WOMAN TODAY

The Meet Market: H Άλισον Δαμιανού έφτιαξε από το 0 την πιο fun αγορά

24MEDIA Creative Team

Η Άλισον Δαμιανού είναι η γυναίκα πίσω από τη δημιουργία της μεγαλύτερης νομαδικής, υπαίθριας αγοράς της Αθήνας. Το The Meet Market είναι για περισσότερα από 14 χρόνια το αγαπημένο σημείο συνάντησης, διασκέδασης και αγορών για τους Αθηναίους. Η ίδια μιλά με συγκίνηση και νοσταλγία για την ιστορία της δημιουργίας του και διηγείται τις πιο απαιτητικές στιγμές μέσα στην πορεία που έκανε τα όνειρά της πραγματικότητα.

Λίγο πριν ένα ακόμα The Meet Market, η Άλισον Δαμιανού μάς παίρνει από το χέρι και μας ξεναγεί στην πιο δημιουργική πλευρά της Αθήνας του σήμερα και δίνει αφοπλιστικές απαντήσεις γύρω από τη σύγχρονη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Ποια είναι η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του The Meet Market;

Ήρθα στην Αθήνα το 2006. Τα προηγούμενα πέντε χρόνια ζούσα και δούλευα στο Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο, όπου είχα δική μου επιχείρηση με κοσμήματα. Πουλούσα τις δημιουργίες μου σε μαγαζιά και σε αγορές δημιουργών που οργανώνονταν στην πόλη και κατά συνέπεια είχα αναπτύξει εκτίμηση για τον επιχειρηματικό τρόπο ζωής και για το γεγονός ότι μπορούσα να στηρίξω τον εαυτό μου, μέσω των δικών μου δημιουργικών επιδιώξεων.

Μόλις ήρθα εδώ, άρχισα να ψάχνω για τέτοιες αγορές δημιουργών για να πουλήσω τα κοσμήματά μου, αλλά δεν μπορούσα να βρω αυτό που έψαχνα. Βρήκα ωστόσο μια πολύ ταλαντούχα κοινότητα μικρών δημιουργικών επιχειρήσεων με μοναδικές δικές τους ερμηνείες για το φαγητό, τη μόδα, την τέχνη και τον πολιτισμό. Έτσι συνειδητοποίησα ότι υπήρχε περιθώριο για ένα νέο είδος αγοράς. Και αυτό ακριβώς συνέβη.

Ξεκίνησε ως μια μικρή χριστουγεννιάτικη αγορά με 20 συμμετέχοντες που πουλούσαν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μείγμα προϊόντων. Έτσι οργάνωσα μια πολύ μικρή χριστουγεννιάτικη αγορά σε ένα μπαρ στο Γκάζι, την οποία ονόμασα Meet Market. Φάνηκε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή και το σωστό μέρος, και κατά μια υπέροχη σύμπτωση, πολλοί άνθρωποι ήρθαν να δουν, να ψωνίσουν, να αναμειχθούν και να συμβάλουν και το event πήγε υπέροχα.

Οι επισκέπτες και οι συμμετέχοντες, ρωτούσαν πότε θα γίνει το επόμενο και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό. Δημιούργησα μια εταιρεία εκδηλώσεων και σταδιακά δημιουργήθηκε η θρυλική ομάδα/οικογένεια μου που είναι ο Γιάννης Μελίκογλου, η Μαρίνα Σεκαλλαρίου και ο Νεκτάριος Αθανασόπουλος. Οργανικά αρχίσαμε να μεγαλώνουμε, αργά αλλά σταθερά, μήνα με τον μήνα.

Σχεδόν 14 χρόνια αργότερα, το Meet Market έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες δημιουργικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, με μια οικογένεια περισσότερων από 350 σχεδιαστών και παραγωγών, χιλιάδων επισκεπτών, εξερευνώντας μοναδικούς χώρους και γειτονιές σε όλη την Αθήνα, αφιερωμένη στον εορτασμό και την υποστήριξη του επιχειρηματικού πνεύματος.

Ποιες  δυσκολίες έχεις συναντήσει στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία και τι συμβουλή θα έδινες σε μια γυναίκα που σκέφτεται να δοκιμάσει τις επιχειρηματικές της δυνάμεις;

Είμαι αρκετά τυχερή που μπορώ να πω ότι επαγγελματικά, ποτέ δεν ένιωσα πραγματικά σε μειονεκτική θέση ως γυναίκα. Σίγουρα, κάθισα σε τραπέζια με μεγαλύτερους, αλαζονικούς άνδρες που με υποτιμούσαν λόγω της ηλικίας και του φύλου μου, αλλά πάντα πίστευα ότι αυτό ήταν πολύ περισσότερο δικό τους πρόβλημά τους παρά το δικό μου. Πάντα ένιωθα ότι είμαι ικανή να κάνω ό,τι και ένας άντρας και μεγάλωσα σε μια οικογένεια και σε ένα μέρος του κόσμου, που υποστήριζε αυτή την πεποίθηση. Θα συμβούλευα λοιπόν κάθε γυναίκα με επιχειρηματικά όνειρα να τολμήσει, να αγκαλιάσει και να τιμήσει όλα όσα έχει να προσφέρει το φύλο μας. Κάθε γυναίκα είναι φυσικά διαφορετική, αλλά έχω διαπιστώσει ότι ως γυναίκα, τείνω να έχω αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των ανδρών απέναντί μου, όπως η ικανότητά για multitasking, η δεξιότητα στην οργάνωση και το “άνοιγμα” στην επικοινωνία. Το να γίνω μητέρα μου έδωσε επίσης ένα τεράστιο πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις, καθώς με έμαθε να είμαι ευγενική αλλά αυστηρή ταυτόχρονα και πολύ, πολύ, ΠΟΛΥ υπομονετική!

Θα συμβούλευα κάθε γυναίκα με επιχειρηματικά όνειρα, να τολμήσει, να αγκαλιάσει και να τιμήσει όλα όσα έχει να προσφέρει το φύλο μας.

Πώς διαχειρίστηκες τα lockdown και τι σε δυσκόλεψε περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Οι πρώτοι τρεις μήνες του lockdown ήταν παράδεισος για μένα. Είχα γεννήσει τον δεύτερο γιο μου τον Νοέμβριο του 2019 και θυμάμαι να γυρίζω σπίτι από το νοσοκομείο και να κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή ενώ ταυτόχρονα θήλαζα το μικρό μου μωρό, Ari, στην αγκαλιά μου, καθώς έστελνα email και οργάνωνα το χριστουγεννιάτικο Meet Market. Έπρεπε να διαχειριστώ πολλά – το μεγαλύτερο Meet Market της χρονιάς, ένα νεογέννητο μωρό και ένα μικρό παιδί 2 ετών. Έχω έναν υπέροχο σύζυγο που βοηθά περισσότερο και από τους περισσότερους, αλλά όλοι προσπαθούσαμε να προσαρμοστούμε στην αλλαγή και να δημιουργήσουμε μια νέα ισορροπία στην οικογένειά μας. Θυμάμαι πώς σκεφτόμουν ότι θα ήθελα να σταματήσει ο χρόνος για να μπορέσω να επικεντρωθώ στην οικογένειά μου, χωρίς την ενοχή της απουσίας από έναν κόσμο που κινείται. Και μετά έγινε.

Έτσι μέχρι την Άνοιξη του 2020, απόλαυσα κάθε στιγμή στο σπίτι και η οικογένειά μου χρειαζόταν πολύ αυτόν τον χρόνο. Αλλά μετά από μήνες κλειδώματος, άρχισα να τρελαίνομαι. Μου έλειπαν οι φίλοι μου, λαχταρούσα τη φυσική επαφή με άλλους, να βγω έξω και να νιώσω το βουητό της Αθήνας γύρω μου. Μου έλειψαν τα Meet Markets, οι συμμετέχοντες, η ομάδα μου, οι μηνιαίες συγκεντρώσεις μας και η αίσθηση να γεμίζω δημιουργικά τη ζωή μου.

Επίσης, μου έλειψε να έχω εισόδημα! Ολόκληρη η ταυτότητά μου άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες και δεν φαινόταν να υπάρχει κάποιο τέλος. Από μια ανεξάρτητη εργαζόμενη γυναίκα που διοργάνωνε εκδηλώσεις και να συναναστρεφόταν εκατοντάδες άτομα το μήνα, έγινα μια μητέρα δύο παιδιών στο σπίτι. Μέρες γεμάτες με ατελείωτη παιδική φροντίδα, χωρίς διέξοδο για τίποτα άλλο.

Έτσι, οι τελευταίοι μήνες του εγκλεισμού ήταν ένας αγώνας – οικονομικά, συναισθηματικά, ψυχικά και κοινωνικά. Νομίζω, όμως, ότι αυτή είναι πάνω-κάτω η ιστορία των περισσότερων.

The Meet Market Team

The Meet Market Team

Πριν από λίγο καιρό το Meet Market, μετά από ένα χρόνο επέστρεψε. Πώς έζησες αυτή την επιστροφή;

Η επιστροφή του The Meet Market τον περασμένο μήνα έφερε πολλές προκλήσεις, αλλά και ανταμοιβές. Μέχρι την ημέρα που “ανοίξαμε”, είχα κόμπο στο στομάχι μου. Ήμουν πολύ νευρική γιατί δεν ήξερα ακριβώς τι να περιμένω. Ήθελα να πάνε όλα ομαλά και να κάνουμε μια δυνατή επιστροφή. Ήμουν ενθουσιασμένη, είχα σχεδόν έξαψη από το άγχος, γιατί σήμαινε ότι ήμασταν πίσω στη δράση, αντιμετωπίζοντας διάφορες δοκιμασίες μπροστά μας, και από αυτό, υπάρχει πάντα ανάπτυξη. Αυτό είναι το κύριο συναίσθημα που μου έχει μείνει. Βγαίνω από το comfort zone και εξελίσσομαι.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες συναντάμε και ανεξάρτητους δημιουργούς οι οποίοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην τομέα της επιχειρηματικότητας. Πώς γίνεται η διαδικασία επιλογής τους και πώς μπορεί να συμμετέχει κανείς στο The Meet Market;

Μας αρέσει να βλέπουμε νέες, φρέσκες ιδέες και ανθρώπους που δίνουν σημασία στην αισθητική, που τους ενδιαφέρει η λεπτομέρεια, δίνουν έμφαση στην ποιότητα, το branding και την εικόνα του προϊόντος που δημιουργούν. Για να πάρει κανείς μέρος, μπορεί να μας στείλει ένα email ή να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω των social media παρουσιάζοντάς μας τη δουλειά του και βασική προϋπόθεση είναι να έχει νόμιμη επιχείρηση.

Τι σημαίνει για εσένα Αθήνα; Τι είναι αυτό που σε γοητεύει και τι θα ήθελες να αλλάξεις στην πόλη;

Για μένα, Αθήνα σημαίνει σπίτι. Θεωρώ ότι η Αθήνα είναι μια τρομερά ζωντανή πόλη, με ένα εκπληκτικό μείγμα αρχαίας ιστορίας και σύγχρονης δημιουργικότητας. Λατρεύω τα στρώματα της αρχιτεκτονικής που συνδυάζουν εγκαταλελειμμένες αρχαιότητες με σύγχρονα κτίρια και κάθε χρονοδιάγραμμα που ξεδιπλώνεται ενδιάμεσα. Αν και δεν μεγάλωσα εδώ, μένω εδώ 15 χρόνια τώρα και θεωρώ τον εαυτό μου Αθηναία.

Λατρεύω την αγάπη μας για ζωή, την όρεξή μας για φαγητό και συναναστροφές και να μένουμε έξω ως αργά. Λατρεύω το graffiti, το λαβύρινθο των δρόμων στο κέντρο του ιστορικού τριγώνου, τα μπαρ, τους φούρνους, τον αρτοποιό στο φούρνο που μιλάει πάντα στα μικρά μου αγόρια και τους δίνει δωρεάν κουλούρι, την έλλειψη ουρανοξυστών, την εβδομαδιαία λαϊκή σε κάθε γειτονιά και τις δημόσιες πλατείες. Δεν θα ήθελα να ζήσω πουθενά αλλού.

Αν μπορούσα να δω ή να είμαι μέρος αλλαγής, θα ήταν μια βαθύτερη αναγνώριση ότι συνυπάρχουμε με τους άλλους ως μέρος μιας μεγαλύτερης κοινότητας. Θα ήθελα να υπολογίζουμε περισσότερο τους συμπολίτες μας και να μην σκεφτόμαστε μόνο τη δική μας προσωπική ευκολία – όπως το πάρκινγκ με τρόπο που μπλοκάρει τις διαβάσεις για αναπηρικά καροτσάκια, να μην πετάμε τα αποτσίγαρα στο δρόμο, να μη ρίχνουμε μη ανακυκλώσιμα προϊόντα στους κάδους ανακύκλωσης.

Αυτό όμως έχει να κάνει και με τις συνέπειες, οι οποίες δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν συνέπειες στις εγωιστικές πράξεις. Ο καθένας μπορεί απλά να ξεφύγει με ό,τι θέλει και θα ήταν καλό να αλλάξει.

 

Βρέθηκες ποτέ αντιμέτωπη με το δίλημμα επαγγελματική καταξίωση ή οικογένεια; Γιατί πιστεύεις ότι ακόμα και σήμερα οι γυναίκες καλούνται συχνά να διαλέξουν;

Φυσικά έχω αντιμετωπίσει το δίλημμα της επιλογής μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Νομίζω ότι σε κάθε μητέρα συμβαίνει. Και απλώς επειδή είμαστε μητέρες είναι μέρος της φύσης και του ρόλου μας. Αναπτύσσουμε ανθρώπους μέσα μας, τους γεννάμε, τους θηλάζουμε και τους δίνουμε κυριολεκτικά το σώμα μας τα πρώτα τους χρόνια. Και ακόμα κι αν δεν είναι τα βιολογικά μας παιδιά, τα μεγαλώνουμε – κάθε μέρα, τα κρατάμε ασφαλή τη νύχτα, τα ταΐζουμε, τα πηγαίνουμε στο σχολείο, τα αγκαλιάζουμε, τα αγαπάμε.

Είναι το πιο δύσκολο και πιο ανταποδοτικό πράγμα που έχω κάνει ποτέ αδιαμφισβήτητα. Και όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, όπως είναι τα δικά μου (2 και 4 ετών), χρειάζονται τους γονείς τους. Και είναι δύσκολο να σπάσεις αυτόν τον δεσμό, να τα αφήσεις πίσω και να βγεις στη δουλειά. Εάν είμαι με τα παιδιά μου, έχω ενοχές που παραμελώ τη δουλειά μου και αν εργάζομαι έχω ενοχή ότι παραμελώ τα παιδιά μου.

Ευτυχώς, έχω έναν υπέροχο σύζυγο που είναι «αρκετά άντρας» για να μην αισθάνεται πως υστερεί με το να μένει στο σπίτι ως μπαμπάς και έτσι προς το παρόν, βγαίνω στον κόσμο και δουλεύω, ενώ εκείνος μένει σπίτι και εργάζεται για την οικογένειά μας.

Και έτσι ξέρω ότι τα παιδιά μου είναι ασφαλή και αγαπημένα με τον πατέρα τους. Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι πως κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Κάνω ό, τι μπορώ για να ισορροπήσω την επαγγελματική και την οικογενειακή μου ζωή. Και στο μέλλον, ελπίζω να βρω έναν τρόπο να δημιουργήσω λίγο χρόνο και για τον εαυτό μου, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχω καταφέρει αλλά θα φτάσω και εκεί.

Έχω έναν υπέροχο σύζυγο που είναι «αρκετά άντρας» για να μην αισθάνεται πως υστερεί με το να μένει στο σπίτι ως μπαμπάς και έτσι προς το παρόν, βγαίνω στον κόσμο και δουλεύω, ενώ εκείνος μένει σπίτι και εργάζεται για την οικογένειά μας.

Ως μητέρα τι είναι αυτό που θα ήθελες για τo παιδί σου και τι σε φοβίζει περισσότερο;

Ως μητέρα, θέλω τα παιδιά μου να γίνουν ευτυχισμένα, να έχουν αυτοπεποίθηση, να είναι ευγενικοί και ανεξάρτητοι άνθρωποι, που νιώθουν την υποστήριξη και την αγάπη της οικογένειάς τους, αλλά έχουν δύναμη και πίστη πως μπορούν να κάνουν τα πάντα και να δημιουργήσουν το πεπρωμένο τους όπως το θέλουν.

Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η παγκόσμια τροχιά στην οποία βρισκόμαστε, σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο.

Τι είδους κόσμος αφήνουμε πίσω για τα παιδιά μας και αν ο πλανήτης θα είναι τελικά αρκετά κατοικήσιμος για να προσαρμοστούν σε αυτόν.

Τι να περιμένουμε από το επόμενο The Meet Market;

Όπως σε κάθε άλλο The Meet Market μπορείτε να περιμένετε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο γεμάτο γνωστά και νέα πρόσωπα, όμορφα προϊόντα από εγχώριους σχεδιαστές, καλλιτέχνες, παραγωγούς και συλλέκτες, μουσική από τους αγαπημένους μας djs, δωρεάν και διασκεδαστικές δραστηριότητες για παιδιά, νόστιμο φαγητό και ακόμα πιο νόστιμα κοκτέιλ. Όλα μαζί στον αγαπημένο μας χώρο, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.