PROFILE

Roberta Metsola: H νεότερη πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μάς διχάζει. Τα ναι μεν και το αλλά

AP Photo/Jean-Francois Badias

Η νεότερη πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η 43χρονη Μαλτέζα, Roberta Metsola. H υποψήφια συγκέντρωσε 458 ψήφους (από 705 μέλη) και εξελέγη από τον πρώτο γύρο. Ο βασικός της στόχος, όπως δήλωσε τον Νοέμβριο, είναι «να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στα κράτη μέλη να πιστέψουν στην Ευρώπη. Να δημιουργήσουμε συμμαχίες και να χτίσουμε γέφυρες με εποικοδομητικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις».

Η Roberta Metsola έχει γίνει μία από τις γυναίκες ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη επιρροή της συνέλευσης από τότε που εκλέχθηκε το 2013 — υπηρετώντας στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο βοηθά στην προετοιμασία για τις συνόδους της ολομέλειας. Έχει εργαστεί υπέρ πολλών σημαντικών ζητημάτων, όπως η μετανάστευση, η διαφθορά, αλλά και τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας.

Μάνα, μητέρα, μαμά και πολιτικός

Πέρα όμως από το πολιτικό της έργο, μεγάλο κομμάτι στην εικόνα της Roberta Metsola, αφορά και στον ρόλο της ως μητέρα που ασχολείται με τον πολιτικό ακτιβισμό. Η Metsola έχει 4 αγόρια και μάλιστα το ΕΛΚ, χρηματοδότησε ένα ντοκιμαντέρ, προκειμένου να αναδείξει τους πολλούς και διαφορετικούς ρόλους που καλείται να επιτελέσει η πολιτικός στην καθημερινότητά της. Ο Φινλανδός σύζυγός της, Ukko, μάλιστα, θυμάται πώς ήταν όταν η γυναίκα του έλειπε την πρώτη φορά που συμμετείχε σε εκστρατεία για να γίνει Ευρωβουλευτής.

Το μεγάλο «αλλά» στην επιλογή της Roberta Metsola

Παρόλο που το να ηγείται γυναίκα, σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι σπουδαίο, δεν θα μπορούσαμε να μην δούμε και τα ντεφώ της εκλογής της. Η Roberta Metsola είναι αντίθετη στην έκτρωση. Η Μάλτα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει σε κάθε περίπτωση τις αμβλώσεις.

Στις Βρυξέλλες, η Metsola έχει αντιταχθεί σε πολλές εκθέσεις και ψηφίσματα στα οποία οι γυναίκες ζητούν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες αμβλώσεων και καταδικάζουν νομοθετικές κινήσεις ενάντια στον περιορισμό αυτής. Το 2015, εξέδωσε μάλιστα μια δήλωση με άλλους Μαλτέζους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ λέγοντας ότι παραμένουν «κατηγορηματικά κατά των αμβλώσεων».

Τον περασμένο Ιούλιο, υπερασπίστηκε τη θέση της αφού καταψήφισε μια έκθεση που ορίζει την άμβλωση ως ανθρώπινο δικαίωμα. «Χωρίς την έγκριση του εθνικού μας κοινοβουλίου, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν μπορούν να επιβάλλουν καμία νομοθεσία στη Μάλτα σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε η Metsola στο site Lovin Malta.

Roberta Metsola

Η Evelyn Regner, σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής από την Αυστρία, που προεδρεύει της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι «Η στάση της ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να παραμείνει σαφής: Η άρνηση πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, μέρος της οποίας αποτελούν οι αμβλώσεις, αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η ευρωβουλευτής του Renew Europe, Karen Melchior, συμφώνησε, λέγοντας ότι η Metsola ήταν επίσης «εντελώς ασαφής» σχετικά με το θέμα κατά τις πρόσφατες ακροάσεις της για την εκστρατεία της. Ένας αξιωματούχος από την πλευρά της Metsola, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό, λέγοντας «Η Metsola έχει καταστήσει σαφές σε όλες τις προεκλογικές της ακροάσεις ότι θα εκπροσωπούσε την πλειοψηφία» για τα δικαιώματα των γυναικών, παραμερίζοντας τις προσωπικές της απόψεις.


 

Σε αυτές τις ακροάσεις, η Metsola επεσήμανε επίσης μια ρήτρα που διαπραγματεύτηκε πριν από την είσοδο της Μάλτας στην ΕΕ το 2004, η οποία ανέφερε ότι η νομοθεσία της ΕΕ δεν θα άλλαζε τους νόμους της Μάλτας για τις αμβλώσεις.

Τα σχόλιά της προκάλεσαν οργή σε πολλούς κεντροαριστερούς ευρωβουλευτές που έχουν αγωνιστεί για τη διατήρηση των δικαιωμάτων των αμβλώσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά και σε εμάς. Γιατί δεν μπορεί απλά μια γυναίκα να είναι πολιτικός, μητέρα, αλλά και φεμινίστρια; Είναι τόσο δύσκολο. Η εκλογή της Roberta Metsola ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, είναι κάπως αμφιλεγόμενη.

Exit mobile version