ROLE MODELS

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Η Ελληνίδα γυναικολόγος πίσω από το εθνικό σχέδιο του Emmanuel Macron για την ενδομητρίωση

Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images/Ideal Images

Το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης παρουσίασε ο Emmanuel Macron κάνοντας λόγο για ένα πρόβλημα κοινωνικό κι όχι γυναικείο. Η Ευρωβουλευτής και γυναικολόγος, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, και ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Olivier Véran, βρίσκονται πίσω από το σχέδιο.

«Αυτό το θέμα που αγγίζει την καρδιά μου οδηγεί σήμερα στην έναρξη της πρώτης εθνικής στρατηγικής μας για την καταπολέμηση της ενδομητρίωσης. Δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα γυναικείο, αλλά ένα πρόβλημα που αφορά σε όλη την κοινωνία» ανέφερε ο Emmanuel Macron λέγοντας πως η ενδομητρίωση βασανίζει τουλάχιστον 1 στις 10 Γαλλίδες. Η Ελληνίδα γυναικολόγος, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, είναι ο άνθρωπος πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια.

Ποια είναι η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου μεγάλωσε στο Κιάτο κι έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία 18 ετών για σπουδάσει Ιατρική στη Ρώμη και εν συνεχεία στο Στρασβούργο. Κατάγεται από το χωριό Σέρβου Γορτυνίας και το χωριό Άγιοι Ανάργυροι Λακωνίας.

«Γεννήθηκα στην Ελλάδα, έζησα στη συνέχεια στην Ιταλία για 14 χρόνια, και εδώ και 12 χρόνια ζω και εργάζομαι στη Γαλλία, είμαι παντρεμένη με Γάλλο. Είμαι παιδί της Ευρώπης» ανέφερε η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Η Ένωση ”Info Endometriosis” με στόχο την ενημέρωση και την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι μία εκ των κορυφαίων χειρουργών -γυναικολόγων σήμερα στη Γαλλία ειδικευμένη στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου ίδρυσε πριν λίγα χρόνια στη Γαλλία την Ένωση ”Info Endometriosis” με στόχο την ενημέρωση και την αντιμετώπιση της νόσου που επηρεάζει πάνω από 11 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο.

Με δική της πρωτοβουλία η Info Endometriosis έχει υπογράψει συμφωνίες εταιρικής σχέσης με τα υπουργεία Παιδείας, Οικογενειών και Δικαιωμάτων των Γυναικών και το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας της Γαλλίας. Οι συμφωνίες αυτές έδωσαν τη δυνατότητα στην Ένωση να προωθεί προγράμματα ενημέρωσης για την ενδομητρίωση σε όλα τα πανεπιστήμια και τα σχολεία της Γαλλίας, αλλά και σε νοσοκομεία και σε ενώσεις οικογενειακού προγραμματισμού.

Ευρωβουλευτής το 2019 με το κόμμα του Emmanuel Macron

Το 2019 ο Γάλλος Πρόεδρος, Emmanuel Macron, την επέλεξε ως υποψήφια ευρωβουλευτή του κόμματός του για τις ευρωεκλογές.

«Ο πρόεδρος Macron πιστεύω ότι αποφάσισε να δώσει το παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη, περιλαμβάνοντας στο ευρωψηφοδέλτιό του υποψήφιους από άλλες επτά χώρες μέλη της Ε.Ε. Για μένα είναι μεγάλη τιμή, είναι όπως είπατε και για τη χώρα μας μια μεγάλη τιμή. Με επέλεξαν για την εκστρατεία μου ως γιατρός για την ενδομητρίωση» θα πει στην ίδια συνέντευξη η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου με τους γονείς της

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου με τη μητέρα της, Μαρία

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου με τον πατέρα της, Νίκο

Τα δύο τελευταία χρόνια του Covid19 η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου επέστρεψε στην άσκηση του ιατρικού της επαγγέλματος για να συνεισφέρει στη διαλογή των ασθενών σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

«Όταν δίνεις τον όρκο του Ιπποκράτη, το κάνεις για πάντα, ισχύει για όλη σου τη ζωή. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κρίσης, δεν μπορούσα να μείνω σπίτι και να παρακολουθώ απλώς. Ο ρόλος μου είναι εδώ, με τους συναδέλφους μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έχει τιμηθεί με παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας» από τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο, François Hollande, για την προσφορά της στην ενημέρωση της κοινωνίας των Κρατών και των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα που άπτονται της ιατρικής επιστήμης και κυρίως της πάθησης της ενδομητρίωσης.

Το 2016, με αφορμή την καμπάνια της για την ενημέρωση και αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, είχε φιλοξενηθεί σε μεγάλο αφιέρωμα του γαλλικού περιοδικού Elle και είχε φωτογραφηθεί με την τραγουδίστρια Imany και την ηθοποιό Julie Gayet.

Το 2017 βρέθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου και πραγματοποίησε ομιλία σε εκδήλωση με θέμα: «Ηνωμένα Έθνη και ενδομητρίωση. Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα».

Exit mobile version