PROFILE

Τα Μις Υφήλιος ανήκουν πλέον και για πρώτη φορά σε (τρανς) γυναίκα

AP Photo/Gerald Herbert

Οι γυναίκες σήμερα μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Μπορούμε ακόμα και να αγοράσουμε κάθε είδους πατριαρχική ιδέα/αντίληψη/διοργάνωση που αντικειμενοποιεί, σεξουαλικοποιεί και εμπορευματοποιεί το φύλο μας, για να αλλάξουμε το αφήγημα και να το γυρίσουμε υπέρ μας.

Αυτό σκέφτηκε η Anne Jakrajutatip, η 43χρονη ιδιοκτήτρια πλέον του αμερικανικού θεσμού ομορφιάς, Μις Υφήλιος. Αυτή η νέα εποχή για τα εν λόγω «καλλιστεία», έρχεται μετά από ένα σερί 71 ετών που βρίσκονταν σε αντρικά, ηγετικά χέρια, με πιο διάσημα αυτά του Donald Trump, ο οποίος «διάλεγε την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου» για 20 περίπου χρόνια.

Η Anne Jakrajutatip, είναι Ταϊλανδή επιχειρηματίας, ιδρύτρια και CEO του πολυεθνικού ομίλου JKN Global Group, παρουσιάστρια του Project Runway στην Ταϊλάνδη, μητέρα δύο παιδιών και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των τρανς. Η Jakrajutatip αγόρασε την εταιρεία που διοργανώνει τα Μις Υφήλιος για 20 εκατομμύρια δολάρια και έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που βρίσκεται στα ηνία του.

«Από εδώ και στο εξής, τα Μις Υφήλιος θα διοργανώνονται από γυναίκες, θα διοικούνται από μια τρανς γυναίκα και θα είναι όλες τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο που γιορτάζουν τη δύναμη του φεμινισμού», είπε η Anne Jakrajutatip όταν ανέβηκε στη σκηνή των καλλιστείων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Ορλεάνη.

Η Jakrajutatip συνέχισε λέγοντας ότι ο διαγωνισμός θα αντιπροσωπεύει: «Διαφορετικές κουλτούρες, κοινωνική ένταξη, ισότητα φύλων, δημιουργικότητα, δύναμη για το καλό και φυσικά την ομορφιά της ανθρωπότητας. Όταν γεννήθηκα, ως τρανς γυναίκα, που δέχτηκα εκφοβισμό και σεξουαλική παρενόχληση από τον ίδιο μου τον δάσκαλο όταν ήμουν μικρή, συν ότι δεν ήμουν αποδεκτή από την κοινωνία γιατί δεν ήθελαν να αγκαλιάσουν τις διαφορές μου, μαντέψτε. Επέλεξα να μην παραδοθώ. Μετέτρεψα τον πόνο σε δύναμη. Και μετέτρεψα τα μαθήματα ζωής σε σοφία.»

Με την νέα διεύθυνση των Μις Υφήλιος, πλέον μπορούν να συμμετέχουν και παντρεμένες, αλλά και χωρισμένες γυναίκες στα εν λόγω καλλιστεία. Η Anne Jakrajutatip θέλει να κάνει τον θεσμό αυτό την νούμερο ένα διοργάνωση για την ενδυνάμωση των γυναικών και όχι για την ευχαρίστηση του ανδρικού κοινού. «Γιατί έπρεπε να υποφέρω τόσο πολύ; Τώρα ξέρω. Ό,τι πέρασα με έφερε εδώ, ώστε να βοηθήσω να ακουστούν οι φωνές όλων των γυναικών απ’ όλο τον κόσμο», λέει η Jakrajutatip.

Με την απόκτηση των δικαιωμάτων του διαγωνισμού Μις Υφήλιος, η Anne Jakrajutatip έφερε την αλλαγή και πλέον ο θεσμός διοικείται αποκλειστικά από γυναίκες για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Τον Ιανουάριο του 2022, η Amy Emmerich – πρόεδρος και διευθύντρια περιεχομένου του Refinery29 μετά από χρόνια στην τηλεοπτική παραγωγή – προσλήφθηκε ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του Miss Universe, μαζί με την επί χρόνια πρόεδρο Paula Shugart. «Ήμουν πολύ αβέβαιη στην αρχή», λέει η Emmerich όταν την προσέγγισαν για πρώτη φορά για τη θέση. «Τα Μις Υφήλιος είναι πραγματικά παρεξηγημένα στις ΗΠΑ ακόμα, αλλά είναι το Super Bowl για πολλές χώρες και η εμπειρία του διαγωνισμού και η συνάντηση με τις γυναίκες με άγγιξαν πραγματικά σε μεγάλο βαθμό. Με ξέρουν ως φεμινίστρια και όλοι πιστεύουν ότι τα καλλιστεία είναι το αντίθετο, αλλά γιατί εξακολουθούμε να κοιτάζουμε αυτόν τον θεσμό μέσα από τα μάτια των αντρών», διερωτάται η Amy Emmerich, Διευθύνουσα Σύμβουλος του θεσμού Μις Υφήλιος.

Για την ιστορία, Μις Υφήλιος αναδείχτηκε φέτος η R’Bonney Nola, μια eco-friendly σχεδιάστρια μόδας, μοντέλο και δασκάλα ραπτικής. Πρόκειται για την πρώτη Φιλιππινοαμερικανίδα που κερδίζει τον τίτλο, ανοίγοντας έτσι την πόρτα της συμπερίληψης και της εκπροσώπησης για τις υποψήφιες του διαγωνισμού.

Παρόλο που το να προσκαλείς τις γυναίκες να ανταγωνιστούν η μία την άλλη για τα απολύτως τυχαία, εξωτερικά χαρακτηριστικά τους, μοιάζει τουλάχιστον αναχρονιστικό και βλακώδες, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη δύναμη που έχει ο διαγωνισμός αυτός στην κοινή γνώμη, όταν προβάλλεται σε 165 χώρες. Το γεγονός ότι μπορεί μια πλατφόρμα παγκόσμιας εμβέλειας να αποτελέσει δυνητικά ένα μέσο για ανατροπή πατριαρχικών αντιλήψεων και στερεότυπων που δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να αγαπήσουν τους εαυτούς τους, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ένα αισιόδοξο σενάριο. Μένει να δούμε αν η Anne Jakrajutatip θα εκμεταλλευτεί αυτό της το απόκτημα προς όφελος των γυναικών, όπως υποσχέθηκε.

Exit mobile version