Πώς να κάνετε το παιδί σας να είναι πιο ενεργητικό
- 1 ΟΚΤ 2014
Το infokids.gr σε συνεργασία με το LadyLike.gr σου δίνει συμβουλές για το πως να σηκώσεις το παιδί σου από τον καναπέ και να το παρακινήσεις να διαβάσεις και να κάνει άλλες δραστηριότητες.
Εάν είχαν τη δυνατότητα, τα παιδιά θα μπορούσαν να κάθονται με τις ώρες στο σπίτι και να μην κάνουν τίποτε άλλο παρά να παρακολουθούν τηλεόραση. Αυτό δεν είναι καλό για την υγεία και την πνευματική τους ανάπτυξη.
Ενώ η ασφάλεια των παιδιών είναι το ζητούμενο σε κάθε σπίτι, οι γονείς των τεμπέλικων παιδιών πρέπει να μάθουν να θεσπίζουν κανόνες που παρακινούν τα παιδιά να κάνουν σημαντικά πράγματα:
Πρώτα το διάβασμα
Είναι εύκολο για τα παιδιά να αναβάλλουν το διάβασμα, όταν θεωρούν ότι υπάρχουν τόσα άλλα σημαντικά πράγματα να κάνουν, με αποτέλεσμα να αφήνουν τις εργασίες τους για την τελευταία στιγμή και πολλές φορές να τις παραλείπουν εντελώς. Ορίστε έναν κανόνα που να λέει ότι το παιδί πρέπει να κάνει όλα τα μαθήματα του, προτού επιδοθεί σε άλλες πιο χαλαρωτικές δραστηριότητες. Αν έχει πολύ διάβασμα, ίσως χρειαστεί να κάνει ένα σύντομο διάλειμμα, όμως θα πρέπει να συνεχίσει να είναι συγκεντρωμένο σε αυτό που κάνει.
Προσωπικά αντικείμενα σε τάξη
Τα τεμπέλικα παιδιά συνήθως αφήνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα διασκορπισμένα παντού μέσα στο σπίτι. Μπορεί αυτό να μην φαίνεται τόσο άσχημο στα ίδια τα παιδιά, όμως το κάθε παρατημένο αντικείμενο συμβάλλει στο γενικό χάος που δημιουργείται στο σπίτι. Θεσπίστε κανόνες που λένε ότι τα παιδιά πρέπει να βάζουν το πιάτο τους στο νεροχύτη αμέσως μετά το γεύμα, να μαζεύουν τους μαρκαδόρους από το τραπέζι και να επιστρέφουν κάθε αντικείμενο στη θέση του αμέσως μετά τη χρήση του. Ίσως θα μπορούσε να υπάρχει μια συνέπεια προς συμμόρφωση του παιδιού, για παράδειγμα εάν του στερήσετε για λίγο το αντικείμενο για το οποίο γίνεται λόγος.
Καλλιεργήστε το αίσθημα της ευθύνης
Οι δουλειές του σπιτιού δημιουργούν στο παιδί το αίσθημα της ευθύνης. Όπως στην περίπτωση του διαβάσματος, έτσι και οι μικροδουλειές του σπιτιού πρέπει να προηγούνται από κάθε άλλη ψυχαγωγική δραστηριότητα. Φυσικά, κάποιες δουλειές όπως η φροντίδα του κατοικίδιου ζώου ή το πλύσιμο των πιάτων πρέπει να γίνονται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όμως όταν έρθει εκείνη η ώρα δεν πρέπει να υπάρχουν αναβολές. Αν το παιδί είναι απρόθυμο να σας βοηθήσει, θέστε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να έχει ολοκληρώσει την εργασία που του έχετε αναθέσει. Αυτό θα παρακινήσει το παιδί να τελειώσει πιο γρήγορα, παρά να το αναβάλλει για αργότερα.
Περιορίστε τον χρόνο στην τηλεόραση
Όταν το παιδί βλέπει τηλεόραση ή παίζει βιντεοπαιχνίδια δεν μπορεί παράλληλα να εκτελέσει μια άλλη πιο δημιουργική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα παιδιά δεν πρέπει να παρακολουθούν περισσότερο από μία έως δύο ώρες εκπαιδευτικά, μη-βίαια τηλεοπτικά προγράμματα κάθε ημέρα, ενώ τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να παρακολουθούν καθόλου. Ένας κανόνας που θα περιορίζει τον χρόνο μπροστά από την τηλεόραση, θα αναγκάσει το παιδί να συμμετάσχει σε άλλες δραστηριότητες.