ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΚΑΡΥΔΗ

Σμαράγδα Καρύδη: «Το θέατρο έχει ανάγκη από θαρραλέους ανθρώπους κι όχι θρασύδειλους»

Instagram.com/smaragda_karidi_official

Με μία μακροσκελή ανάρτηση μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook, η Σμαράγδα Καρύδη θέλησε να τοποθετηθεί στο ζήτημα των καταγγελιών που βλέπουν η μία μετά την άλλη το φως της δημοσιότητας για τον χώρο του θεάτρου. Καταγγελίες που αφορούν από αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές και λεκτική και ψυχολογική βία, μέχρι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μηνύσεις για βιασμούς που συνέβαιναν με θύτες ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Οι άνθρωποι του θεάτρου ζουν μια ταραγμένη περίοδο.

Η Σμαράγδα Καρύδη δήλωσε την αμέριστη στήριξή της στα θύματα, «τις γυναίκες και τ’ αγόρια που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης». Η ίδια σημείωσε ότι δεν μπορεί να χαρεί για την καταστροφή των φερoμένων ως θυτών, ενώ τόνισε ότι οι ανώνυμες καταγγελίες που παρουσιάζουν όλους τους ηθοποιούς «λες και ζούμε στο “120 μέρες στα Σόδομα” με όργια, ναρκωτικά και παρανοϊκές συμπεριφορές να σταματήσουν να το κάνουν. Είναι τεράστιο ψέμα και κάνει μεγάλο κακό».

«Όταν ήμουν στο τρίτο έτος της Δραματικής του Εθνικού ένας συμμαθητής μας (που μάλλον στην πορεία εγκατέλειψε γιατί δεν τον συναντήσαμε ξανά μέσα στα χρόνια) σε μία ομαδική σκηνή απ’ το “Όνειρο καλοκαιρινής Νύχτας” στο μάθημα του Γιώργου Μιχαηλίδη , έκανε τα πάντα για να κλέψει την προσοχή από αυτούς που έπαιζαν σε πρώτο πλάνο, κάνοντας αυτό που λέμε στο θέατρο “ψιλή βροχή”», ξεκίνησε την ανάρτησή της η Σμαράγδα Καρύδη.

Όταν ήμουν στο τρίτο έτος της Δραματικής του Εθνικού ένας συμμαθητής μας (που μάλλον στην πορεία εγκατέλειψε γιατί δεν…Δημοσιεύτηκε από Σμαραγδα Καρυδη – Smaragda Karidi στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021

«Δηλαδή αδιαφορείς για την ιστορία που λέμε όλοι από κοινού γιατί βασικά σ ενδιαφέρει το κοινό να προσέξει εσένα. Όταν ο Μιχαηλίδης του έκανε παρατήρηση ο συμμαθητής μου του είπε ότι πιστεύει ότι αυτό που κάνει είναι νόμιμο, κι ότι το θέατρο έτσι κι αλλιώς είναι μια αρένα. Έπεσε σιωπή. Σοκαριστήκαμε όλοι απίστευτα. Σταμάτησε η πρόβα κι ο Μιχαηλίδης μας μίλησε πολύ ώρα για το γιατί όλο αυτό είναι λάθος. Ήταν πολύ θλιβερό να συναντάς τέτοιον απροκάλυπτο κυνισμό σ έναν τόσο νέο άνθρωπο, στην ηλικία εκείνη που συνήθως έχεις την ορμή και την όρεξη να κάνεις τον κόσμο καλύτερο», συνέχισε η ηθοποιός.

Η Σμαράγδα Καρύδη προς τους νέους ηθοποιούς: «Το θέατρο δεν είναι βούρκος. Ούτε η σκηνή αρένα»

Η Σμαράγδα Καρύδη έφερε αυτό το παράδειγμα από το δικό της παρελθόν για να μιλήσει στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο και αποκαρδιώνονται και φοβούνται με όλα όσα ακούγονται αυτή την περίοδο για τον χώρο της τέχνης. «Εχω να τους πω να μην φοβούνται τίποτα. Το θέατρο δεν είναι βούρκος. Ούτε η σκηνή αρένα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που δουλεύουν στο θέατρο δεν είναι τέρατα. Θα γνωρίσετε σπουδαίους και υπέροχους ανθρώπους. Υπάρχουν και τα τέρατα όπως υπάρχουν παντού. Κι αν βρείτε τέρατα στο δρόμο σας μη φοβηθείτε. Και μη τους πιστεύετε. Δεν χρειάζεται να “κάτσετε” σε κανέναν για έναν ρόλο. Δε χρειάζεται ούτε να φιλήσετε κατουρημένες ποδιές. Δεν είναι αυτή η συνταγή της επιτυχίας. Συγκεντρωθείτε μόνο στη δουλειά σας. Είναι κοπιαστική. Και μην ετεροκαθορίζεστε. Μη συγκρίνεστε με κανέναν. Μορφωθείτε, ψάξτε μέσα σας τι θέλετε να πείτε και πείτε το. Ένα παιχνίδι είναι», σημείωσε η ηθοποιός.

Η Σμαράγδα Καρύδη μίλησε στη συνέχεια για το θέατρο που είναι ένας χώρος «μοιρασιάς» κι «εμπιστοσύνης», όπως ανέφερε. «Απλώς πάρτε στα σοβαρά τους κανόνες και παίξτε τίμια. Το θέατρο είναι χώρος μοιρασιάς. Εκεί που ανοίγεσαι και σου ανοίγεται κι ο άλλος. Είναι εκεί που πρέπει να νιώσεις ασφάλεια κι εμπιστοσύνη για ν αφήσεις τον εαυτό σου στα χέρια των άλλων. Ολόκληρο. Με το ταλέντο σου και την ανεπάρκεια σου. Με τις ευκολίες και τις αδυναμίες σου. Με τη γοητεία σου και τον άχαρο εαυτό σου. Μην κρύψεις τίποτα. Απ’ την ανεπάρκεια και την αδυναμία σου συχνά προκύπτει το πιο όμορφο αποτέλεσμα», έγραψε.

«Λυπάμαι. Αυτό μόνο νιώθω. Λύπη.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους ρόλους και τους ανθρώπους και στην δυσκολία να παίρνει κανείς ξεκάθαρη θέση απέναντι στα πάντα. «Οι άνθρωποι δεν είναι ένα πράγμα. Οπως κι οι ενδιαφέροντες ρόλοι που θα παίξετε δεν έχουν μόνο μια διάσταση. Δεν είναι ούτε μόνο καλοί ούτε απόλυτα κακοί. Είναι πολύ ξεκούραστο να έχεις μια ξεκάθαρη θέση για τα πάντα και πολύ ανακουφιστικό. Είναι πολύ εύκολο να είσαι οπαδός φανατικός και δεν έχει κόπο. Αρκεί ν’ αποφασίσεις ποιον θ’ αγαπάς και ποιον θα μισείς.

Τι είναι σωστό και τι λάθος. Μακάρι να μπορούσα να μην έχω αντιφάσεις και να είναι όλα καθαρά μέσα μου», τόνισε η Σμαράγδα Καρύδη πριν εκδηλώσει τη συμπαράστασή της στα θύματα κακοποίησης.

«Στηρίζω με όλη μου τη ψυχή τις γυναίκες και τ’ αγόρια που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης. Τους πιστεύω, τους εκτιμώ και τους θαυμάζω για το θάρρος τους. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να βρεις το κουράγιο να βγεις μπροστά. Κάποιες απ αυτές τις γυναίκες είναι φίλες μου και τις αγαπώ. Το θέατρο έχει ανάγκη από θαρραλέους ανθρώπους κι όχι θρασύδειλους. Γενναιόδωρους. Που πάνω στη σκηνή αφήνουν χώρο στον άλλον και τον βοηθούν να βγει καλύτερος. Όχι από ναρκισσιστικές προσωπικότητες που αντλούν δύναμη απ τον εξευτελισμό των άλλων. Στηρίζω τους ανθρώπους που παίρνουν την ευθύνη και βγαίνουν επωνύμως να καταγγείλουν κάτι άδικο που τους βαραίνει και που έτσι ανοίγουν το δρόμο και σ άλλους που δεν είχαν φωνή για ν ακουστεί. Και πρέπει να πάψουν να φοβούνται. Κάνουμε μια δουλειά που τη διαλέξαμε από αγάπη. Ο φόβος δεν έχει θέση εδώ», τόνισε η Σμαράγδα Καρύδη.

«Απ’ την άλλη δεν μπορώ ούτε να χαρώ για την καταστροφή και των αφανισμό των άλλων. Καταλαβαίνω ότι δεν γινόταν αλλιώς και θλίβομαι πολύ για αυτούς. Λυπάμαι. Αυτό μόνο νιώθω. Λύπη. Και αμηχανία», έγραψε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Με κάποιους συναντηθήκαμε, με κάποιους πορευτήκαμε παράλληλα κι άλλους τους θαύμασα για τη δουλειά τους. Όμως το ότι ας πούμε εγώ είχα με κάποιον μια πολύ καλή συνεργασία, δεν με κάνει να αμφισβητώ έναν άλλον άνθρωπο που πέρασε μαρτυρικά κοντά του. Απλώς δεν μπορώ ούτε θέλω να βγω στον λιθοβολισμό της πλατείας να ρίξω κι εγώ μιά πέτρα. Είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς μου είναι ξένο».

«Μπορώ μόνο να στέκομαι με δέος στην ώρα τη σκληρή του καθενός. Ξέρω ότι εγώ μπορώ να έχω αυτή τη ψυχραιμία γιατί ποτέ κανείς δε μου φέρθηκε κακοποιητικά και δεν έχω μαζεμένο πόνο ούτε οργή. Όμως το ότι εγώ από θέση, από χαρακτήρα ή απλώς επειδή ήμουν τυχερή, δεν άφησα περιθώρια σε κάποιον να μου φερθεί έτσι δεν σημαίνει ότι δε ξέρω τι γίνεται δίπλα μου. Και πόσο έχουν υποφέρει συνάδελφοι μου από απαράδεκτες συμπεριφορές», ανέφερε στη συνέχεια η Σμαράγδα Καρύδη εξηγώντας τη στάση της απέναντι στις καταγγελίες που γίνονται αυτό το διάστημα.

«Δεν είναι η ώρα να κατηγορήσουμε δημοσίως όποιον συνάδελφό μας ενόχλησε»

«Αλλά το θέμα δεν πρέπει να είναι προσωπικό» σημείωσε εξηγώντας ότι κατά τη γνώμη της, η κατάχρηση εξουσίας δεν είναι κάτι που εμπεριέχεται στη φύση του ανθρώπου και πάντα θα γίνεται. «Και για αυτό νομίζω ότι όλο αυτό που ξεκίνησε δε πρέπει να εκπέσει σ ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών αλλά να το δούμε ως ευκαιρία να μπούν για πολλά πράγματα νόμοι και κανόνες. Και πρέπει να απαιτήσουμε γι αυτούς τους κανόνες και τους νόμους. Από την Πολιτεία. Νόμοι που όμως πρέπει να φροντίσουμε να τηρούνται. Γιατί ως γνωστόν στην Ελλάδα αυτό δεν είναι αυτονόητο. Και οι νόμοι πρέπει να τηρούνται για να προστατεύονται οι πιο αδύναμοι από μας. Αυτοί που δεν έχουν την τύχη, ούτε το χαρακτήρα, ούτε τη θέση για να αμυνθούν. Οι δυνατοί βρίσκουν τρόπο και μόνοι τους», συμπλήρωσε.

«Επίσης, δεν είναι τώρα η ώρα ν’ αρπάξουμε την ευκαιρία να κατηγορήσουμε δημοσίως όποιον συνάδελφο μάς ενόχλησε γενικώς η συμπεριφορά του μέσα στη δουλειά. Δεν είναι αυτό το νόημα του MeToo και ας μην φεύγουμε απ’ τον στόχο. Και παρακαλώ όσους αναφέρονται ανωνύμως σε περιστατικά που μας παρουσιάζουν όλους λες ζούμε στο “120 μέρες στα Σόδομα” με όργια, ναρκωτικά και παρανοϊκές συμπεριφορές να σταματήσουν να το κάνουν. Είναι τεράστιο ψέμα και κάνει μεγάλο κακό. Όταν φωνάζουμε όλοι μαζί δε θα ακουστούν αυτοί που πραγματικά πρέπει να ακουστούν», κατέληξε στην ανάρτησή της.

Exit mobile version