ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Η σεξουαλικότητα των εφήβων και η στάση που οφείλουν να έχουν οι γονείς

Unsplash

Ο φόβος, το στρες και το άγχος για αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία, πολλές φορές προκαλεί μια ψυχολογική πίεση στον έφηβο καθώς τον εισάγει σε μια άλλη φάση ζωής.

Μέσω της σεξουαλικής επαφής, εξερευνά, μαθαίνει, αναγνωρίζει και ανακαλύπτει τόσο το δικό του σώμα όσο και των άλλων. Επιπροσθέτως, τον καθιστά ικανό να ελέγχει την σκέψη του και τον τρόπο που δρα. Επομένως, τον βοηθά να κατασκευάσει την κοινωνική και σεξουαλική του ταυτότητα. Η πρώτη επαφή με το σώμα μας και τη σεξουαλικότητα έρχεται μέσω του αυνανισμού για το 90% των ανδρών και το 60% των γυναικών. Σταδιακά μειώνεται η συχνότητά του, καθώς την θέση του παίρνει ένα φυσικό πρόσωπο. Η ελλιπής ενημέρωση, όσον αφορά στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τόσο στους σχολικούς κόλπους όσο και στο οικογενειακό πλαίσιο, επιτείνουν το άγχος και δημιουργούν προβλήματα. 

Η πρώτη σεξουαλική συνεύρεση χαρακτηρίζεται και για τα δύο φύλα ως μια ευαίσθητη και αξέχαστη διαδικασία, παρόλο που για καθένα από αυτά εγγράφεται διαφορετικά στον ψυχισμό του. Για τους έφηβους, η «πρώτη φορά» αποτελεί καθαρά μια εμπειρία μάθησης. Απομονώνουν το συναίσθημα και το διαχωρίζουν από την καθεαυτή πράξη. Διψούν για γνώση και πειραματισμό, συχνά δεν επιδιώκουν να επενδύσουν συναισθηματικά και να συνάψουν σχέση.

Σεξουαλικότητα και αγόρια

Για τα αγόρια η σεξουαλική επαφή σκιαγραφείται ως ένα βαρυσήμαντο γεγονός,  μια επίφοβη και αγχωτική διαδικασία, καθώς οφείλουν οι ίδιοι να οδηγήσουν τη σύντροφό τους σε αυτό το νέο ξεκίνημα, που λέγεται σεξουαλική ζωή. Οφείλουν να γνωρίζουν τις τεχνικές για να τις καθοδηγήσουν. Η αποτυχία για αυτούς χαρακτηρίζεται ως ένα σοβαρό πλήγμα σεξουαλικής αναξιότητας, αφού τους προσδίδει τον χαρακτηρισμό του ανίκανου. 

Σεξουαλικότητα και κορίτσια

Εν αντιθέσει, για τις έφηβες, η πρώτη τους φορά σημαίνει πολλά. Δεν είναι αποτέλεσμα μιας βεβιασμένης εμπειρίας αλλά μιας ώριμης σκέψης. Σεξουαλικότητα για αυτές, σημαίνει συναίσθημα, καθώς στο μυαλό τους φαντάζει η αρχή μιας σχέσης αληθινής και με διάρκεια, μιας πραγματικής δέσμευσης. Τα κορίτσια ονειρεύονται πως ο πρώτος σύντροφος που θα συνάψουν σεξουαλική επαφή θα είναι ίσως και ο ιδανικός σύντροφος της ζωής τους. Υπάρχουν όμως αρκετές έφηβες που προτιμούν να λένε ψέματα για τη σεξουαλική τους ζωή ή να έρχονται σε επαφή παρά τη θέλησή τους, για να φαίνονται στα μάτια των φίλων τους αρεστές. Δηλαδή ωθούνται σε μια παρορμητική σεξουαλική ολοκλήρωση, ως απόφαση ανασφάλειας και όχι επιθυμίας.

Η  σεξουαλικότητα έχει πολλά πρόσωπα, καθώς η εμπειρία της πρώτης φοράς, κακής ή καλής σταδιακά διαβαθμίζεται και ποτέ δεν σταθεροποιείται. Η πρώτη σεξουαλική συνεύρεση δεν συνδέεται με μια μαγική στιγμή ηδονής και ατέλειωτης απόλαυσης. Η πρώτη σεξουαλική επαφή αποτελεί μια ερευνητική εμπειρία, όπου η ηδονή δεν χωρά, αλλά έπεται. Η εμπειρία του συντρόφου, το πλαίσιο της σχέσης, οι ηλικίες των συντρόφων, η οικειότητα, το άγχος, η διάθεση καθώς και το συναισθηματικό υπόβαθρο διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο για το πώς θα εγγράψει μέσα τους η πρωταρχική αυτή εμπειρία.

Πότε ξεκινά η σεξουαλική ζωή των εφήβων;

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής, καθώς αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Οι αλλαγές των κοινωνικών προτύπων και στάσεων τροποποιούν και τα δεδομένα της σεξουαλικότητας. Η ερωτική ετοιμότητα του εκάστοτε ατόμου βέβαια είναι μια αυτόβουλη επιλογή. Έρευνες αναφέρουν πως η καλή σχέση μεταξύ κόρης και πατέρα καθυστερεί την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής, ενώ αντίθετα, η έλλειψη της, την επιταχύνει. Η έναρξη της σεξουαλικής ζωής ωστόσο σε μικρή ηλικία καλεί το άτομο να ωριμάσει γρηγορότερα και να εγκαταλείψει την αθωότητα και την νιότη της σχολικής ζωής του. 

Χρήσιμα tips για τους γονείς:

  • Είναι απαραίτητη η αποδοχή της σεξουαλικότητα των παιδιών σας και ο σεβασμός προς αυτή 
  • Μην παρουσιάζετε το σεξ ως κάτι απαγορευμένο και ενοχικό
  • Μιλήστε στο σπίτι για τη σεξουαλικότητα ανοιχτά με τα παιδιά σας από την αρχή της εφηβείας τους και μην περιμένετε να έρθουν πρώτα σε ερωτική επαφή  
  • Προσπαθήστε να απαντήσετε με ειλικρίνεια στις απορίες τους 
  • Σεβαστείτε τις σεξουαλικές επιθυμίες των παιδιών σας αποφεύγοντας να ασκείτε κριτική
  • Ενισχύστε το παιδί σας με παραδείγματα και συμβουλές προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε το φόβο και το άγχος του 
  • Αναφερθείτε στους τρόπους αντισύλληψης και τη χρησιμότητά τους για να αποφύγουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
  • Να είστε διαθέσιμοι για τα παιδιά σας χωρίς να παρεμβαίνετε καταπιεστικά στις αποφάσεις τους. Μια καλά συγκροτημένη  οικογένεια με πολλή αγάπη προς τα παιδιά της δεν πρέπει να διακατέχεται από ανησυχίες, αφού συνήθως τα παιδιά με όρια, κανόνες και ειλικρινείς σχέσεις με τους γονείς, αναπτύσσουν σεξουαλικές σχέσεις πιο ώριμες και υγιείς.
Exit mobile version