ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Συναισθηματική κακοποίηση: O Jonah Hill και τα κοινά του με τον σύντροφό σου

Photo by Michael Ostuni/Patrick McMullan via Getty Images/ Ideal Images

Δεν έρχονται όλα τα είδη κακοποίησης με ορατά σημάδια ή προειδοποιήσεις. Κάποια, όπως η συναισθηματική κακοποίηση, μπορεί να σε επηρεάζουν πριν καν συνειδητοποιήσεις τι ακριβώς συμβαίνει. Και η πρώην του Jonah Hill, Sarah Brady, το κατάλαβε από πρώτο χέρι.

Μια τυπική ιστορία συναισθηματικής κακοποίησης: H περίπτωση του Johan Hill 

Σε μια σειρά stories στο Instagram, η καθηγήτρια σερφ και πρώην σύντροφος του 39χρονου σταρ του Χόλιγουντ, μοιράστηκε πολλαπλά στιγμιότυπα από διάφορες ανταλλαγές γραπτών μηνυμάτων μεταξύ της ίδιας και του Hill.

«Αυτή είναι μια προειδοποίηση για όλα τα κορίτσια. Εάν ο σύντροφός σας σας μιλάει έτσι, ετοιμάστε ένα σχέδιο εξόδου. Επικοινωνήστε μαζί μου αν θέλετε κάποιον να σας ακούσει», έγραψε η Brady, δημοσιεύοντας μηνύματα που της είχε στείλει ο Jonah Hill, ζητώντας της να κατεβάσει από το Instagram της φωτογραφίες της που φαίνεται να κάνει σερφινγκ φορώντας στρινγκ μαγιό.

Αφού η Brady είπε ότι διέγραψε «όλες τις αναρτήσεις», ο πρώην σύντροφός της, της είπε ότι ήταν μια «καλή αρχή», αλλά ότι «δεν φαινόταν να καταλαβαίνει» την άποψή του. «Δεν είναι δουλειά μου να σου μάθω τι πρέπει να κάνεις. Έχω ξεκαθαρίσει τα όριά μου», φέρεται να έγραψε ο Hill. Σε ένα άλλο scrrenshot, η Brady μοιράστηκε ένα μήνυμα που φέρεται να αντάλλαξε το πρώην ζευγάρι, στο οποίο ο Hill φέρεται να είπε στην τότε κοπέλα του, ότι αν θέλει μεταξύ άλλων να κάνει σερφ «με άντρες», «να κάνει το μοντέλο», «να δημοσιεύσει φωτογραφίες με μαγιό» και «σεξουαλικές φωτογραφίες», «δεν είναι ο κατάλληλος σύντροφος» για εκείνη.

@chillpolyamory #stitch with @✨Nosy✨ beware people who say “boundary” but mean “rule” 👀 #jonahhill #sarahbrady #boundaries #boundarysetting ♬ original sound – chillpolyamory

Μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε καταχρηστικές συμπεριφορές

Όταν μιλάμε για καταχρηστικές συμπεριφορές, μιλάμε για λέξεις και συμπεριφορές που προκαλούν σκόπιμα κακό. Μπορεί να μιλάμε για σωματικά βίαιες πράξεις και σεξουαλικές επιθέσεις, αλλά και για παραμέληση ή ταπείνωση.

Μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά ή μπορεί να είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, το οποίο εμφανίζεται σε διάφορες καταστάσεις και με διαφορετικούς τρόπους. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες συμπεριφορές είναι πάντα σκόπιμες. Πώς μπορείς να το καταλάβεις; Εάν η πρόθεση του ατόμου που γίνεται καταχρηστικός, είναι να ασκήσει έλεγχο πάνω σου, να σε μειώσει, να σε χειραγωγήσει ή να σε κρατήσει κοντά του, παρά τη θέλησή σου, τότε μιλάμε για καταχρηστική συμπεριφορά. Με άλλα λόγια, αυτού του είδους οι συμπεριφορές ορίζονται από την πρόθεση και όχι πάντα από τον αντίκτυπο. Κάτι που μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε όταν μιλάμε για συναισθηματική κακοποίηση.

  • Δεν είναι πάντα εμφανής.
  • Δεν χρειάζεται να έχεις ορατή «απόδειξη» ότι κάποιος σου κάνει κακό.
  • Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να είναι οποιαδήποτε επιβλαβής συμπεριφορά που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συναισθηματική σου κατάσταση.
  • Η συναισθηματική κακοποίηση συχνά σε οδηγεί να αναπτύξεις αρνητική εικόνα για τον εαυτό σου και χαμηλή αυτοπεποίθηση.
  • Μερικές φορές, η συναισθηματική μη διαθεσιμότητα και η συναισθηματική εγκατάλειψη μπορεί επίσης να θεωρηθούν συναισθηματική κακοποίηση.
  • Η συναισθηματική κακοποίηση δεν χρειάζεται να προέρχεται από έναν σύντροφο. Μπορεί επίσης να προέρχεται από εργοδότες, συναδέλφους, οικογένεια και φίλους.

Τα σημάδια που μαρτυρούν συναισθηματική κακοποίηση

Μερικές από τις παρακάτω στάσεις και συμπεριφορές μπορεί να είναι «κόκκινες σημαίες» ότι κάποιος σε κακοποιεί συναισθηματικά.

  • Ντροπή

Κάθε πράξη ή λέξη, που σκοπό έχει να σε κάνει να ντρέπεσαι για τον εαυτό σου. Η ντροπή μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ότι σκέφτεσαι λάθος σκέψεις ή ενεργείς λανθασμένα. Μπορεί επίσης να έχει τη μορφή σχολίων που στοχεύουν σε ανασφάλειες, όπως η εικόνα που έχεις για το σώμα σου.

  • Ενοχές

Η ενοχή μπορεί να είναι μια ισχυρή τακτική χειραγώγησης. Η συναισθηματικά καταχρηστική ενοχοποίηση, μπορεί να έχει τη μορφή «διακόπτη». «Δεν θα το έκανα αν δεν με είχες θυμώσει τόσο», είναι ένα παράδειγμα ενοχής που αφαιρεί την ευθύνη από ένα άτομο με καταχρηστικές συμπεριφορές.

  • Επικρίσεις 

Η κριτική που είναι σκληρή ή δεν είναι εποικοδομητική, μπορεί να είναι συναισθηματικά καταχρηστική.

  • Ταπείνωση

Μία από τις πιο εμφανείς μορφές συναισθηματικής κακοποίησης, είναι η ταπείνωση. Αυτό μπορεί να εκφράζεται με αμήχανες δημόσιες ή ιδιωτικές συμπεριφορές, που σε υποβιβάζουν και σε κάνουν να αισθάνεσαι λιγότερο από άνθρωπος.

  • Γελοιοποίηση

Τα διάφορα «αστεία» επίθετα και ο σαρκασμός μπορούν όλα να είναι μορφές υβριστικής γελοιοποίησης.

  • Απόρριψη

Όταν οι σκέψεις, οι αξίες ή οι απόψεις σου απορρίπτονται, μπορεί να νιώσεις ασήμαντη. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αναρωτιέσαι εάν ως άνθρωπος έχεις κάποια αξία.

  • Κατηγορίες

Οι άδικες κατηγορίες μπορούν να σε χειραγωγήσουν. Εάν κάποιος σε κατηγορεί συνεχώς για απιστία, για παράδειγμα, μπορεί να καταβάλεις επιπλέον προσπάθειες για να είσαι πιο  προσεκτική.

  • Παραμέληση

Όταν οι σωματικές ή συναισθηματικές σου ανάγκες δεν ικανοποιούνται, αυτό μπορεί να είναι μια μορφή παραμέλησης. Η συναισθηματική παραμέληση μπορεί να σημαίνει σκόπιμη στέρηση στοργής ή τιμωρία.

  • Παρακολούθηση

Η παρακολούθηση μπορεί να καταστρέψει την αίσθηση του απορρήτου σου. Η ανάγνωση των μηνυμάτων σου, ο έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι απροειδοποίητες εμφανίσεις σε μέρη που βρίσκεσαι, είναι όλες οι μορφές παρακολούθησης.

  • Προφορικές επιπλήξεις

Η συναισθηματική κακοποίηση δεν χρειάζεται να είναι «λεπτή». Μερικές φορές έρχεται ως λεκτική επίθεση, εναλλαγές διάθεσης ή εκρήξεις με φωνές.