Της απαγόρευσαν την είσοδο στο μουσείο γιατί φορούσε κοντό φόρεμα με ντεκολτέ. Καλώς ήρθες και πάλι μεσαίωνα
- 11 ΣΕΠ 2020
Το περίφημο Μουσείο Oρσέ (Musee d’ Orsay), στις όχθες του παρισινού Σικουάνα, απαγόρευσε σε νεαρή φοιτήτρια να διαβεί τις πόρτες του λόγω εμφάνισης και αυθόρμητα σου ‘ρχεται να μην κρατηθείς, να πεις ένα «όρσε», με το pardon, που λένε και οι Γάλλοι. Γιατί πλέον δεν ξέρεις πού να πρωτοκοιτάξεις μέσα σ’ αυτό το πνιγηρό έλος των κάθε λογής διακρίσεων που φυτρώνουν ανεξέλεγκτα σαν τα δηλητηριώδη μανιτάρια. Αυτή τη φορά είχε τη μορφή του slut shaming.
Η καταγγελία της Jeanne, μιας 22χρονης φοιτήτριας Φιλολογίας βρήκε δίαυλο επικοινωνίας το Twitter και σύντομα έγινε viral αλλά και άρθρο σε Μέσα όπως ο Guardian. Έχει τη μορφή ανοιχτής επιστολής προς το Μουσείο Orsay και αποτελεί ένα από τα θέματα δημοσίου διαλόγου αυτή τη στιγμή στη Γαλλία. Κι όσο για κάποιους είναι κραυγαλέα αυτονόητο πως πρόκειται για ένα περιστατικό που επαναφέρει τη συζήτηση στο πόσο βολικά κουρνιάζει το (πολιτικά) ορθό μέσα στη σφιχτή αγκαλιά του πουριτανισμού, άλλο τόσο για τους υποστηρικτές και τους πρακτικούς των καθωσπρέπει μεθόδων, ήταν κάτι που απλά έπρεπε να συμβεί. Τα γνωστά δηλαδή.
Η Jeanne πριν μερικές μέρες αποφάσισε με τη φίλη της να επισκεφτεί το μουσείο που είναι διάσημο για τις συλλογές των μεγάλων Ιμπρεσιονιστών ζωγράφων, βλέπε Van Gogh, Renoir, Monet κοκ. Για την ιστορία, ήταν 1863 όταν ο ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους εκφραστές του, ο Edouard Manet λογοκρίθηκε για το ιμπρεσιονιστικό «Γεύμα πάνω στη χλόη» με την αιτιολογία ότι περιείχε ένα γυμνό γυναικείο σώμα, κάτι που ήταν αποδεκτό μόνο σε αλληγορίες, όχι όμως σε θέματα από την καθημερινότητα. Κοντά 170 χρόνια μετά οι υπάλληλοι του μουσείου δείχνουν πολύ πρόθυμοι να διατηρήσουν ψηλά τα σκήπτρα της λογοκρισίας, απαγορεύοντας την είσοδο σε μια νεαρή κοπέλα που έκανε το σφάλμα να πλησιάσει φορώντας ένα φόρεμα με μπούστο και κοντό μήκος.
«Οι κανόνες είναι κανόνες»
«Στην είσοδο είχα την εντύπωση ότι όλοι κοιτούσαν τα στήθη μου. Άκουσα την υπάλληλο να λέει “α όχι, δεν είναι δυνατόν να περάσει έτσι, δεν θα περάσει”, ενώ ένας συνάδελφός της προσπαθούσε να τη συγκρατήσει. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι το ντεκολτέ μου είναι η αιτία του δράματος. Πριν προλάβω να βγάλω εισιτήριο, ένας υπάλληλος με πλησίασε και μου ζήτησε να καλυφθώ αν θέλω να μπω στο μουσείο». Καλώς ήρθες μεσαίωνα. «Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, είπα εγώ, και ζήτησα να μου εξηγήσουν τον λόγο. “Ηρεμήστε δεσποινίς, οι κανόνες είναι κανόνες”, μου είπαν». Η κοπέλα δεν πέρασε ποτέ εντός του μουσείου αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί όπως πρόσταζε το σεξιστικό παραλήρημα αυτών των ανθρώπων.
«Δεν είμαι μόνο ένα ένα στήθος, δεν είμαι ένα κορμί. Τα δικά σας δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν θα έπρεπε να αποτελούν εμπόδιο στην πρόσβασή μου στον πολιτισμό και στη γνώση», γράφει μεταξύ άλλων η Jeanne στην επιστολή που έκανε τόση αίσθηση ώστε να εξαναγκάσει τη διοίκηση του μουσείου να της ζητήσει δημόσια συγγνώμη. «Λυπούμαστε βαθύτατα και εκφράζουμε τη συγγνώμη μας» αναφέρει το tweet του Orsay.
Αυτά καλό είναι να μην γίνονται.