ΚΑΡΙΕΡΑ

Το σύνδρομο του «καλού παιδιού»: Τι είναι και πώς απειλεί (και) την καριέρα σου

iStock

Είσαι τόσο ευγενική που στην πραγματικότητα νιώθεις ότι καταπιέζεσαι; Λοιπόν, μπορεί να μιλάμε για μια τυπική περίπτωση συνδρόμου του «καλού παιδιού». Αν και η ευγένεια και καλοσύνη, είναι εξαιρετικά soft skills σε ένα επαγγελματικό χώρο, το να είσαι υπερβολικά καλή και ευγενική με συναδέλφους και ανωτέρους σου, στην πραγματικότητα σε πάει πίσω. Μειώνει την εργασία σου, υπονομεύει την εξουσία σου και τελικά εμποδίζει την επαγγελματική σου ανάπτυξη.

Το σύνδρομο του καλού παιδιού, όσο ευχάριστη κι αν νομίζεις ότι σε κάνει να φαίνεσαι, σε υπονομεύει με διάφορους τρόπους. Επίσης όταν «εκπαιδεύσεις» τον εαυτό σου να λειτουργεί με κριτήριο την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση των άλλων, επηρεάζεις αρνητικά την ψυχική σου υγεία. Όταν βάζεις τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σου, ανά πάσα στιγμή, δημιουργείς χώρο για άγχος, αγανάκτηση και παραμέληση του εαυτού σου.

Το people-pleasing, όπως είναι αλλιώς γνωστό το λεγόμενο σύνδρομο του καλού παιδιού, είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης όπου το να φροντίζεις τους άλλους, έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην εργασία σου, όλα στο όνομα της ανούσιας επικύρωσης και αποδοχής. Θέλεις να σε συμπαθήσουν όλοι και να ευχαριστείς πάντα τους άλλους, πάση θυσία.

Οι αιτίες πίσω από το σύνδρομο του καλού παιδιού

Το σύνδρομο του «καλού παιδιού» απειλεί (και) την καριέρα σου Pexels

Το σύνδρομο του καλού παιδιού, συχνά έχει της βάσεις του στην χαμηλή αυτοεκτίμηση, το φόβο απόρριψης ή στην έλλειψη αυτοπεποίθησης. Όλα αυτά τροφοδοτούν αρνητικά συναισθήματα. Ειδικά σε έναν εργασιακό χώρο και ακόμη περισσότερο σε μια νέα δουλειά, σε κάνουν να νιώθεις ότι μπορεί να απογοητεύσεις τους άλλους.

  • Ανασφάλεια:

Οι άνθρωποι που θέλουν να ευχαριστούν συνεχώς τους άλλους, ανησυχούν για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνους και πιστεύουν ότι αν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, θα γίνουν αρεστοί.

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση:

Χάρη στην έλλειψη αυτοπεποίθησης, οι άνθρωποι με σύνδρομο καλού παιδιού, συχνά προσπαθούν για να λάβουν επικύρωση από τους γύρω τους. Θέλουν να νιώθουν αποδεκτοί και «αρκετά καλοί» στα μάτια των άλλων για να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους.

  • Τελειομανία:

Οι άνθρωποι με σύνδρομο καλό παιδιού, έχουν επίσης την ανάγκη για έλεγχο και για να νιώθουν ότι κάνουν τα πάντα «τέλεια».

  • Φόβος απόρριψης:

Οι άνθρωποι με σύνδρομο καλού παιδιού, θέλουν να είναι συμπαθείς σε όλους. Και αν δεν είναι, ανησυχούν ότι θα τους απορρίψουν ή θα τους αποφύγουν.

 Σύνδρομο καλού παιδιού: 7 σημάδια και πώς βλάπτει την καριέρα σου

Ακολουθούν 7 σημάδια που δηλώνουν ότι προσπαθείς υπερβολικά να ευχαριστείς τους άλλους, στην επαγγελματική (και όχι μόνο) ζωή σου.

Συμφωνείς ακόμα και όταν διαφωνείς

Αυτό είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό του people-pleasing. Μπορεί να είναι τόσο φαινομενικά αθώο όσο να προσποιείσαι ότι έχεις ένα χόμπι που στην πραγματικότητα δεν σε ενδιαφέρει καθόλου. Ανάλογα με την περίπτωση, το να συμφωνείς συνέχεια με τους άλλους, ακόμα κι όταν διαφωνείς μαζί τους, υπερβαίνει τα όρια της ειλικρίνειας και μερικές φορές, ακόμη και της ηθικής σου.

Ζητάς συχνά συγγνώμη

Η συγγνώμη είναι μια χαρά όταν λυπάσαι πραγματικά ή όταν υπάρχει πράγματι λόγος. Αλλά, και πάλι, κάνε μια ερώτηση στον εαυτό σου: Μήπως υπονομεύεις τον εαυτό σου ζητώντας συνεχώς συγγνώμη; Αν τείνεις να λες συγγνώμη απλά για να εξομαλύνεις αμήχανα γεγονότα και να κάνεις τους άλλους να νιώθουν άνετα, ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσεις.

Σπάνια δέχεσαι κομπλιμέντα ή επαίνους

Αν έχεις απορρίψει ποτέ έναν έπαινο, λέγοντας κάτι σαν «όλη η ομάδα βοήθησε, οπότε…» ξέρεις σε τι αναφέρομαι. Αποδέξου ένα κομπλιμέντο όταν πρέπει. Ένα απλό ευχαριστώ αρκεί. Απόλαυσε τη νίκη σου, την έχεις κερδίσει.

Υποχωρείς ακόμα κι όταν δεν φταις

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να παίρνει την ευθύνη για το λάθος κάποιου άλλου, πιθανότατα ξέρεις από πρώτο χέρι τι ακριβώς είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού. Ενώ νομίζεις ότι εξομαλύνεις μια κατάσταση, στην πραγματικότητα δημιουργείς μακροπρόθεσμα προβλήματα. 

Λες πάντα «ναι»

Ένας από τους αγαπημένους σου συναδέλφους, είναι σίγουρο ότι θα σε υπερφορτώσει με δουλειά. Και επειδή είσαι το καλό παιδί του γραφείου, αυτό συμβαίνει, το κάνεις, ξανά και ξανά. Έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος. Αντιθέτως, προσπάθησε να προσφέρεις τη βοήθειά σου, μόνο όταν πραγματικά χρειάζεται.

Χρειάζεσαι να σε συμπαθούν όλοι (ακόμα και οι άνθρωποι που δεν σου αρέσουν)

Είναι υπέροχο να τα πηγαίνεις καλά με όλους στη δουλειά, αλλά ίσως δεν είσαι η αγαπημένη μιας συναδέλφου (και το αντίστροφο). Εφόσον δεν επηρεάζει την ποιότητα της δουλειάς σου, ποιος νοιάζεται; Μην εμπλακείς στο ποιος μπορεί να σε συμπαθεί ή όχι. Εστίασε στη δουλειά σου και στην αρμονία της άμεσης ομάδας.

Αποφεύγεις κάθε σύγκρουση

Οι άνθρωποι με σύνδρομο καλού παιδιού, τείνουν να αποφεύγουν κάθε είδους σύγκρουση. Κανείς δεν αγαπά τις εντάσεις, ιδιαίτερα σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, αλλά όταν αποφεύγεις συνεχώς μια σύγκρουση, μπορεί να κάνεις περισσότερο κακό, παρά καλό. Την επόμενη φορά που θα υπάρξει σύγκρουση, αντί να παραμείνεις στο περιθώριο, σκέψου εάν έχεις μια άποψη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση.