ROLE MODELS

Στη Sierra Leone οι γυναίκες γίνονται οικοδόμοι για να γλιτώσουν από τον θάνατο

Φωτογραφία γυναικών από τη Sierra Leone, που τραβήχτηκε το 2016. Unsplash

Η Sierra Leone είναι μία χώρα διαβόητη για τα «ματωμένα διαμάντια» της. Η πλούσια σε διαμάντια γη της χώρας έφερε πλούτο στους λίγους κι έναν δεκαετή εμφύλιο πόλεμο στους πολλούς που άφησε τη χώρα βαθύτατα πληγωμένη. Οι γυναίκες της Sierra Leone παίρνουν ενεργό ρόλο στην προσπάθεια για μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Και στην πρωτεύουσα της περιοχής Kono της χώρας, στην πόλη Koidu αυτός ο ενεργός ρόλος τις βρίσκει να φορούν τις στολές και τα κράνη τους και να γίνονται οικοδόμοι ενός μαιευτηρίου που θα αποτελέσει μία πολύτιμη δομή για το μέλλον της πόλης τους.

Το Maternal Center of Excellence χτίζεται και το 60% των εργαζομένων σε αυτό είναι γυναίκες. «Το φτιάχνουμε για εμάς, τις γυναίκες που θα γεννήσουν εδώ. Γι’ αυτό προσπαθούμε για να χτίσουμε το νοσοκομείο», είπε η 21χρονη Hawa Baryoh που εργάζεται στον τομέα ελέγχου ποιότητας της κατασκευής στη βρετανική Guardian που βρέθηκε στο σημείο (εδώ μπορείς να δεις τις φωτογραφίες του ρεπορτάζ). «Γι’ αυτό βλέπεις πολλές γυναίκες εδώ», πρόσθεσε με υπερηφάνεια. Οι γυναίκες στη Sierra Leone χτίζουν ένα μαιευτήριο για εντελώς ζωτικής σημασίας λόγο. Οι γυναίκες που γεννούν πεθαίνουν στη Sierra Leone αρκετά συχνά.

Το 2019 η Sierra Leone είχε έναν από τους υψηλότερους δείκτες θνησιμότητας για τις νέες μητέρες παγκοσμίως, καθώς το σύστημα υγείας είχε να αντιμετωπίσει και την έξαρση του ιού Ebola, που σκότωσε μάλιστα το 7% των εργαζομένων στην υγεία όπως επισημαίνει η Guardian. Το ποσοστό θανάτων των μητέρων στη Sierra Leone, παραμένει υψηλό και το 2023.

Οι γυναίκες βρίσκονται παντού στο εργοτάξιο, σε όλες τις θέσεις. Ακόμα και σε αυτές εκείνων που κουβαλούν βαριά υλικά ή αυτών που χτίζουν τούβλο τούβλο τους τοίχους. Όπως επεσήμανε η Baryoh, ως τότε έβγαζε περίπου 20 με 40 cents την ημέρα πουλώντας καλαμπόκι στους δρόμους. Τώρα είναι εκείνη που εξασφαλίζει τα προς το ζην για όλη την οικογένειά της, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει κι άλλες γυναίκες που έρχονται να δουλέψουν στην οικοδομή.

Το κτίριο χτίζεται με τη συμβολή της ΜΚΟ, Build Health International, και επικεφαλής του έργου εκ μέρους της ΜΚΟ είναι ο John Chew που οι γυναίκες λένε ότι συμβάλλει στο να νιώθουν ότι εργάζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον και τις ενθαρρύνει να αποκτήσουν όλο και περισσότερες δεξιότητες. Κάπως έτσι, από στόμα σε στόμα οι γυναίκες της περιοχής έμαθαν ότι υπάρχει ένα ιδανικό μέρος για να δουλέψουν, ενώ το αποτέλεσμα θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους. Συρρέουν στο εργοτάξιο κι εκεί ο John Chew δηλώνει «Πολύ περήφανος για εκείνες».

«Το χτίζουμε για το μέλλον και για να εκπαιδεύουμε άλλους», λέει για την αξία της κατασκευής που επιβλέπει ο John Chew στη Guardian. H 21χρονη Hawa Baryoh ελπίζει ότι αυτό το project θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για τις άλλες γυναίκες ώστε να πιστέψουν ότι «αυτό που μπορούν να κάνουν οι άντρες, μπορούν να κάνουν και οι γυναίκες», όπως λέει.

H διευθύντρια αναπαραγωγής, μητρικής, βρεφικής υγείας και υγείας των νέων στο Partners in Health της Sierra Leone, Isata Dumbuya, γεννήθηκε στην επαρχία Kono, αλλά πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της στην Μεγάλη Βρετανία, όπου εκπαιδεύτηκε ως μαία. Επέστρεψε στη Sierra Leone 5 χρόνια πριν και είναι αφοσιωμένη στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών φροντίδας στις μητέρες. Προς το παρόν εργάζεται στο νοσοκομείο της Koidu, και μόλις το νέο κτίριο χτιστεί, θα βρεθεί στο κέντρο που ετοιμάζουν οι γυναίκες της Sierra Leone για τον εαυτό τους και τις συμπατριώτισσές τους.

«Είχα πάντα δεσμούς με τη Sierra Leone και άκουγα συνέχεια ότι είχε τον χειρότερο δείκτη θνησιμότητας μητέρων του κόσμου. Νιώθεις ότι θες να κάνεις κάτι γι’ αυτό, το ακούς υπερβολικά πολύ καιρό», είπε για την ανάγκη της να επιστρέψει και να εργαστεί στον τόπο της. Μέρος της δουλειάς της ήταν το να συμβάλλει στο να αλλάξει η πεποίθηση στη χώρα της ότι το να πεθάνει μία γυναίκα στον τοκετό ήταν κάτι «φυσιολογικό». «Αν έχεις συνηθίσει να βλέπεις τους ανθρώπους να πεθαίνουν από πράγματα που μπορούν να αποφευχθούν, δεν βλέπεις πένθος. Χρειάζομαι όμως να θυμώσεις, να έχεις πάθος και εγώ πρέπει να κάνω ό,τι μπορώ για να εξασφαλίσω ότι δεν θα συμβεί ξανά. Την πρώτη εβδομάδα που εργάστηκα εδώ είδα 7 ανθρώπους να πεθαίνουν, κόντεψα να τρελαθώ», είπε στη Guardian.

Από τότε βλέπει καθημερινά μικρά μικρά βήματα να γίνονται και να βελτιώνουν τις συνθήκες περίθαλψης των γυναικών. «Αυτό σε κάνει να συνεχίζεις, το να βλέπεις κάθε χρόνο τη μείωση των θανάτων στον τοκετό και σκέφτεσαι αν συλλογικά συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε, θα το καταφέρουμε», επεσήμανε. Σύμφωνα με τη UNICEF, η κυριότερη αιτία θανάτου των γυναικών στον τοκετό στη Sierra Leone είναι η αιμορραγία (46% των μητέρων που χάνουν τη ζωή τους, πεθαίνουν από αυτήν).

Exit mobile version