WOMEN TODAY

Στη Νέα Ζηλανδία, οι γυναίκες και οι σύντροφοί τους θα δικαιούνται άδεια μετ’ αποδοχών ύστερα από αποβολή

Unsplash

Κανονικά δεν θα έπρεπε καν να αποτελεί είδηση. Σε έναν φυσιολογικό κι όχι απαραίτητα ιδανικό κόσμο, η χορήγηση άδειας μετ’ αποδοχών όταν η αποβολή αποτελεί τη σκληρή αιτία που σε βγάζει εκτός προγράμματος, είναι αυτονόητο δικαίωμα για ένα ζευγάρι και δη για τη γυναίκα που βιώνει στο σώμα και την ψυχή της αυτή τη συγκλονιστική απώλεια. Ωστόσο, συμβαίνει κατ’ εξαίρεση, όχι κοντά μας, αλλά στη Νέα Ζηλανδία. Έναν τόπο μακρινό που έχουμε ζηλέψει αρκετά τα τελευταία χρόνια.

Το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας μόλις υπερψήφισε νόμο που παραχωρεί στις γυναίκες που απέβαλαν ή έχασαν το παιδί τους κατά τον τοκετό, άδεια 3 ημερών με αποδοχές, ανεξάρτητη από την άδεια ασθένειας. Το ίδιο δικαίωμα εκχωρείται και στους συντρόφους των γυναικών. Η πρόταση του νομοσχεδίου ήρθε από τη βουλευτή Ginny Andersen με την επισήμανση ότι 1 στις 4 γυναίκες στη Νέα Ζηλανδία έχουν αποβάλλει. «Η θλίψη που έρχεται μετά από μια αποβολή δεν είναι ασθένεια, είναι απώλεια», τονίζει η πολιτικός. «Αυτή η απώλεια απαιτεί χρόνο, για να ανακάμψεις σωματικά και χρόνο για να ανακάμψεις ψυχικά. Χρόνο για να ανακάμψεις με τον σύντροφό σου» συμπληρώνει η Andersen με μία πρωτοβουλία που σέβεται και αναγνωρίζει κι επισήμως τον πόνο που προκαλεί η αποβολή και ο θάνατος ενός βρέφους.

Πριν από έναν χρόνο, η Νέα Ζηλανδία της Jacinda Ardern αποποινικοποίησε την άμβλωση, επιτρέποντας τη διαδικασία έως την 20η εβδομάδα κύησης κι αλλάζοντας έναν νόμο που ίσχυε από το 1977. Η έγκριση αυτού του νομοσχεδίου δείχνει ότι για άλλη μια φορά η Νέα Ζηλανδία ανοίγει τον δρόμο για μια προοδευτική και συμπονετική νομοθεσία, ως η δεύτερη χώρα στον κόσμο που παρέχει άδεια για τον σκοπό αυτό. Η πρώτη χώρα που έχει εισάγει την άδεια μετά από αποβολή στο κράτος πρόνοιας είναι η Ινδία- παραδόξως- η οποία επιτρέπει στις γυναίκες να πάρουν άδεια μέχρι και 6 εβδομάδες. O νέος νόμος ισχύει και για τους γονείς που σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδί μέσω υιοθεσίας ή παρένθετης μητέρας.

Κι όλα αυτά, έναν μήνα μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού της χώρας ότι η χώρα θα διαθέτει δωρεάν προϊόντα περιόδου στα σχολεία ώστε να καταπολεμηθεί η «φτώχεια της περιόδου». Η Νέα Ζηλανδία είναι η δεύτερη χώρα του κόσμου. που υιοθετεί το εν λόγω μέτρο μετά την πρωτοπόρα Σκωτία.