ερχόταν στο δρόμο μας ή πιέζαμε για εκείνη την αύξηση που ξέρουμε ότι αξίζουμε; Συλλογικά, τι θα γινόταν αν όλοι κάναμε λίγο περισσότερο θόρυβο, για το τι φέρνουμε στο τραπέζι;