BUSINESS

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν ολοκληρώνεις την to-do list

Unsplash

Έχεις μία λίστα στο ψυγείο ή στο γραφείο με πράγματα που πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε. Να πλύνεις τα πιάτα, να σιδερώσεις, να πετάξεις τα σκουπίδια, να απαντήσεις σε εκείνα τα 5 σημαντικά emails. Μπορεί να μην τα καταγράφεις, αλλά η νοερή σου λίστα κάνει ένα νοερό τσεκ κάθε φορά που ολοκληρώνεις κάτι και δεν επιστρέφεις σε αυτό.

Τι λέει νέα έρευνα για τον εγκέφαλό μας

Είναι όμως έτσι; Οι ερευνητές έχουν άλλη άποψη. Μία ομάδα μελέτησε τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν ολοκληρώνεις τη λίστα με τις εκκρεμότητες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μυαλό μένει κολλημένο σε αυτά που πρέπει να κάνει, ακόμα και όταν ξεμπερδεύεις με αυτά. Για παράδειγμα, όταν πλένεις το ίδιο πιάτο δύο φορές μέσα σε 5 λεπτά. Ή όταν προσπαθείς να θυμηθείς αν κλείδωσες, ενώ το έχεις κάνει μόλις.

«Δεν είναι εύκολο να ολοκληρώνουμε πάντα τις υποχρεώσεις μας, τη στιγμή που πρέπει. Το βάζεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου, μέχρι να μπορέσεις να το κάνεις. Αυτό λέγεται αναδρομική μνήμη. Αυτό που μάς προκάλεσε έκπληξη δεν είναι ότι αναβάλουμε συχνά τις υποχρεώσεις μας. Το περίεργο είναι ότι δεν απενεργοποιούνται στον εγκέφαλο, αφού τις τελειώσουμε», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Marcus Moschl.

Αυτές οι «καθυστερημένες παρενέργειες» προκύπτουν όταν κάτι μάς υπενθυμίζει την εκκρεμότητα. Ακούς κλειδιά και αναρωτιέσαι αν κλείδωσες. Και το πιθανότερο είναι ότι θα επαναλάβεις την ενέργεια, αντί να θυμηθείς ότι την έχεις πραγματοποιήσει. Η ομάδα πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος κάνει μία σχεδόν αυτόματη ανάκληση της πρόθεσης να ολοκληρώσεις κάτι. Και σε ενθαρρύνει να το ξανακάνεις. Και αυτό γίνεται πιο πιθανό όταν κάτι συνέβη πριν λίγο. Το πλύσιμο του πιάτου που λέγαμε.

Η άποψη των ερευνητών

Δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει. Θεωρητικά, θα έπρεπε να ξεμπερδεύαμε όταν κάναμε τσεκ στη λίστα με τις υποχρεώσεις. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου αναβάλουμε συνέχεια κάτι και τελικά δεν το κάνουμε ποτέ. Είναι πιθανό να μπερδεύεται ο εγκέφαλος και να θεωρεί ότι είναι μία ανάλογη περίπτωση και να μάς υπενθυμίζει κάτι, ακόμα και όταν έχει ολοκληρωθεί.

Ο Δρ. Moschl προσθέτει μία ακόμα σημαντική παράμετρο. Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι οι προθέσεις παραμένουν στον εγκέφαλό σου, ώστε να μην χάνουμε την παραγωγικότητά μας. Ή επειδή μία εκκρεμότητα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου στόχου. «Αν ο στόχος σου είναι να καθαρίσεις όλο το σπίτι και εσύ απλώς σφουγγαρίζεις, ο εγκέφαλος σε ενημερώνει να επιστρέψεις. Αντίστοιχα στη δουλειά, αν απαντάς σε μερικά mail ενώ πρέπει να ετοιμάσεις και μία παρουσίαση, ο εγκέφαλος σε κάνει να επανέρχεσαι μέχρι να ολοκληρωθεί ο συνολικός στόχος. Υπάρχει αρκετός χώρος για έρευνα και μελέτη πάνω στη λειτουργία του εγκεφάλου. Και ανακαλύπτουμε συνεχώς νέες πληροφορίες που σχετίζονται με τη συμπεριφορά μας σε καθημερινό επίπεδο.

Exit mobile version