Πρόγραμμα Share: Φτάνει κι επίσημα η μέρα που εκείνος θα φροντίζει το παιδί ενώ εσύ εργάζεσαι
- 2 ΑΠΡ 2021
Για κάθε συνειδητοποιημένο πατέρα, για κάθε πραγματικά ισότιμη κοινωνία και για κάθε προοδευτική οικογένεια, ο μπαμπάς δεν «βοηθά» τη μητέρα στο μεγάλωμα του παιδιού. Ο μπαμπάς μοιράζεται τις ευθύνες μαζί της. Το Πρόγραμμα Share, το οποίο υιοθετείται κι επίσημα στην Ελλάδα, είναι ακριβώς αυτό. Στοχεύει στην αντιμετώπιση των παραδοσιακών και στερεοτυπικών έμφυλων ρόλων εντός της οικογένειας και στην προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής.
Ήταν το 2018 όταν έρευνα της εταιρείας Welch επισήμανε αυτό που όλοι γνωρίζαμε μέχρι τότε αλλά δεν είχαμε ποσοτικοποιήσει. Ο συνδυασμός επαγγελματικής ζωής και μητρότητας για τη μέση γυναίκα αντιστοιχεί σε 2μιση δουλειές πλήρους απασχόλησης. Η μητέρα έχει κατά μέσο όρο μόλις μία ώρα και 7 λεπτά διαθέσιμο προσωπικό χρόνο την ημέρα. Ξυπνάει στις 6μιση το πρωί και σταματάει να κάνει δουλειές στις 20:30 το βράδυ. Είναι η κατεξοχήν επιφορτισμένη με τη φροντίδα των παιδιών και του σπιτιού και οι πολλαπλοί της ρόλοι αποδεικνύονται απαιτητικοί έως και ασφυκτικοί.
Παράλληλα, στη σύγχρονη κοινωνία είναι κάτι παραπάνω από ορατό πως ο πατέρας όχι μόνο πρέπει αλλά και θέλει να αναλαμβάνει ρόλους πιο ενεργητικούς στο μεγάλωμα των παιδιών σε σχέση με τον πατέρα και τον παππού του. Οι νέοι μπαμπάδες είναι συνειδητοποιημένοι, αισθητά πιο κοντά στα παιδιά τους και όχι απλά συμπληρωματικοί ή διακοσμητικοί.
Το Έργο με τίτλο: “SHARE – Promoting work-life balance in companies and a better sharing of care between men and women” που υλοποιείται με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και του Οργανισμού για την Eπαγγελματική Ενδυνάμωση των Γυναικών Women On Top επιχειρεί λοιπόν στην πράξη να ικανοποιήσει αυτή την πολυδιάστατη ανάγκη για ισότιμο μοίρασμα μέσα στην οικογένεια.
Το πρόγραμμα Share δίνει έμφαση στο εργασιακό περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψιν τις σχετικές ευρωπαϊκές και εθνικές προτεραιότητες και αναπτύσσοντας συμπληρωματικές δραστηριότητες που ενεργούν με πολυδιάστατο και πολύπλευρο τρόπο. Η εθνική προτεραιότητα, που καθορίστηκε από τον πρόσφατο εθνικό νόμο «Για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων», ορίζει ότι πρέπει να αναπτυχθούν συγκεκριμένα κριτήρια από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) για την επιβράβευση των επιχειρήσεων που προωθούν την ισότητα των φύλων.
Έτσι, περιλαμβάνει τον σχεδιασμό ενός πιλοτικού Προγράμματος Ισότητας που θα οδηγήσει στην απονομή πιλοτικού Σήματος Ισότητας στις Επιχειρήσεις που θα ενδιαφερθούν να λάβουν μέρος. Η πιλοτική αυτή διαδικασία θα συμβάλλει στην ανάπτυξης συγκεκριμένης μεθοδολογίας για την απόκτηση Σήματος (κριτήρια, προδιαγραφές), η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την εφαρμογή της νομοθετικής διάταξης περί Σήματος Ισότητας στην πράξη. Ταυτόχρονα, το project προβάλλει τον ρόλο του πατέρα ως κομβικό στην ανατροφή και ανάπτυξη του παιδιού ώστε να τον ενθαρρύνει να αναλάβει ισότιμα με τη μητέρα το καθήκον της φροντίδας των παιδιών αλλά και των ηλικιωμένων και αδύναμων μελών της οικογένειας, ενώ παράλληλα επισημαίνει και στις επιχειρήσεις τον βαθμό ευθύνης που τους αναλογεί,προσκαλώντας τις, σε πρώτη φάση πιλοτικά να δηλώσουν συμμετοχή στο Πρόγραμμα Σήματος Ισότητας SHARE.
Το Πρόγραμμα Share στην πράξη
- Η δέσμευση επιχειρήσεων να εφαρμόσουν ευαίσθητες στο φύλο παρεμβάσεις για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
- Η προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων σχετικά με καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες.
- Η συμβολή στην ανάπτυξη μεθοδολογίας για την καθιέρωση της απονομής του Σήματος Ισότητας σε επιχειρήσεις (διαδικασία, κριτήρια και αξιολόγηση).
- Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της συμφιλίωσης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των ανδρών
- Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από φιλικές για την οικογένεια εργασιακές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες συμφιλίωσης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τόσο για εργοδότες όσο και για εργαζόμενους.