ΒΙΑ

Προπονητής βόλεϊ χαστούκισε 14χρονες αθλήτριες και εκείνες και οι γονείς τους τον συγχώρεσαν ήδη. Τι έγινε ρε παιδιά;

Unsplash

Πριν από λίγο καιρό στη Μαλαισία, διεξαγόταν ένας αγώνας στο πλαίσιο του 2022 Malaysia Youth U- 14 Volleyball Championship. Συγκεκριμένα ο αγώνας διεξάχθηκε στην πόλη Johor. Σε ένα μικρό διάλειμμα του αγώνα, οι παίκτριες μίας ομάδας βόλεϊ, της Melaka, πλησίασαν τον προπονητή τους κι εκείνος χαστούκισε σε κοινή θέα δύο από τα κορίτσια, καθώς έχασαν πόντους για την ομάδα. Τα κορίτσια είναι το πολύ 14 ετών για να συμμετέχουν στην ομάδα. Στο video που καταγράφηκε από το περιστατικό δείχνουν να μην αντιδρούν καθόλου. Για την ακρίβεια, κανείς δεν αντιδρά.

Το video έφτασε μέχρι το υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού στη Μαλαισία και η υπουργός Hannah Yeoh ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει έρευνα για το περιστατικό, ενώ ο προπονητής τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Μάλιστα ακόμα και αφού ο προπονητής απολογήθηκε για το περιστατικό, η έρευνα συνεχίστηκε από το υπουργείο.

Στο περιστατικό που θα δεις στο παρακάτω video, φαίνεται ο προπονητής να ζητάει time out, ενώ η ομάδα του χάνει και χωρίς να πει κουβέντα στα κορίτσια με το που φτάνουν κοντά του, τα χαστουκίζει. Τα κορίτσια δέχονται το χαστούκι αδιαμαρτύρητα.

Σύμφωνα με tweet της Hannah Yeoh, πρόθεση της έρευνας είναι να διασφαλίσει ότι θα αποτραπούν παρόμοια περιστατικά και να θέσει ένα προηγούμενο σε σχέση με τέτοια περιστατικά για την επομενη γενιά στον χώρο της άθλησης. Όπως είπε για το θέμα αυτό συνεργάζεται και με την υπουργό Παιδείας Fadhlina Sidek. Το μέλλον του προσωρινά σε διαθεσιμότητα προπονητή κρίνεται σήμερα, Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου.

Κι ενώ οι επικεφαλής των σχετικών υπουργείων στη Μαλαισία αντέδρασαν άμεσα στο περιστατικό οι γονείς των κοριτσιών που παίζουν στην ομάδα βόλεϊ και οι ίδιες οι παίκτριες σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν την αγάπη τους για τον προπονητή τους. O προπονητής συναντήθηκε με τους γονείς των παικτριών βόλεϊ και απολογήθηκε, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα. Ο πατέρας ενός από τα κορίτσια που χαστούκισε ο προπονητής δήλωσε ότι τον έχει συγχωρήσει και ζητά να μην υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις για το περιστατικό, ενώ τα κορίτσια της ομάδας Melaka Under – 14 ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους στο Twitter «Σταματήστε να κάνετε viral αυτό το περιστατικό γιατί αγαπάμε τον προπονητή μας. Αφήστε μας να αποφασίσουμε τι είναι καλό και τι κακό. Θα υποστηρίξουμε τον προπονητή και την ομάδα μας».

Και κάπου εκεί είναι που αναρωτιέμαι, αν αυτή η λογική η «για ένα χαστούκι θα του καταστρέψεις τη ζωή;» θα ξεπεραστεί ποτέ. Λες κι εσύ, κι εγώ ή τα κορίτσια που χαστουκίστηκαν είναι αυτά που έκαναν την αξιόποινη ή κατακριτέα πράξη. Λες και η αντίδραση είναι αυτή που καταστρέφει. Όχι οι πράξεις εκείνων (ενηλίκων εν προκειμένω) που επιλέγουν να περάσουν το όριο μεταξύ πειθαρχίας και βίας. Μεταξύ υγιούς και άρρωστης συμπεριφοράς.

Η πρόεδρος του Safe Sports Malaysia, Sarina Sundara Rajah, σημείωσε στη δική της παρέμβαση ότι δεν είναι μόνο ο προπονητής της ομάδας που πρέπει να τιμωρηθεί, αλλά κι αυτοί που του επιτρέπουν να έχει αυτή τη συμπεριφορά. Όπως είπε θα πρέπει και οι υπεύθυνοι της ομάδας βόλεϊ των εφήβων κοριτσιών να απολογηθούν για το περιστατικό.

«Στο video φαίνεται καθαρά ότι υπάρχει κι άλλο επίσημο μέλος της ομάδας, ίσως ένας άλλος προπονητής, που στέκεται κοντά, όταν εκείνος χαστούκισε και τα δύο κορίτσια. Το άλλο μέλος της ομάδας δεν έκανε τίποτα. Δεν αντιμετώπισε τον προπονητή και ουσιαστικά το άφησε να συμβεί. Η έκφραση των κοριτσιών και η έλλειψη αντίδρασης από το μέλος, δείχνει ότι ήταν συνηθισμένοι σε αυτή τη συμπεριφορά από τον προπονητή. Το να θέσεις σε διαθεσιμότητα μόνο τον προπονητή, δεν είναι αρκετό, αυτοί που τον αφήνουν να το κάνει, πρέπει επίσης να επωμιστούν τις ευθύνες τους», είπε η Sarina Sundara Rajah.

Το θέμα είναι να πάψει να θεωρείται κανονική η βία. Να πάψει να θεωρείται φυσιολογικό να κάνει και μία κίνηση παραπάνω κάποιος πάνω στα νεύρα του. Να είναι οι άνθρωποι που ασχολούνται με παιδιά ικανοί να τα ελέγξουν. Να μπορούν τα θύματα της βίας να την αναγνωρίζουν ως βία κι όχι μία ακόμα έκφραση της «μεγάλης αγάπης» του «νοιαξίματος», του «υπερβολικού πάθους» των ανθρώπων γύρω τους. Είναι βία.

Τα κορίτσια της ομάδας βόλεϊ της Melaka δεν αναγνώρισαν τη βία στην πραγματική, αντικειμενική διάστασή της. Έσπευσαν να υπερασπιστούν τον προπονητή τους όπως έκανε και ο πατέρας μίας εξ αυτών. Ίσως επειδή έχουν μάθει σε αυτή την κανονικότητα. Σε αυτή που λέει ότι τα πρόσωπα εξουσίας στη ζωή τους, έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν πειθαρχία με όποιον τρόπο θέλουν. Τα δικαιώματα των γυναικών στη Μαλαισία είναι ένας συνεχής αγώνας.

Όπως αναφέρει το borgenproject.org, όλο και περισσότερες γυναίκες στη Μαλαισία μπαίνουν στο εργατικό δυναμικό και σε θέσεις εξουσίας στη χώρα (σε αυτό το κείμενο όλες οι αξιωματούχοι που αναφέρθηκαν ήταν γυναίκες), αλλά η ισότητα δεν αφορά το σύνολο των γυναικών στη Μαλαισία, καθώς στη χώρα και στο 61,3% του πληθυσμού της που αποτελούν Μουσουλμάνοι υπάρχουν τόσο ομάδες με προοδευτικές απόψεις σε σχέση με τα δικαιώματα των γυναικών, όσο και άλλες με παραδοσιακές απόψεις για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, δηλαδή άκρως στερεοτυπικές. Και μία από αυτές αφορά τους άντρες που έχουν απόλυτη εξουσία στις γυναίκες, είτε αυτοί είναι πατεράδες τους, είτε σύζυγοι, είτε συγγενείς, είτε δάσκαλοι, είτε προπονητές τους.

Δεν είναι τυχαίο που ταυτόχρονα με το περιστατικό που αφορά τον προπονητή, το οποίο αντιμετωπίστηκε άμεσα από γυναίκες πολιτικούς, στην πολιτεία της Μαλαισίας, Terengganu, προωθείται ένας νόμος σύμφωνα με τον οποίο οι Μουσουλμάνες κάτοικοι, θα τιμωρούνται για την εγκυμοσύνη εκτός γάμου, αλλά και για τις ενδυματολογικές τους επιλογές, καθώς δεν θα μπορούν να φορούν πια «αντρικά» ρούχα. 14 οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών έχουν αντιδράσει ως τώρα σε αυτές τις νομοθετικές αλλαγές που προετοιμάζονται για να καταπιέσουν τις γυναίκες, προσβάλλοντας τα δικαιώματά τους στην έκφραση, την ισότητα και την απουσία διακρίσεων. Τα δικαιώματα των γυναικών στη Μαλαισία είναι μία πίστα δύο ταχυτήτων.

Exit mobile version