ΚΑΡΙΕΡΑ

Πόσες ώρες χρειάζεται στα αλήθεια να δουλεύουμε;

Pexels

Εάν εργάζεσαι σε μια δουλειά γραφείου, η ζωή σου οργανώνεται καθημερινά γύρω από 8ωρη εργασία, η οποία ορίζεται από την εκάστοτε εταιρεία: 9 έως 5, 8 έως 4, 10 έως 6.

Δουλειά από το σπίτι VS δουλειά στο γραφείο

Πόσες ώρες χρειάζεται στα αλήθεια να δουλεύουμε;

Όταν εργάζεσαι από το σπίτι, αυτές οι ώρες τείνουν να επεκτείνονται. Αυτές οι ώρες υπαγορεύουν το πρόγραμμα του ύπνου σου. Καθορίζουν τον ελεύθερο χρόνο σου και πόσο συχνά βλέπεις την οικογένεια και τους φίλους σου. Ακόμα και τα γεύματα της ημέρας, δρομολογούνται ανάλογα με τον χρόνο που αφιερώνεις στη δουλειά.

Από την άλλη, όταν βρίσκεσαι στο γραφείο, πιθανότατα δεν κάθεσαι στον υπολογιστή σου για δουλειά όλη την ώρα. Μπορεί να πιείς έναν καφέ με συναδέλφους ή να κάνεις ένα προσωπικό τηλεφώνημα. Και πιθανώς ξοδεύεις τουλάχιστον ένα μέρος του χρόνου σου στα social media ή τσεκάρεις τις επόμενες αγορές σου.

Αυτό δεν είναι μόνο λογικό, είναι έμφυτο. Για τους ανθρώπους, η συγκέντρωση στην εργασία για κάθε λεπτό μιας 8ωρης ημέρας είναι «αδύνατη», σύμφωνα με την Malissa Clark, ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια, η έρευνα της οποίας, επικεντρώνεται στην ευημερία των εργαζομένων και την εργασιομανία.

Πόσες ώρες χρειάζεται να δουλεύουμε πραγματικά;

Σε έρευνα του 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1.989 υπάλληλοι γραφείου πλήρους απασχόλησης ανέφεραν ότι εργάζονταν κατά μέσο όρο 2 ώρες και 53 λεπτά την ημέρα. Αυτή είναι μόνο μια έρευνα. Αλλά υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η εργασία γραφείου, απλώς δεν είναι τόσο παραγωγική όσο νομίζουμε. Το 2006, η Gloria Mark, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, συγκέντρωσε δεδομένα από τηλέφωνα και υπολογιστές  σε γραφεία. Διαπίστωσε ότι ο μέσος χρόνος που περνούσαν οι εργαζόμενοι δουλεύοντας σε μια συσκευή κάθε φορά ήταν 2 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα. Μικρότερος από ορισμένα βίντεο TikTok. Σε άλλη έρευνα του 2018, το 36% των εργαζομένων της γενιάς των millennial και της Gen Z, διαπίστωσε ότι περνούν 2 ώρες την ημέρα, αποσπώμενοι από τα smartphone τους.

Ανεξάρτητα από την πρόθεσή σου, είτε δουλεύεις από το σπίτι, είτε δίπλα σε γραφείο, είναι πραγματικά δύσκολο να εργάζεσαι με συνέπεια. Μήπως όμως υπάρχει καλύτερος τρόπος;

Γιατί δουλεύουμε 8 ώρες την ημέρα;

Εάν γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν τόσο πολύ, γιατί επιμένουμε στο μοντέλο της 8ωρης καθημερινής εργασίας;

«Η διάρκεια της εργάσιμης ημέρας δεν βασίζεται στην επιστήμη. βασίζεται στον αγώνα», λέει η Sarah Jaffe, συγγραφέας του Work Won’t Love You Back. Οι 8 ώρες δεν είναι ένας αριθμός που αντικατοπτρίζει πόσο χρόνο μπορεί να εστιάσει ένας άνθρωπος ή οι ώρες που χρειάζεται η οικονομία μιας χώρας για την εύρυθμη λειτουργία της. Βασίζεται, στο γεγονός ότι οι εργάτες δούλευαν σε εργοστάσια 14 ώρες. Μέσα από απεργίες και αγώνες, μείωσαν τις ώρες εργασίας σε 10. Κατάφεραν τελικά να φτάσουν στις 8.

Στη δεκαετία του 1800 το 8ωρο ήταν ριζοσπαστικό. Γιατί όμως εξακολουθεί να εφαρμόζεται σχεδόν 200 χρόνια μετά; Γνωρίζουμε ότι έχουν αλλάξει πολλά από τότε. Έχουμε εργαλεία που επιτρέπουν σχεδόν κάθε είδος παραγωγής, σε σχεδόν κάθε κλάδο, να είναι πιο αποτελεσματική από ό,τι ήταν.


 

Ένα απαρχαιωμένο μοντέλο εργασίας

Το άλλο πρόβλημα με ένα μοντέλο εργασίας του 19ου αιώνα είναι ότι σχεδιάστηκε για μια εποχή που οι περισσότερες γυναίκες ήταν νοικοκυρές. Αυτή η 40ωρη εβδομάδα εργασίας, σχεδιάστηκε όταν εξακολουθούσαμε να είχαμε αυτό το μοντέλο τροφοδότη σε οικογένειες όπου ένα άτομο θα ήταν ο εργαζόμενος και ένα άτομο θα έμενε σπίτι. Αν δυσκολεύτηκες ποτέ να δουλέψεις 40 ώρες την εβδομάδα, να μαγειρέψεις, να καθαρίσεις το σπίτι, και να φροντίσετε το παιδί σου, αυτός είναι ο λόγος. 40 ώρες εργασίας είναι μια λογική προσδοκία, όταν υπάρχει ένας εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης στο σπίτι.

Πόσες ώρες χρειάζεται να δουλεύουμε για να είμαστε παραγωγικοί

Δεδομένης της νέας τεχνολογίας, η διατήρηση μεγάλων εβδομάδων εργασίας θα πρέπει να οδηγήσει σε εκπληκτική παραγωγικότητα, σωστά; Όχι απαραίτητα. «Η αποδοτικότητα τείνει να μειώνεται, μετά από ένα συγκεκριμένο συνολικό ωρών», λέει η Melissa Nightingale, συν-συγγραφέας του Unmanageable: Leadership Lessons From an Impossible Year. «Όσες περισσότερες ώρες αφιερώνει κανείς στη δουλειά, τόσο χάνει σε σε απόδοση».

Η Nightingale αναφέρεται σε ανθρώπους που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια. Πολλοί από εμάς —ειδικά σε αβέβαιες οικονομικές περιόδους, όπως η πανδημία— προσπαθούν να ξεπεράσουμε αυτό το όριο των 40 ωρών.

Η κουλτούρα της σκληρής δουλειάς και της επαγγελματικής ανέλιξης, είναι κοινώς αποδεκτή. Είναι όμως κοινή λογική; Η ιδέα να εργάζεσαι για να είσαι ο καλύτερος υπάλληλος, να δουλεύεις ακόμα περισσότερο για να ανελιχθείς επαγγελματικά, είναι μια μη βιώσιμη ιδέα. Αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε εξάντληση.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν τα αφεντικά μπορούν να κατλάβουν τη διαφορά. Η ερευνήτρια Erin Reid πήρε συνέντευξη από περισσότερους από 100 εργαζόμενους σε μια κορυφαία εταιρεία συμβούλων, όπου αναμενόταν να εργάζονται έως και 80 ώρες την εβδομάδα. Τι ανακάλυψε;

Οι γυναίκες συχνά ζητούσαν άδεια για να φροντίσουν τα παιδιά τους και τις προσωπικές τους ανάγκες. Κάτι που επηρέασε την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Οι άνδρες έπαιρναν παρόμοιο χρόνο άδειας, αλλά αντί να ζητούν άδεια, συχνά απλώς δούλευαν λιγότερο. Το κρίσιμο σημείο, είναι ότι οι εργοδότες, δεν ήξεραν ποιοι εργαζόμενοι εργάζονταν στην πραγματικότητα 80 και ποιοι εργάζονταν 50 ή 60 ώρες.

Τι πρέπει να αλλάξει γύρω από το πόσες ώρες χρειάζεται να δουλεύουμε

Οι περισσότεροι υπάλληλοι γραφείου, έχουν σιωπηρά συμφωνήσει να εργάζονται ίσως το μισό ή τα δύο τρίτα του 8ώρου τους. Μπορεί να καθόμαστε στα γραφεία μας για περισσότερες από 8 ώρες, αλλά αυτό δεν αντιστοιχεί σε 8 ώρες δουλειάς. Αυτό σημαίνει ότι ώρες της ζωής μας – εκατοντάδες ώρες το χρόνο – ξοδεύονται σε ένα είδος «θεάτρου» μόνο και μόνο για να είναι ήσυχοι οι εργοδότες μας.

Και αυτό δεν είναι κάτι που είναι μυστικό. Είναι η ακριβής υπόθεση του The Office. Αλλά δεν το συζητάμε πραγματικά. Ίσως επειδή η σκληρή δουλειά είναι μια από τις αξίες των σύγχρονων κοινωνιών. Σε πολλές χώρες, ανάγκες όπως η υγειονομική περίθαλψη, παρέχονται συχνά μέσω της εργασίας. Οι άνθρωποι τείνουν έτσι να θεωρούν ότι η εργασία αντιπροσωπεύει τη συνολική αξία ενός ατόμου.

Στην εποχή όπου η κουλτούρα του hustle ευημερεί, η διαφωνία για μια τυπική εβδομάδα εργασίας μικρότερη των 40 ωρών, είναι σχεδόν αιρετική. Αλλά αν οι 8 ώρες δεν είναι απαραίτητα αυτό που περιμένουν οι εργοδότες από τους υπαλλήλους γραφείου – και σίγουρα δεν είναι αυτό που κάνουν οι περισσότεροι υπάλληλοι – μήπως έχει έρθει η ώρα να αλλάξει κάτι;

Exit mobile version