WOMEN TODAY

Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου: Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα

Γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας; Μισό αιώνα πριν, θα ακουγόταν σαν ανέκδοτο, ή σαν πολιτειακό παράδοξο. Αλλά κάποτε, τα αστεία τελειώνουν. Από σήμερα, και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου στο τιμόνι της χώρας θα βρίσκεται μια γυναίκα : η 42η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου.

Η πρώτη ”ένοικος” του Μεγάρου Μαξίμου – έστω και με την ιδιότητα υπηρεσιακής πρωθυπουργού, που αναλαμβάνει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές – είναι, κατά κάποιο τρόπο, συνηθισμένη σε πρωτιές:  τη διετία 2004-2006, ήταν η πρώτη γυναίκα αιρετό μέλος στη διοίκηση του Εφετείου Αθηνών.

 

Το 2012 ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στα 55 χρόνια της ιστορίας του θεσμού.

Ήταν η πρώτη που εκπόρθησε αυτό το ”ανδροκρατούμενο κάστρο” Και, από την 1η Ιουλίου, είναι η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Όταν ο φακός τη λάτρεψε

 

Εκτός την έφεσή της στις πρώτες θέσεις – κάτι που προφανώς, δείχνει άνθρωπο εξαιρετικών ικανοτήτων και επιδόσεων- η  φήμη που την συνοδεύει είναι πως είναι εργατική, ”σκληρή”, δυναμική. Έχει συμπληρώσει ήδη 40 χρόνια στην έδρα (σ.σ. μπήκε στο δικαστικό σώμα σε ηλικία μόλις 25 χρονών!) ενώ ο Τύπος, συχνά την αποκαλεί ”συνδικαλίστρια”, λόγω της μαχητικότητας που επιδεικνύει προωθώντας τα αιτήματα του κλάδου της.

Κάποιοι, ίσως θυμούνται, την κόντρα της με την ΝΔ για τις μισθολογικές περικοπές των δικαστών, οι οποίοι είχαν απειλήσει με απεργία (!) και είχαν κατέβει με τις τηβέννους ως την είσοδο του Αρείου Πάγου.

Τότε, η ομιλία της κ.Θάνου-Χριστοφίλου ως Προέδρου της Ενωσης Δικαστών και η φωτογραφία της, στα μαύρα (χωρίς πάντως να έχει αποχωριστεί τα μαργαριταρένια σκουλαρίκια της – μοναδική πινελιά θηλυκότητας, πάνω από το θεσμικό της ”ράσο”…) έκανε το γύρο του κόσμου. Κι αμέσως, ο φακός τη ”λάτρεψε”.

 

Μαχητική, ”πολιτικοποιημένη” και πομπέ ξανθιά

 

Αυτή η μικρή ματαιοδοξία, έκδηλη στο έντονο μακιγιάζ της, την ”πομπέ” ξανθιά της κόμμωση (”Νόνικα της Ευελπίδων” την αποκαλούν χαριτολογώντας, υπάλληλοι, δικηγόροι και δικαστές, λόγω της ομοιότητάς της με τη γνωστή ηθοποιό) και το γεγονός πως φλερτάρει έντονα με την πολιτική και τα φώτα της δημοσιότητας, είναι τα μόνα ”τρωτά”  που της καταλογίζουν.

Σ’αυτό η κ. Θάνου απαντά πως ο δικαστής ”ανάλογα με τον θεσμικό του ρόλο οφείλει να έχει άποψη και για τα δρώμενα της κοινωνίας”. Η ίδια, πάντως, είναι φανερό πως τη δική της, ισχυρή άποψη δεν πρόκειται να σταματήσει να την λέει. Και όχι μία, αλλά πολλές φορές.

Μια αληθινή Πασιονάρια, με ή χωρίς τήβεννο

 

Στις 30 Οκτωβρίου 2014 με τη συνδικαλιστική της ιδιότητα, ως προέδρου της ΕΔΕ είχε αποκαλέσει από το βήμα πανδικαστικής συγκέντρωσης στο Εφετείο την κυβέρνηση Σαμαρά ”κυβέρνησης κράτους απολυταρχικού”. 

Τον επόμενο χρόνο, στις 13 Φεβρουαρίου 2015 έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας του να παρέμβει προς τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα και τις κυβερνήσεις άλλων κρατών – μελών της Ε.Ε.  υπέρ των προτάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης ”για να εξευρεθεί λύση, η οποία θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη, χωρίς την παράταση του Μνημονίου, χωρίς μέτρα λιτότητας, μία λύση η οποία θα επιτρέψει στον Ελληνικό λαό να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του”.

Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, με την ιδιότητα της προέδρου του Αρείου Πάγου απέστειλε επιστολή προς τους ευρωπαίους ομολόγους της με την οποία τους ενημέρωνε πως ο ελληνικός λαός δεν επιθυμεί την έξοδό του από την ευρωζώνη και ζητούσε τη συμβολή τους, προκειμένου να βρεθεί δίκαιη λύση στο ελληνικό ζήτημα, ”το οποίο είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκό ζήτημα”. (Τότε, η ΝΔ, την είχε κατηγορήσει για πολιτική παρέμβαση ”ανεπίτρεπτη για πρόεδρο ανωτάτου δικαστηρίου”).

Η κ.Θάνου -Χριστοφίλου είναι η δικαστής που είχε υποστηρίξει πως το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο, παραπέμποντας την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγο. Κι αυτή, που αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι, όπως λέγεται είχαν σκοπό να πιέσουν για μια μικρή ”επιτάχυνση” στην απονομή της δικαιοσύνη. Η απάντησή της τότε, ήταν πως ”η ανεξαρτησία των δικαστών κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα”.

Μικρές ψηφίδες σε μια μεγάλη εικόνα που κάνει πολλούς να λένε πως η νέα Ελληνίδα πρωθυπουργός, κρύβει μέσα της μια αληθινή Πασιονάρια – με ή χωρίς τήβεννο… 

Το βιογραφικό της

 

*Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950, είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.

*Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Μιλά άπταιστα γαλλικά και αγγλικά.

*Εντάχθηκε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005.

*Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. Στις 29 Ιουνίου 2015 επελέγη από την κυβέρνηση Τσίπρα ως νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, στη θέση του Αθανασίου Κουτρομάνου που συνταξιοδοτήθηκε. Η επιλογή της προκάλεσε αντιδράσεις από το χώρο της αντιπολίτευσης, επειδή ήταν στην τέταρτη θέση της επετηρίδας.

* Προεδρεύει και του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

*Συμμετείχε σε πολλά Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη Λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

*Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012 – 2014, 2014-2016) ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία 15 χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων και της Ένωσης Δικονομολόγων.

*Διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).

Exit mobile version