ROLE MODELS

Βανέσα Αρχοντίδου: Αυτή η γυναίκα σκαρφάλωσε στις υψηλότερες κορυφές της Γης για το περιβάλλον

Η Γη είναι το κοινό μας σπίτι. Ένα σπίτι που με τις επεμβάσεις μας αντί να το έχουμε κάνει ασφαλές και ισχυρό, το έχουμε σχεδόν ξεχαρβαλώσει. Ένα σπίτι γεμάτο ομορφιά από το υπόγειο ως το ρετιρέ του. Κι αυτό το «ρετιρέ», η Βανέσα Αρχοντίδου το γνώρισε καλά.

Η αλπινίστρια Βανέσα Αρχοντίδου, κατάφερε να κατακτήσει τις 7 υψηλότερες κορυφές των 7 ηπείρων της γης. Η τελευταία από αυτές τις αναβάσεις πραγματοποιήθηκε στο όρος Βίνσεν της Ανταρκτικής (ύψους 4.892 μέτρων), εκεί όπου η Βανέσα Αρχοντίδου κατάφερε να υλοποιήσει την υπόσχεσή που είχε δώσει. Κι αυτή δεν ήταν άλλη από το να μεταφέρει την ανάγκη για δράση κι αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Η Βανέσα Αρχοντίδου βρέθηκε στην 7η υψηλότερη κορφή του κόσμου για κάτι που μας αφορά όλους

Βανέσα Αρχοντίδου

Η Βανέσα Αρχοντίδου είναι η Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα και τα ταξίδια της ως αλπινίστρια της έχουν επιτρέψει να δει τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον σε κάθε πιθανό μέρος της γης. Στην καρδιά της Ανταρκτικής όπου βρέθηκε για το τελευταίο σκέλος της αποστολής της, διοργάνωσε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, μία συζήτηση με συμμετέχοντες ορειβάτες από την Ελβετία, την Πολωνία τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το θέμα της συζήτησης του Peer Parliament που διοργάνωσε ήταν η βιώσιμη κινητικότητα. Όταν μιλάμε για βιώσιμη κινητικότητα μιλάμε για τον τρόπο που μετακινούμαστε πάνω στο κοινό μας σπίτι, από την πιο μικρή δυνατή κλίμακα, που είναι το περπάτημα στην πόλη μας. Μάς κάνει καλό άλλωστε, πνευματικά και σωματικα κι αφήνει κι αυτόν τον πλανήτη να παίρνει μικρές ανάσες.

Όπως επισημάνθηκε στη συζήτηση των ορειβατών της Ευρώπης, μία επιλογή που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για το περιβάλλον είναι η τηλεργασία που μπορεί να υιοθετηθεί από το ευρωπαϊκό, εργατικό δυναμικό και κυρίως τους εργοδότες, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν σε αυτή και μετά την πανδημία του κορονοϊού.

«Ως Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, η οργάνωση ενός Peer Parliament στην Ανταρκτική είχε για μένα έντονο συμβολισμό. Η Ανταρκτική ρυθμίζει το κλίμα ολόκληρου του πλανήτη και επηρεάζει σημαντικά τους ωκεανούς», δήλωσε η Βανέσα Αρχοντίδου.

«Η παρουσία μου εκεί, με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι αυτό το δυσπρόσιτο, εχθρικό και φαινομενικά άτρωτο περιβάλλον είναι ταυτόχρονα εύθραυστο και ευάλωτο στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Σε αυτό το μέρος, είχε ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι άνθρωποι από όλη την Ευρώπη, κάθισαν να σκεφτούν και να συζητήσουν για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση και θα συμβάλλουν στην προσπάθεια να αλλάξουν οι νοοτροπίες και οι συνήθειες που επιβαρύνουν τον πλανήτη μας», πρόσθεσε η Ελληνίδα αλπινίστρια.

Τι είναι τα Peer Parliaments και τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, που στόχο έχει να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο ως το 2050. Και σε αυτόν τον στόχο μπορούμε να συμβάλουμε όλοι μας, πρωτίστως με αλλαγές στην καθημερινότητά μας, αλλά και μεταδίδοντας όσο πιο μακριά μπορούμε το μήνυμα της δράσης για την κλιματική αλλαγή. Ο δρόμος που μάς δείχνει η Βανέσα Αρχοντίδου δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει την ανάβαση στις κορυφές του κόσμου. Μπορεί όμως να περιλαμβάνει τα Peer Parliaments.

Το εργαλείο αυτό είναι ένα «μέσο» που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να να μοιραστούν τις απόψεις και τις ιδέες τους απευθείας με τους υπεύθυνους χάραξης Ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο καθένας από εμάς μπορεί να συγκεντρώσει 5 – 10 άτομα, να συζητήσουν το θέμα που τους απασχολεί και να καταθέσουν τις προτάσεις τους μετά από ψήφιση στην πλατφόρμα. Τα κύρια θέματα που συζητούνται στα Peer Parliaments είναι: η βιώσιμη μετακίνηση, η καθαρή και δίκαιη ενέργεια, οι διατροφικές συνήθειες και η βιώσιμη κατανάλωση.

Η Βανέσα Αρχοντίδου είναι μητέρα δύο παιδιών και δεινή ορειβάτης

Η Βανέσα Αρχοντίδου είμαι μητέρα δύο παιδιών, διευθύντρια μάρκετινγκ και δεινή ορειβάτης. Όπως έχει πει η ίδια, η οικογένειά της τής δίνει τη δύναμη να προχωρά.

«Είναι πολλές οι στιγμές που ανεβαίνεις και λες “θέλω να γυρίσω πίσω, γιατί το κάνω αυτό;”. Κι όμως είναι κάτι που ο άνθρωπος εκπαιδεύεται να το κάνει. Βλέπεις ότι σε αυτές τις στιγμές λες “Θα κάνω λίγη υπομονή” πηγαίνεις βήμα βήμα και σιγά σιγά το ξεπερνάς. Το ίδιο συμβαίνει και στην καθημερινότητά μας. Ο άντρας μου και τα παιδιά μου είναι που μου δίνουν αυτό το θάρρος», σημείωνε μιλώντας στην εκπομπή Ελένη στην αρχή της τελευταίας της αποστολής.

Παρατηρώντας το αποτύπωμα του ανθρώπου στη φύση

Η Βανέσα Αρχοντίδου υπήρξε μέλος της πρώτης γυναικείας ομάδας που ανέβηκε το 2019 το όρος Έβερεστ. «Βρέθηκα στα πιο δυσπρόσιτα μέρη του πλανήτη, σε περιοχές που λίγα ανθρώπινα πόδια έχουν φτάσει, όμως το footprint, το αποτύπωμα του ανθρώπου στη φύση ήταν παντού και είδα με τα μάτια μου ότι έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί ανεπανόρθωτες ζημιές», είχε πει η ίδια στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

«Οι παγετώνες λιώνουν με γοργούς ρυθμούς, οι καιρικές συνθήκες είναι πλέον απρόβλεπτες και η ρύπανση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχει φτάσει ακόμη και στις πιο παρθένες περιοχές», πρόσθετε η ίδια.

«Ήταν μία πολύ μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε το 2014», είπε για τον στόχο της να ανέβει στις 7 κορυφές του κόσμου η Βανέσα Αρχοντίδου στην εκπομπή Ελένη. «Η ευχή μου είναι να ανέβω και στην 7η με στόχο να μιλήσω για κάτι που μας αφορά όλους. Να μεταφέρω το μήνυμα ότι πρέπει να δράσουμε για την κλιματική αλλαγή σήμερα», πρόσθεσε η αλπινίστρια. Και το κατάφερε.