Το δυστοπικό The Handmaid’s Tale γίνεται πραγματικότητα για εκατομμύρια γυναίκες
- 28 ΙΟΥΝ 2022
Μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade, οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκρίνουν τη νέα πραγματικότητα εκατομμυρίων γυναικών, με το δυστοπικό μυθιστόρημα της Margaret Atwood, The Handmaid’s Tale.
Το The Handmaid’s Tale στην πραγματική ζωή
Στις 24 Ιουνίου, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών εξάλειψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση στη χώρα, αφήνοντας στις πολιτείες να αποφασίσουν εάν θα απαγορεύσουν τη διαδικασία ή όχι. Η απαγόρευση θα μπορούσε ενδεχομένως να αναγκάσει εκατομμύρια γυναίκες και νεαρά κορίτσια να συνεχίσουν τις εγκυμοσύνες τους, καθώς η πλειοψηφία του δικαστηρίου απέρριψε αποφάσεις του νόμου του 1973.
Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκρίνουν την κοινωνία και την καθημερινή ζωή των Αμερικανών με αυτή του επιτυχημένου βιβλίου της Margaret Atwood, The Handmaid’s Tale. Το βιβλίο της Καναδής Atwood, το οποίο έχει προσαρμοστεί σε μια βραβευμένη τηλεοπτική σειρά από το HULU, παρουσιάζει μια δυστοπική ιστορία, στην οποία οι γυναίκες προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια βαθιά, περιοριστική, πατριαρχική κοινωνία. Καθώς η πλοκή ξετυλίγεται, οι γυναίκες προσπαθούν να ανακτήσουν την ελευθερία τους, καθώς δεν έχουν σχεδόν καμία εξουσία ή δικαιώματα στο σώμα και τη ζωή τους.
«Καλώς ήρθατε στο The Handmaid’s Tale»
Έχοντας κατά νου αυτή την ιστορία και την ανατροπή του μέχρι πρότινος συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην άμβλωση στην πραγματική ζωή, οι χρήστες του Twitter δεν άργησαν να σχολιάσουν τις εξόφθαλμες ομοιότητες.
«Καλώς ήρθατε στο The Handmaid’s Tale», έγραψε ένας. «Αποδεικνύεται ότι το 1984 και το The Handmaid’s Tale δεν είναι δυστοπική μυθοπλασία», πρόσθεσε ένας άλλος. «Είναι προφητείες».
Τα δικαιώματα που ξηλώνονται και για άλλους
Άλλοι χρήστες του Twitter ασχολήθηκαν με την έλλειψη δικαιωμάτων των γυναικών στο The Handmaid’s Tale και πώς αυτό γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Συζήτησαν επίσης πως μετά την ανατροπή του Roe V Wade, ο περιορισμός δικαιωμάτων μπορεί να έρθει και για άλλα μέλη της κοινωνίας, όπως η κοινότητα LGBTQ+.
«Αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για τις πολιτείες των ΗΠΑ να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν αυστηρά τις αμβλώσεις», έγραψε ένας. «Θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο την προστασία της αντισύλληψης. Τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και τους ομόφυλους γάμους. Τι σκοτεινή, καταθλιπτική στιγμή στην ιστορία είναι αυτή. Νιώθω σαν να βρισκόμαστε στο The Handmaid’s Tale».
Ένας άλλος χρήστης έγραψε σε ανάρτηση του: «Συγγνώμη, αλλά ως Καναδός η οικογένειά μου και εγώ δεν θα κάνουμε άλλο βήμα στο έδαφος των ΗΠΑ ποτέ ξανά. Πάντα αναρωτιόμουν τι συνέβη στο βιβλίο της Atwood. Τι προκάλεσε τον θάνατο της δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή η απορία μου, απαντάται σε πραγματικό χρόνο».
Hillary Clinton: «Η προφήτης Margaret Atwood»
Πριν από την απόρριψη της απόφασης Roe v Wade, η πρώην υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ, Hillary Clinton, συνέκρινε επίσης την απόφαση του Ανώτατους Δικαστηρίου, με το έργο της Atwood. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στους Financial Times, επέκρινε μάλιστα τον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Samuel Alito, ο οποίος συνέγραψε το σχέδιo για την ανατροπή του Roe. Περιέγραψε επίσης την Atwood ως «προφήτη» της κατάστασης στην Αμερική σήμερα.
«Κοιτάς τι συμβαίνει και δεν μπορείς παρά να σκεφτείς ότι η Margaret Atwood ήταν προφήτης» έγραψε χαρακτηριστικά η Clinton. Η πρώην Πρώτη Κυρία, μοιράστηκε επίσης την απάντησή της στην απόφαση Roe v Wade, χαρακτηρίζοντάς την «βήμα προς τα πίσω» για τα δικαιώματα των γυναικών:
«Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η απόφαση να κάνουν παιδί είναι μια από τις πιο ιερές αποφάσεις. Tέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να παραμένουν μεταξύ των γυναικών και των γιατρών τους», έγραψε στο Twitter. «Η σημερινή γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα ζημιωθεί ως ένα βήμα προς τα πίσω για τα δικαιώματα των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Margaret Atwood: «Οι θεοκρατικές δικτατορίες δεν βρίσκονται μόνο στο μακρινό παρελθόν»
Λίγο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η συγγραφέας του The Handmaid’s Tale έγραψε σε σχετικό της άρθρο:
Στη φανταστική θεοκρατία τou Gilead, οι γυναίκες είχαν πολύ λίγα δικαιώματα, όπως στη Νέα Αγγλία του 17ου αιώνα. Η Αγία Γραφή ερμηνεύτηκε κυριολεκτικά. Με βάση τις αναπαραγωγικές διευθετήσεις στη Γένεση —συγκεκριμένα, εκείνες της οικογένειας του Ιακώβ— οι σύζυγοι υψηλόβαθμων πατριαρχών θα μπορούσαν να έχουν σκλάβες ή «υπηρέτριες». Οι γυναίκες που ήταν παντρεμένες μαζί τους, μπορούσαν να τους πουν να κάνουν παιδιά με τις υπηρέτριες και στη συνέχεια να τα μεγαλώνουν σαν δικά τους. Αν και τελικά ολοκλήρωσα το The Handmaid’s Tale, σταμάτησα να το γράφω αρκετές φορές. Το θεώρησα πολύ τραβηγμένο. Τι ανόητη που ήμουν. Οι θεοκρατικές δικτατορίες δεν βρίσκονται μόνο στο μακρινό παρελθόν. Υπάρχουν πολλές από αυτές στον πλανήτη σήμερα. Τι μπορεί να εμποδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να γίνουν μία από αυτές;
Οι δίκες για τις μάγισσες του Σάλεμ ήταν δίκες: Eίχαν δικαστές και ένορκους. Aλλά αποδέχονταν «φασματικά στοιχεία», με την πεποίθηση ότι μια μάγισσα θα μπορούσε να κάνει κακό στον κόσμο. Έτσι, ακόμα και αν πολλοί μάρτυρες επιβεβαίωναν πως ενώ εσύ κοιμόσουν βαθιά, κάποιος σε είδε να κάνεις κακά πράγματα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι σου, θα ήσουν ένοχη για μαγεία. Δεν είχες τρόπο να αποδείξεις το αντίθετο.
Ομοίως, θα είναι πολύ δύσκολο να διαψευσθεί μια ψευδής κατηγορία για άμβλωση. Το γεγονός και μόνο μιας αποβολής ή μια αξίωση από έναν δυσαρεστημένο πρώην σύντροφο, θα σε χαρακτηρίσει εύκολα δολοφόνο. Οι κατηγορίες για εκδίκηση και κακία θα πολλαπλασιαστούν, όπως και οι κατηγορίες για μαγεία πριν από 500 χρόνια. Εάν ο δικαστής Alito θέλει η κοινωνία να διέπεται από τους νόμους του 17ου αιώνα, θα πρέπει να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά σε αυτόν τον αιώνα. Είναι ο αιώνας που θέλεις να ζήσεις;