ΚΑΡΙΕΡΑ

Tο είδος ευφυΐας που μετρά περισσότερο στην αγορά εργασίας

Pexels

Καθώς η αγορά εργασίας αλλάζει, αρκεί η νοημοσύνη ως επαγγελματική δεξιότητα; Μπορεί να έχεις ακούσει για τη συναισθηματική νοημοσύνη (EQ), αλλά μάλλον δεν ξέρεις το AQ. Την ικανότητα προσαρμογής που μπορεί να καθορίσει τη μελλοντική σου σταδιοδρομία.

Τι ακριβώς είναι το AQ;

AQ: Tο είδος ευφυΐας που μετρά περισσότερο στην αγορά εργασίας

Για χρόνια τα τεστ ευφυΐας (IQ) – το οποία αξιολογούν τη μνήμη, την αναλυτική σκέψη και τη μαθηματική ικανότητα – ήταν ένας αρκετά συνηθισμένος τρόπος, για να προβλέψουμε τις μελλοντικές μας προοπτικές εργασίας. Πιο πρόσφατα, έχει δοθεί αυξημένη προσοχή στη συναισθηματική νοημοσύνη (EQ), που χαρακτηρίζεται ευρέως ως ένα σύνολο διαπροσωπικών δεξιοτήτων, αυτορρύθμισης και επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Το EQ θεωρείται πλέον ευρέως ως μια σημαντική εργαλειοθήκη που μας βοηθά να επιτύχουμε σε πολλές πτυχές της ζωής.

Τόσο το IQ όσο και το EQ θεωρούνται σημαντικά για την επιτυχία της καριέρας μας. Αλλά σήμερα, καθώς η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει τον τρόπο εργασίας μας, εξελίσσονται και οι δεξιότητες που χρειαζόμαστε για να ευδοκιμήσουμε στην αγορά εργασίας. Enter AQ. Ένα υποκειμενικό σύνολο ιδιοτήτων, που ορίζονται από την ικανότητα προσαρμογής και εξέλιξης, σε ένα περιβάλλον γρήγορων και συχνών αλλαγών.

«Το IQ είναι το ελάχιστο που χρειάζεσαι για να βρεις δουλειά. Αλλά το AQ είναι ο τρόπος με τον οποίο θα είσαι επιτυχημένος με την πάροδο του χρόνου», λέει η Natalie Fratto, αντιπρόεδρος της Goldman Sachs. Η Fratto λέει ότι το AQ δεν είναι μόνο η ικανότητα απορρόφησης νέων πληροφοριών. Είναι επίσης η ικανότητα επεξεργασίας όλων των σχετικών πληροφοριών. Το να μπορείς να  «ξεμάθεις» μια απαρχαιωμένη γνώση. Να καταφέρνεις να προσπερνάς τις προκλήσεις και συνειδητά να επιδιώκεις την αλλαγή. Το AQ περιλαμβάνει επίσης ευελιξία, περιέργεια, θάρρος, ανθεκτικότητα και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Το AQ ως συστατικό επιτυχίας

Καθώς η κοινωνία αλλάζει, θα μπορούσε το AQ να είναι πιο σημαντικό από το IQ για την επαγγελματική μας εξέλιξη; Εάν ναι, υπάρχει τρόπος να το βελτιώσουμε;

AQ και η σημασία της προσαρμοστικότητας

Η Amy Edmondson, καθηγήτρια στο Harvard Business School, υποστηρίζει ότι η ιλιγγιώδης ταχύτητα αλλαγών στο χώρο εργασίας, θα κάνει το AQ πιο πολύτιμο από το IQ. Η τεχνολογία, έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την Edmondson, κάθε επάγγελμα θα απαιτεί προσαρμοστικότητα και ευελιξία, από τον τραπεζικό τομέα έως τις τέχνες.

Ας πούμε ότι είσαι λογίστρια. Το IQ σου, σε οδηγεί σε σπουδές και εξετάσεις για να αποκτήσεις τα κατάλληλα προσόντα. Στη συνέχεια το EQ, σε βοηθά να βρεις δουλειά και να αναπτύξεις σχέσεις με πελάτες και συναδέλφους. Έπειτα, όταν τα συστήματα αλλάζουν ή οι πτυχές της εργασίας είναι αυτοματοποιημένες, χρειάζεσαι το AQ για να ενσωματώσεις στη δουλειά σου οποιαδήποτε καινοτομία. Χρειάζεσαι το AQ για να προσαρμοστείς, σε νέους τρόπους εκτέλεσης του ρόλου σου.

IQ, EQ και AQ είναι κάπως συμπληρωματικά, αφού όλα βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων και επομένως να προσαρμοστείτε. Ένας ιδανικός υποψήφιος για μια θέση εργασίας, διαθέτει και τα τρία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα διαθέτουν όλοι. Υπάρχουν άκαμπτες ιδιοφυΐες.

Ρωτώντας «τι θα γινόταν αν»

Το AQ αναζητείται πλέον όλο και περισσότερο σε επίπεδο προσλήψεων. Σύμφωνα με την Fratto της Goldman Sachs, το AQ μπορεί να εντοπιστεί στους πιθανούς υποψηφίους:

  • Εάν μπορούν να απεικονίσουν πιθανές εκδοχές του μέλλοντος, απαντώντας σε ερωτήσεις τύπου «τι θα γινόταν αν»,
  • Εάν μπορούν να «ξεμάθουν» πληροφορίες για να αμφισβητήσουν τεκμήρια
  • Εάν τους αρέσει η εξερεύνηση ή η αναζήτηση νέων εμπειριών

Φυσικά, αυτή δεν είναι η «απόλυτη συνταγή» για να αξιολογήσει κανείς το AQ. Αλλά οι υπεύθυνοι προσλήψεων, μπορεί να θέτουν τέτοιου είδους ερωτήσεις σε συνεντεύξεις, προκειμένου να αποκαλύψουν στοιχεία της AQ στους υποψηφίους.

Αποκτώντας AQ

Ένα από τα θετικά του AQ είναι ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και αν δεν ξέρεις πώς να το μετρήσεις, μπορείς να το καλλιεργήσεις. Oρισμένοι άνθρωποι έχουν πιο «ανοιχτή» προσωπικότητα, κάτι που μπορεί να εξηγεί γιατί είναι φυσικά καλύτεροι στην προσαρμογή σε σχέση με άλλους. Ωστόσο, αν κάποιος δεν συνεχίσει να παίζει με όρια της άνεσης του, η έμφυτη προσαρμοστικότητα του, θα μπορούσε να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Πώς μπορείς λοιπόν να ενισχύσεις την προσαρμοστικότητά σου;

  • Περιόρισε τους περισπασμούς και μάθε να εστιάζεις, ώστε να μπορείς να καθορίσεις ποιες προσαρμογές πρέπει να κάνεις.
  • Μη διστάζεις να κάνεις άβολες ερωτήσεις, όπως μια αύξηση μισθού, για να αναπτύξεις θάρρος και να ομαλοποιήσεις το φόβο.
  • Να είσαι φιλομαθής για πράγματα που σε συναρπάζουν κάνοντας περισσότερες συζητήσεις αντί να γκουγκλάρεις την απάντηση, κάτι που κάνει τεμπέλη τον εγκέφαλό μας και μειώνει την ικανότητά μας να επιλύουμε δύσκολες προκλήσεις.

Ένα πράγμα που γνωρίζουμε, είναι ότι οι χώροι εργασίας του μέλλοντος θα λειτουργούν διαφορετικά. Μπορεί να μην νιώθουμε όλοι άνετοι με τον ρυθμό της αλλαγής, αλλά μπορούμε να προετοιμαστούμε. Η ικανότητα να μαθαίνεις, να αλλάζεις, να μεγαλώνεις και να πειραματίζεσαι, θα γίνει πολύ πιο σημαντική από την εξειδίκευση στο οποιοδήποτε αντικείμενο.

Exit mobile version