ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για το μωρό και τη μητέρα

123rf

Το μητρικό γάλα είναι ό,τι καλύτερο για το μωρό και τα οφέλη του επεκτείνονται πέραν από τη θρεπτική αξία που προσφέρει. Είναι ένας ζωντανός ιστός που αλλάζει σύσταση μέσα στην ίδια μέρα, από μέρα σε μέρα, μεταξύ των θηλασμών, από μητέρα σε μητέρα. Στην αρχή είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ενισχύει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού του νεογνού και στη συνέχεια έχει περισσότερο λίπος ώστε να βοηθάει στην ανάπτυξη του βρέφους.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Στρατηγική για τη Διατροφή του Βρέφους και του Μικρού Παιδιού (2003), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF συνιστούν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους. Η σύσταση αυτή ισχύει τόσο για τις αναπτυγμένες, όσο και για τις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου. Η σύσταση διατυπώνεται ως εξής: «Τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους, για να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία. Μετά την περίοδο αυτή και προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες διατροφικές τους ανάγκες, τα βρέφη πρέπει να σιτίζονται με ασφαλή και επαρκή συμπληρωματική τροφή, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τον μητρικό θηλασμό έως τα δύο χρόνια της ζωής ή και περισσότερο».

ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ

> Το μητρικό γάλα είναι ιδιαίτερα εύπεπτο – πέπτεται σε περίπου 2-3 ώρες. Γι΄ αυτό και τα μωρά που θηλάζουν πίνουν πιο συχνά γάλα απ΄ ότι τα μη θηλάζοντα.

> Μείωση του αριθμού των λοιμώξεων. Μεγάλος αριθμός ερευνών έχει δείξει ότι τα θηλάζοντα παρουσιάζουν λιγότερα επεισόδια ωτίτιδας και γαστρεντερικών διαταραχών.

> Ελάττωση της συχνότητας καρκίνου. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε 19% χαμηλότερο ποσοστό λευχαιμίας για τα παιδιά που θήλασαν αποκλειστικά 6 μήνες ή περισσότερο, σε σχέση με αυτά που θήλασαν λιγότερο ή καθόλου.

> Ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του βρέφους σε τροφή και υγρά. Η σύστασή του μεταβάλλεται ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του βρέφους. Βρίσκεται πάντα σε σωστή θερμοκρασία και πάντα κοντά του, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι έξοδοι της οικογένειας

> Μειώνει τις πιθανότητες άσθματος και αλλεργιών. Συγκεκριμένα τα μωρά μητέρων που οι ίδιες έχουν άσθμα παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά άσθματος από αυτά που δε θήλασαν.

> Σημαντική αύξηση του δείκτη νοημοσύνης του παιδιού. Ειδικότερα τα πρόωρα μωρά μπορεί να παρουσιάσουν μέχρι και 8 μονάδες υψηλότερο IQ από αυτό που θα είχαν αν δε θήλαζαν.

> Συναισθηματικό δέσιμο μητέρας – παιδιού.   

 

ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

> Μειωμένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου. Όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού έρευνες δείχνουν ότι για κάθε 12 μήνες που μία μητέρα θηλάζει μειώνεται ο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 4,3%. Για τον καρκίνο των ωοθηκών έχει διαπιστωθεί ότι θηλασμός πάνω από 13 μήνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για το συγκεκριμένο καρκίνο κατά 63%.

> Προστασία της θηλάζουσας μητέρας από την οστεοπόρωση. Μια μεγάλη μετα-ανάλυση έδειξε ότι παρ΄όλες τις αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο κατά τη διάρκεια της κύησης, η κύηση η ίδια είναι προστατευτική απέναντι στην οστεοπόρωση, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από γαλουχία.

> Οικονομικό, δεν κοστίζει στην οικογένεια.

> Συναισθηματικό δέσιμο μητέρας – παιδιού

 

*Ευχαριστούμε πολύ την Γιαλελή Γιαννούλα

παιδίατρο – νεογνολόγο

πιστοποιημένη σύμβουλο γαλουχίας (IBCLC)

Exit mobile version