ΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΩΝ

Sharon Claydon: Οι 18 φορές που την είπαν «κύριο πρόεδρο» και η αντίδρασή της

Instagram.com/sharonclaydon_mp

Εντάξει και με την πρώτη θα το είχε καταλάβει η Sharon Claydon. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αυσταραλία, Peter Dutton, δεν έχει συνηθίσει να βλέπει γυναίκες σε ηγετικές θέσεις. Απέναντι στη Sharon Claydon που είναι η πρόεδρος της Βουλής στάθηκε ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελεύθερων και έκανε την ομιλία του. Κατά τη διάρκειά της επέμενε να τη λέει «κύριο πρόεδρο» μέχρι που εκείνη δεν άντεξε άλλο.

Η Sharon Claydon ανήκει στο Εργατικό κόμμα της Αυστραλίας και περίμενε υπομονετικά να καταλάβει το λάθος του ο Peter Dutton. Στο πρώτο «κύριε πρόεδρε» δεν αντέδρασε. Μετά το δέκατο όμως, είχε ήδη κάνει αρκετή υπομονή.

«Συνεχίζετε να με αποκαλείτε κύριο πρόεδρο και σας άφησα να το κάνετε με υπομονή για ώρα», είπε διορθώνοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Αυστραλή πρόεδρος της Βουλής. «Πρέπει να χρησιμοποιείτε τον σωστό τίτλο όταν αναφέρεστε σε μένα και στα άλλα μέλη της Βουλής», πρόσθεσε.

Ο Peter Dutton απολογήθηκε στα γρήγορα και επεσήμανε: «Έχετε δίκιο κυρία πρόεδρε και συγγνώμη που δεν σας απευθύνθηκαν με τον σωστό τίτλο». Γρήγορα όμως υπέπεσε και πάλι στο ίδιο σφάλμα. Το «κύριε πρόεδρε» ειπώθηκε σχεδόν άλλες τόσες φορές.

«Δεν είμαι ο κύριος πρόεδρος» εξερράγει η Sharon Claydon γιατί όση υπομονή και να έχεις το misgendering κάποια στιγμή θα σου χτυπήσει το νευρικό σου σύστημα. Σύμφωνα με τη βρετανική Guardian ο Peter Dutton την αποκάλεσε συνολικά «κύριο πρόεδρο» 18 φορές και τις σχετικές αποδείξεις θα τις δεις εδώ.

Φυσικά, η προσφώνηση που χρησιμοποίησε ο Peter Dutton δεν πέρασε απαρατήρητη από το Twitter, στο οποίο έγινε λόγος για «άκρατο μισογυνισμό». «Κρίμα ήταν το αργό βασανιστήριο που υπέστη η Sharon Claydon στη θέση της Προέδρου. O άνθρωπος έχει την αυτογνωσία και τις κοινωνικές δεξιότητες ενός τούβλου», έγραψε μία χρήστης του Twitter χαρακτηριστικά.

«Ειλικρινά πιστεύω ότι η επιμονή με την οποία ο Peter Dutton αποκάλεσε την πρόεδρο της Βουλής των Εργατικών Sharon Claydon “κύριε πρόεδρε” ήταν εσκεμμένο, κεκαλυμμένο, σεξιστικό bullying στον χώρο εργασίας», σημείωσε άλλος χρήστης του Twitter.

Στην Αυστραλία ίσως δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν γυναίκες σε θέσεις ηγετικές, παρόλο που μέχρι το 2019 η πρωθυπουργός της χώρας ήταν γυναίκα, η Carmel Tebbutt. Και θα μου πεις, που το έχουν συνηθίσει; Σύμφωνα τα Ηνωμένα Έθνη, μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου 2022, μόνο 28 χώρες είχαν γυναίκες επικεφαλής στα κράτη τους. Οι 13 είχαν γυναίκες αρχηγούς κρατών και 15 είχαν γυναίκες αρχηγούς κυβερνήσεων. Μόνο το 21% των υπουργών παγκοσμίως ήταν γυναίκες και 14 χώρες είχαν επιτύχει ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων στα υπουργικά τους συμβούλια. Στις γυναίκες δίνονται συνήθως τα εξής χαρτοφυλάκια: Οικογένεια/ παιδιά/ νέοι/ ηλικιωμένοι/ ΑμεΑ, Κοινωνικές υποθέσεις, Περιβαλλοντικά ζητήματα, Εργασία και θέματα ισότητας φύλων.

Στον κόσμο δεν έχουν συνηθίσει τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις. Κι ακόμα κι όταν τις συνηθίζουν οι λέξεις με τις οποίες τις αποκαλούν είναι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούσαν για τους άντρες. Πρόεδρος. Ένα κυρία κι ένας κύριος είναι που τα διαχωρίζουν. Για ένα κυρία πριν τον τίτλο της έπρεπε να παλέψει η Sharon Claydon και το έκανε.

Ήταν ένα από τα πολλά εμπόδια που είχε να αντιμετωπίσει στην πορεία της. Σε μία πορεία γεμάτη με εμπόδια όπως όλες μας, η Sharon Claydon το ζύγισε κι αντέδρασε όταν δεν άντεχε άλλο. Όπως κάνουμε κι εμείς απέναντι στον καθημερινό σεξισμό. Τον ακούμε, τον ζυγίζουμε, προσπερνάμε, αντιδράμε. Είτε βρισκόμαστε στην Ελλάδα, είτε στην Αυστραλία. Είτε είμαστε πρόεδροι, είτε όχι. Είμαστε γυναίκες κι αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητά μας, που ευτυχώς, με τη φωνή μας υψωμένη, κάπως, λίγο αλλάζει.

Exit mobile version