ΚΑΡΙΕΡΑ

Quiet Quitting: Το νέο εργασιακό trend στο TikTok δεν είναι καθόλου αυτό που φαντάζεσαι (και πρέπει να το δοκιμάσεις)

Unsplash

Με 8,7 εκατομμύρια views στο TikTok το #Quietquitting είναι σίγουρα το νέο εργασιακό trend. Και παρόλο που μιλά για παραίτηση εξ’ ορισμού αφού quitting σημαίνει να παραιτείσαι και quiet σημαίνει να το κάνεις σιωπηλά, δεν αφορά κάποιο ανάλογο φαινόμενο με τη Μεγάλη Παραίτηση. Ούτε σημαίνει το να κάνεις όσο το δυνατόν λιγότερα σαν να έχεις παραιτηθεί σιωπηλά στην κυριολεξία. Το Quiet Quitting είναι μία φιλοσοφία που αφορά την σαφή οριοθέτηση μεταξύ της εργασιακής σου ζωής και όλης της υπόλοιπης ζωής σου μακριά από την εργασία σου. Μία φιλοσοφία που μοιάζει με μία προσπάθεια για υγιή ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ζωής.

Το Quiet Quitting είναι μία φιλοσοφία που αφορά την σαφή οριοθέτηση μεταξύ της εργασιακής σου ζωής και όλης της υπόλοιπης ζωής σου μακριά από την εργασία σου. Μία φιλοσοφία που μοιάζει με μία προσπάθεια για υγιή ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ζωής.

Για να δώσουμε έναν απλό ορισμό, το Quiet Quitting, για το οποίο έχουν γράψει άρθρα τίτλοι όπως οι The Wall Street Journal, η Guardian, το CNN κι άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, είναι το να σταματάς να ξεπερνάς τα όριά σου για να κάνεις πολύ περισσότερη και πολύ διαφορετική δουλειά από αυτή που ήξερες ότι θα κάνεις όταν σε προσέλαβαν χωρίς να παίρνεις το ανάλογο αντάλλαγμα.

Είναι πιθανόν αν ανήκουμε στην ίδια γενιά αν γαλουχήθηκες μέσα στην αγορά εργασίας ακούγοντας συχνά φράσεις όπως «δεν υπάρχει ωράριο στη δουλειά μας» ή «βάλε πλάτη στην εταιρεία» ή «έλα μωρέ δεν είναι τίποτα αυτό, 5 λεπτά θα σου πάρει». Μία κανονικοποίηση του να κάνεις πράγματα εκτός του job description και εκτός του ωραρίου εργασίας σου δηλαδή, με τα οποία ένιωθες ότι αποδεικνύεις πόσο καλός εργαζόμενος είσαι.

Κάτι η πανδημία που οδήγησε πολλούς να δουν πώς αντιμετωπίζουν τη δουλειά, κάτι το γεγονός ότι τα χρόνια της κρίσης των οικονομιών σε όλο τον δυτικό τουλάχιστον κόσμο, έκανε πολλούς να δουλεύουν για 10 πετυχαίνοντας το λεγόμενο burnout. Έτσι η ανάγκη για την ανάζητηση μίας πιο υγειούς ισορροπίας μεταξύ δουλειάς και ζωής μάς χτύπησε την πόρτα.

Κάπως έτσι εκατοντάδες quiet quitters, αντί να κάνουν υπερωρίες το βράδυ της Παρασκευής, να οργανώνουν τα πάρτι της εταιρείας τους εκτός ωραρίου και να γίνονται εθελοντικά μέντορες για γνωστούς και φίλους του αφεντικού τους, που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, κάνουν όσα πρέπει για να βγαίνει η δουλειά τους, φεύγουν στην ώρα τους και βάζουν σε σίγαση τα chats της δουλειάς. Μετά κάνουν το ανάλογο post με τα κατορθώματά τους στο TikTok ή και όχι.

Σύμφωνα με τη Maria Kordowicz, καθηγήτρια οργανωσιακής συμπεριφοράς του πανεπιστημίου του Nottingham που μίλησε στη Guardian για το νέο εργασιακό trend, η αύξηση στο ενδιαφέρον του κόσμου γι’ αυτό είναι συνδεδεμένη με μία αξιοσημείωτη πτώση στην απόλαυση που αντλούν οι εργαζόμενοι από τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα για την εργασία του Gallup, μόνο το 21% των εργαζομένων παγκοσμίως νιώθουν πραγματικά ενθουσιασμένοι στη δουλειά τους, ενώ μόνο το 33% νιώθει ότι η κατάσταση της γενικής ευεξίας τους είναι ακμάζουσα. Οι περισσότεροι δεν βρίσκουν ότι η δουλειά τους έχει κάποιο ουσιαστικό νόημα και δεν πιστεύουν ότι η ζωή τους πάει γενικά καλά.

 

Όπως είπε ο S. Chris Edmonds, ιδρυτής του The Purposeful Culture Group στο CNN η μεγάλη αλλαγή στο εργατικό δυναμικό ήρθε με την πανδημία. Αρκετές εταιρείες φόρτωσαν τους εργαζόμενους με πολλές περισσότερες ευθύνες επειδή δεν ήταν προετοιμασμένες για την πανδημία ή τη μεγάλη παραίτηση. Επιπλέον πολλοί άνθρωποι συγχύζονταν όταν οι διευθυντές τους επέμειναν σε κανόνες όπως το να διακόψουν την τηλεργασία, πράγμα που έφερε ακόμα μεγαλύτερη εξάντληση.

«Ο τρόπος που οι άνθρωποι σχετίζονται με την εργασία τους έχει αλλάξει», επισημαίνει η Kordowicz. «Η αναζήτηση νοήματος έχει γίνει πολύ πιο προφανής. Υπήρχε η αίσθηση της θνητότητάς μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι πολύ υπαρξιακό που οδηγούσε τους ανθρώπους να σκέφτονται “Τι πρέπει να σημαίνει η δουλειά για μένα; Πώς μπορώ να έχω έναν ρόλο που να συνάδει περισσότερο με την αξία μου;”», πρόσθεσε.

Κατά τη γνώμη της, η φιλοσοφία του Quiet Quitting μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά αρνητικά μονοπάτια, «λιγότερη ευχαρίστηση στη δουλειά, λιγότερος ενθουσιασμός». Η ίδια αντιπαραβάλει αυτή τη φιλοσοφία με το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης που ο Anthony Klotz έγραψε πρώτη φορά σαν όρο τον Μάιο του 2021, όταν προέβλεψε ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι θα εγκαταλείψουν μαζικά τις δουλειές τους, εξαιτίας της εξάντλησης και της ελευθερίας που βίωσαν δουλεύοντας από το σπίτι τους.

«Να μείνουμε σε μία δουλειά κλείνοντας τον διακόπτη; Ή να κινηθούμε μπροστά προς κάποια κατεύθυνση;» αναρωτιέται η Kodowicz. Το ίδιο κάνουν και πολλοί ακόμα επικριτές του φαινομένου που συγκρίνουν το quiet quitting με το να κάνεις το ελάχιστο στη δουλειά σου. Αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό και δεν συμφωνούν όλοι μαζί τους.

Είναι το ελάχιστο δυνατό ή το μέγιστο δυνατό να κάνεις αυτό για το οποίο προσλήφθηκες; Οι quiet quitters υποστηρίζουν το δεύτερο. Οι εργαζόμενοι έχουν ρίξει το βάρος στο να δουλεύουν πιο σκληρά για να εξασφαλίσουν την υγιή ισορροπία μεταξύ δουλειάς και επαγγελματικής ζωής και όχι στο να ξεπεράσουν τις προσδοκίες των ανώτερών τους κάνοντας πολλά περισσότερα από όσα τους προσέλαβαν να κάνουν.

«Οι άνθρωποι δεν ξεπερνούν τα όριά τους για τους εργοδότες τους πια και δεν θυσιάζουν την πνευματική και σωματική τους υγεία. Κάνουν αυτό για το οποίο πληρώνονται», είπε στο TODAY η career coach Allison Peck. «Εύχομαι να το αποκαλούσαν κάπως άλλιως γιατί δεν παραιτείσαι, απλά φροντίζεις τον εαυτό σου», συμπλήρωσε.

@resumeaddict Quiet quitting? Chile… what do you think about this? Share with your friends and comment below 💜 #quietquitting #fyp #nourisheveryyou #greenscreen ♬ original sound – Charnay | Resume Expert
@millennialmsfrizz How to start “quiet quitting” your teaching job #quietquitting #teachersoftiktok #workboundaries #formerteacher #teacherquittok #sustainability ♬ Victoria’s Secret – Jax
@baobao.farm Someone please let me know when I can ACTUALLY not show up to work and still get paid #quietquitting #antiwork #corporate #corporatelife #career #boundaries ♬ original sound – Bao Bao Farm

Οι άνθρωποι που ανεβάζουν video στο TikTok και μιλούν γι’ αυτό δίνουν μερικά παραδείγματα. «Το quiet quitting είναι το να μην κάνεις τη δουλειά δύο ή τριών ατόμων, ξέρεις, τέτοια πράγματα» λέει κάποιος. «Σημαίνει ότι όταν κάποιος σου ζητά να κάνεις κάτι για το οποίο δεν έχεις συμφωνήσει δεν το κάνεις», λέει κάποιος άλλος. «Δεν είναι αυτό που αποκαλούμε “εργασία”; Το να κάνεις σωστά τη δουλειά σου με ένα υγιές όριο;», αναρωτήθηκε ένας τρίτος.

Άλλοι πάλι καταλαβαίνουν ότι αυτό έκαναν εδώ και χρόνια προσπαθώντας να απαλλαγούν από το έντονο στρες και να ισορροπήσουν τη ζωή με τη δουλειά τους απλά δεν υπήρχε όνομα γι’ αυτό μέχρι τώρα. «Ακόμα καταφέρνω όσα κατάφερνα και πριν. Απλά δεν στρεσάρομαι και δεν ξεσκίζω τον εαυτό μου εκ των έσω. Και είναι όμορφα», επισημαίνει κάποιος χρήστης του TikTok.