ΚΑΡΙΕΡΑ

Stay focused: 10 συμβουλές για περισσότερη συγκέντρωση στη δουλειά

Pexels

Είσαι στο γραφείο και ενώ έχεις μια μεγάλη λίστα με υποχρεώσεις που πρέπει να τσεκάρεις, το μυαλό σου περιπλανιέται σε χίλια άλλα δυο πράγματα. Χάνεις εύκολα την προσοχή σου από αυτό με το οποίο πρέπει να ασχοληθείς και η συγκέντρωσή σου, χτυπάει νέο, χαμηλό ρεκόρ. Κι ενώ φυσικά όλοι έχουμε υπάρξει σε αυτή τη θέση, υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν, την επόμενη φορά που θα νιώσεις τη συγκέντρωσή σου, να πετάει από το παράθυρο του γραφείου.

Τι συμβαίνει και χάνεις συνεχώς τη συγκέντρωσή σου; 

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν τη συγκέντρωση, μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: Eσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις. Η αναγνώριση αυτών των δυνάμεων, μπορεί να σου επιτρέψει να συγκεντρωθείς καλύτερα, χωρίς να υποκύψεις σε εξουθενωτικούς περισπασμούς.

Εσωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη συγκέντρωσή σου

Καλύτερη συγκέντρωση στο γραφείο

Οι εσωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητά μας να εστιάζουμε μπορεί να είναι:

  • Συναισθηματικoί και ψυχικοί:

Ο φόβος της αποτυχίας, το άγχος και η έλλειψη αυτοπεποίθησης, μπορεί να είναι αποτελεσματικοί σαμποτέρ. Συμβάλλουν στην αδυναμία συγκέντρωσης και στην τάση για αναβλητικότητα. Έχουν μια φανταστική ικανότητα να μας απομακρύνουν από την πορεία μας, ψιθυρίζοντας πράγματα στο κεφάλι μας όπως: «Δεν είμαι αρκετά ικανή».

  • Σωματικοί:

Η αδυναμία μας να συγκεντρωθούμε, μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη ύπνου, σε κακή διατροφή και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Εξωτερικοί παράγοντες που περιορίζουν την συγκέντρωση στο γραφείο

Οι εξωτερικές πιέσεις είναι πολύ πιο δύσκολες στη διαχείρισή τους.

Μερικά παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων, που μπορούν να επηρεάσουν την συγκέντρωσή σου στο γραφείο είναι:

  • Υπερβολικά πολλά meetings:

Από τη μια πλευρά, η στροφή στις διαδικτυακές συσκέψεις, επιτρέπει στους εργαζόμενους να μεγιστοποιήσουν το χρόνο τους. Από την άλλη, η ευκολία της διαδικασίας, έχει αυξήσει τον αριθμό τους σε τέτοιο βαθμό, που πολλοί εργαζόμενοι απλά μπαινοβγαίνουν από το ένα meeting στο άλλο.

  • Multitasking:

Σε μια έρευνα, πάνω από το 92% των συμμετεχόντων στις συναντήσεις παραδέχθηκαν ότι έκαναν πολλαπλές εργασίες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.

Ανάμεσα στον έλεγχο των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη διαχείριση μηνυμάτων και την εργασία κατά τη διάρκεια συναντήσεων, μπορεί να νιώθεις ότι χρειάζεται να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα, προκειμένου να ολοκληρώσεις τα πάντα. Ως αποτέλεσμα, οι προσδοκίες και οι δεσμεύσεις σε δυσκολεύουν να βάλεις προτεραιότητες.

  • Τεχνολογία και social media

Η τεχνολογική τυραννία εισβάλλει στη ζωή μας, λαμβάνοντας πολλές διαφορετικές μορφές. Πάρε για παράδειγμα τα κινητά τηλέφωνα. Ο έλεγχος email κάθε 10 λεπτά, φαίνεται να είναι συνηθισμένος.

  • Το εργασιακό περιβάλλον

Ένας ακόμα παράγοντας που μπαίνει στη εξίσωση είναι φυσικά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεσαι. Αν το εργασιακό σου περιβάλλον είναι π.χ. θορυβώδες, οι πιθανότητες για μειωμένη συγκέντρωση, αυξάνονται, καθώς αυξάνονται οι περισπασμοί.

Τι κερδίζεις μένοντας συγκεντρωμένη

Το πιο ξεκάθαρο όφελος για να θέλεις να αυξήσεις τη συγκέντρωσή σου στη δουλειά, είναι η αυξημένη παραγωγικότητα.

Όσο περισσότερο χρόνο μπορείς να αφιερώσεις σε μια μεμονωμένη εργασία, τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορείς να την ολοκληρώσεις.

Αυτή η αποτελεσματικότητα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη απόδοση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει θετικά την πορεία της σταδιοδρομίας σου.

Επίσης, παραμένοντας πιο συγκεντρωμένη στη δουλειά, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις μειώνεις τα επίπεδα άγχους.

Το να εστιάζεις σε ένα πράγμα τη φορά και να το βγάζεις εις πέρας, είναι μια μορφή επιβράβευσης, ενώ ταυτόχρονα, μειώνεις την “to do” λίστα των υποχρεώσεών τους.

10 τρόποι για καλύτερη συγκέντρωση στη δουλειά

Ακολουθούν 10 τρόποι με τους οποίους μπορείς να βελτιώσεις τα επίπεδα συγκέντρωσής σου ενώ εργάζεσαι:

  1. Παρακολούθησε τη διάθεσή σου
  2. Αξιολόγησε τη διανοητική σου συγκέντρωση
  3. Φρόντισε να εξαλείψεις τυχόν περισπασμούς
  4. Φρόντισε την ποιότητα του ύπνου σου
  5. Βάλε το σώμα σου σε κίνηση για να βελτιώσεις τη λειτουργία του εγκεφάλου σου
  6. Πρόσεξε τη διατροφή σου
  7. Βρες ένα σύστημα διαχείρισης χρόνου που λειτουργεί για σένα
  8. Θέσε σαφή χρονικά όρια για μία συγκεκριμένη εργασία
  9. Μείωσε τον αριθμό των meetings όταν είναι δυνατόν
  10. Αφιέρωσε χρόνο για τις κοινωνικές σου σχέσεις

 

Exit mobile version