Ζέτα Δούκα: Η (δίκαιη) διαφωνία της στην τοποθέτηση της Σμαράγδας Καρύδη
- 12 ΦΕΒ 2021
Η Σμαράγδα Καρύδη μέσα από μία μακροσκελή ανάρτησή της στο Facebook θέλησε να τοποθετηθεί στο ζήτημα των καταγγελιών που δημοσιεύονται τον τελευταίο καιρό για τον χώρο του θεάτρου. Καταγγελίες που ξεκίνησαν από την άσκηση λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής βίας κι έχουν φτάσει στην σεξουαλική παρενόχληση και τον βιασμό. Καταγγελίες που ωθούν τον χώρο της τέχνης σε μία απαραίτητη κάθαρση και στην θέσπιση ορίων και κανόνων που ως τώρα δεν φαίνεται να υπήρχαν. Παρόλο που εξέφρασε τη στήριξή της στα θύματα κακοποίησης, η Σμαράγδα Καρύδη μίλησε και για την λύπη που νιώθει για όσους βρίσκονται στην πλευρά των φερόμενων θυτών. Αναφέρθηκε επίσης στις ανώνυμες καταγγελίες τονίζοντας ότι: «Όταν φωνάζουμε όλοι μαζί δε θα ακουστούν αυτοί που πραγματικά πρέπει να ακουστούν». Η Ζέτα Δούκα θέλησε να εκφράσει δημόσια τη διαφωνία της.
Η Ζέτα Δούκα έγινε η πρώτη ηθοποιός που ονομαστικά μίλησε για την συνεργασία της με τον Γιώργο Κιμούλη και πώς σε αυτή υπέστη λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία. Αν η Σοφία Μπεκατώρου πιστώνεται την εκκίνηση του ελληνικού #MeToo, η Ζέτα Δούκα ήταν εκείνη που ώθησε το πέρασμα από τον αθλητικό στον καλλιτεχνικό κόσμο. Η αφήγησή της στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» είναι μία που οφείλουμε να μην ξεχάσουμε. Είναι εκείνη που με επιστολή της ζήτησε τη στήριξη του πρωθυπουργού και της Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτή την αναγκαία κάθαρση, και την έλαβε όπως ανέφερε σε ανάρτησή της. Τώρα μέσα από ένα νέο Instagram Story της απάντησε στη Σαμαράγδα Καρύδη.
Το κείμενο που μοιράστηκε η Ζέτα Δούκα μετά την επικοινωνία της με συνεργάτη του πρωθυπουργού, και που αναδημοσίευσε η Μαριλένα Παναγιωτοπούλου.
«Αγαπητή Σμαράγδα, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με τη δήλωσή σου, που είναι και το πρώτο πράγμα που μου απευθύνεις και σε προσωπικό επίπεδο από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία και αποτελεί και τον μοναδικό λόγο που τοποθετούμαι αυτή τη στιγμή», σημειώνει απαντώντας η Ζέτα Δούκα. H Σμαράγδα Καρύδη μέσω Instagram είχε μοιραστεί την τοποθέτησή της κάνοντας mention σε όλες τις συναδέλφους της οι οποίες έχουν προβεί ως τώρα σε επώνυμες καταγγελίες.
«Δεν μπορώ ούτε και θέλω να γνωρίζω τους λόγους που σε ώθησαν να γράψεις κάτι τέτοιο, οι οποίοι, όπως αναφέρεις, μπορεί να είναι απόρροια των επαγγελματικών και φιλικών σχέσεων που διατηρείς με πολλά πρόσωπα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη, όμως βρίσκω εντελώς λάθος να βάζεις στην ίδια ζυγαριά τα θύματα με τους θύτες», συνέχισε η ηθοποιός. Το σημείο της διαφωνίας τους, όπως καταλαβαίνεις, ήταν πώς στην ανάρτησή της η Σμαράγδα Καρύδη δεν αρκέστηκε στην στήριξη, αλλά πέρασε και στη θλίψη για όσους έχουν βρεθεί στην απέναντι πλευρά.
«Ιδίως τη δεδομένη χρονική στιγμή που η πλειοψηφία των ηθοποιών επιχειρεί μια συντονισμένη και γενναία προσπάθεια να καθαρίσει το τοπίο από το ψέμα, την υποκρισία και την έπαρση που βασανίζει χρόνια τον χώρο μας και να βαδίσει στο δρόμο της αλήθειας και της εξυγίανσης», σημείωσε στη συνέχεια η Ζέτα Δούκα.
Ζέτα Δούκα: «Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων»
«Και μπορεί εσύ και πολλοί ακόμα συνάδελφοι, ευτυχώς, να μην έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους, όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να κατανοούν τη στάση και την ανάγκη όσων έχουν ταλαιπωρηθεί κι έχουν χρόνιες και βαθιές πληγές που τώρα προσπαθούν να αναγνωρίσουν και -ίσως- γιατρέψουν. Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να τους βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε», τόνισε η Ζέτα Δούκα.
«Και η βοήθεια περνάει από το νοιάξιμο, την αποδοχή, των ανθρώπων που αποτελούν τα θύματα, ιδίως όταν ήταν ανήλικα ή νεαρά παιδιά», διευκρίνισε βάζοντας από την άλλη το ίδιο το θεατρικό οικοδόμημα. «Αυτή είναι η προτεραιότητα. Τα βρεγμένα ρούχα τα στεγνώνουμε αφού τελειώσει η βροχή, όχι πριν. Και τώρα βρέχει καταρρακτωδώς», κατέληξε η Ζέτα Δούκα.
Σε όσους συνεχίζουν να ρωτούν «γιατί τώρα» η μόνη απάντηση είναι «γιατί τώρα γίνεται». Τώρα είναι η ώρα να ρίξουμε το φως στα θύματα, να τους δείξουμε το δρόμο να βγουν ξανά σε αυτό. Να εκθέσουν τις πληγές που πονούν και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να τις γιατρέψουμε. Γιατί όσο κι αν πονάει αυτό, εμείς είμαστε η κοινωνία στην οποία κάθε μία από αυτές τις πληγές άνοιξε. Είναι χρέος μας να τις δούμε, είναι χρέος μας να βοηθήσουμε.