Το τεστ που θα σου δείξει αν σαμποτάρεις τον εαυτό σου επαγγελματικά
- 27 ΙΑΝ 2023
Πιθανότατα θα έχεις ακούσει κάτι για το σύνδρομο του απατεώνα, αλλά ξέρεις τι σημαίνει πραγματικά; Και πιο συγκεκριμένα, πώς μπορείς να καταλάβεις αν υποφέρεις από αυτό; Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος για να καταλάβεις αν σαμποτάρεις τον εαυτό σου σε επαγγελματικό επίπεδο.
Οι στατιστικές αποκαλύπτουν ότι το 75% των γυναικών που βρίσκονται σε υψηλά ιστάμενες θέσεις ή κατέχουν επαγγελματικές θέσεις εξουσίας και μεγάλης προβολής, πάσχουν από σύνδρομο του απατεώνα. Και το συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό τοπίο δεν βοηθάει. Η τηλεργασία, που καθιερώθηκε ως μοντέλο εργασίας στα πλαίσια της πανδημίας του COVID 19 και οι remote θέσεις εργασίας, εντείνουν τα συναισθήματα αμφιβολίας που πολλές γυναίκες έχουν για τον εαυτό τους.
Λοιπόν, τι ακριβώς είναι το σύνδρομο του απατεώνα;
Το σύνδρομο του απατεώνα, γνωστό και ως impostor syndrome ορίζεται ως η επίμονη αδυναμία να πιστέψεις ότι οι επιτυχίες σου οφείλονται στις δικές σου ικανότητες. Με άλλα λόγια, το να μην αισθάνεσαι ότι «κέρδισες» την επιτυχία σου στον εργασιακό χώρο και ότι αργά ή γρήγορα αυτό θα γίνει αντιληπτό από τον επαγγελματικό σου περίγυρο. Κάτι που σε κάνει να νιώθεις σαν «απατεώνας».
Αν αυτό σου φαίνεται γνώριμο σαν αίσθημα, δεν είσαι μόνη. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα τεράστιο ποσοστό, το 90% των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν από impostor syndrome, αλλά μόνο το 25% το γνωρίζει πραγματικά.
Το τεστ
Αν λοιπόν θέλεις να μάθεις αν σαμποτάρεις τον εαυτό σου επαγγελματικά, λόγω του συνδρόμου του απατεώνα, μπορείς να ξεκινήσεις ρωτώντας τον εαυτό σου τα εξής:
- Έχεις νιώσει ποτέ ότι δεν ανήκεις στον εργασιακό σου χώρο;
- Νιώθεις ποτέ κατώτερη στη δουλειά σου;
- Έχεις νιώσει ποτέ ότι οι συνάδελφοί σου έχουν κάνει περισσότερα για να αξίζουν τις θέσεις τους από εσένα;
- Έχεις αμφισβητήσει πότε τον εαυτό σου στη δουλειά, με βάση το ότι δεν γνωρίζεις αρκετά πράγματα;
Yπάρχουν πολλοί ιστότοποι με quiz και ερωτηματολόγια, που αξιολογούν τα αποτελέσματά σου. Ενδεικτικά, μερικά από αυτά μπορείς να βρεις στα αγγλικά στα PsychTests, Psycom και IDR Labs.
Συμβουλές για να απαλλαγείς από το σύνδρομο του απατεώνα
Με γνώμονα την γυναικεία ενδυνάμωση στο χώρο εργασίας, ειδικοί δίνουν μερικές πρακτικές συμβουλές και σημεία δράσης, για το πώς μπορείς να απαλλαγείς από συναισθήματα που μπορεί να σαμποτάρουν την επαγγελματική σου επιτυχία.
Ξεκαθάρισε τους στόχους σου
Για άτομα που πάσχουν από σύνδρομο του απατεώνα αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς είναι πιο πιθανό να αποφύγουν να ζητήσουν βοήθεια. Για να το αποφύγεις αυτό, πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι πρέπει να επιτύχεις. Αλλά αυτή η ευθύνη δεν ανήκει μόνο σε εσένα, αλλά και στην εταιρεία που εργάζεσαι. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, μόνο το 16% των εργαζομένων λέει ότι η εταιρεία τους είναι «πολύ αποτελεσματική» στον καθορισμό και την επικοινωνία στόχων σε ολόκληρη την εταιρεία.
Αυτό είναι ένα ζήτημα, καθώς προκαλεί σύγχυση σχετικά με τις προτεραιότητες, έλλειψη κινήτρων, ακόμη και έλλειψη ευθυγράμμισης εντός των ομάδων. Από ημερήσιους έως ετήσιους στόχους, αυτούς που βάζεις για τον εαυτό σου, την ομάδα και την εταιρεία στην οποία εργάζεσαι, ο σαφής καθορισμός στόχων μπορεί να προσφέρει τη σαφήνεια που χρειάζεσαι και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνεις συγκεντρωμένη στα πράγματα που έχουν σημασία.
Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους
Το να εστιάζεις στην ανάπτυξη των προσωπικών σου δυνάμεων, θα είναι πιο ωφέλιμο τόσο για την επαγγελματική σου εξέλιξη, όσο και την ψυχική σου υγεία. Η δύναμη ενός ατόμου, είναι η αδυναμία ενός άλλου και το να αποδεχτείς τις προσωπικές σου ικανότητες, σημαίνει ότι μπορείς να επικεντρωθείς στην επιτυχία και να προχωρήσεις αξιοποιώντας τις στο έπακρο.
Να θυμάσαι ότι είσαι άνθρωπος
Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, όλοι είμαστε άνθρωποι και τα λάθη είναι αναπόφευκτα. Επομένως, μην φοβάσαι να κάνεις ένα λάθος, απλώς φρόντισε να το μετατρέψεις σε μαθησιακή εμπειρία. Η εφαρμογή αυτής της γνώσης στο μέλλον, θα είναι επωφελής όχι μόνο για εσένα, αλλά και για τους συναδέλφους σου.